Helse i hvert stavtak
(27.11.06, 07:20) Sykefraværet gikk drastisk ned da lønningskontoret innførte pausetrim med stavgang. Hver tirsdag og torsdag bruker ansatte på lønningskontoret en del av lunsjpausen til stavgang på Gløshaugenplatået. Sjefen sjøl, Inger Talberg, var den som dro i gang tiltaket.
|
EKSEMPEL TIL ETTERFØLGELSE Fv Eli Brenne, Anne Slupphaug, Astrid Storflor og Inger Helene Talberg. Foto: Mentz Indergaard |
Inspirert av St. Olavs
- Jeg fikk idéen fra lønningskontoret ved St. Olavs hospital. De hadde holdt på med stavgang ei stund, og rapporterte om veldig gode effekter. Jeg fikk lyst til å prøve det samme hos oss, forteller Talberg til Universitetsavisa.
Som sagt så gjort. For ganske nøyaktig et år siden allierte hun seg med Økonomidirektøren og fikk kjøpt inn et sett trimstaver til hver ansatt. Da det begynte å nærme seg jul, fikk medarbeiderne beskjed om at de burde stille med gode sko og varme klær en bestemt dag.
Peptalk med Ingrid
- Vi skjønte at det vanket en overraskelse, men hadde absolutt ingen anelse om hva det kunne være, forteller Eli Brenne.
– Først ble vi invitert til et auditorium, der vi ble mottatt av selveste Ingrid Kristensen. Hun startet med en inspirerende pep-talk og demonstrasjon av riktig stavteknikk. Deretter fikk vi utlevert staver og gikk utendørs for å trene inn teknikken. Det ble mange turer opp og ned Høyskolebakken, med veiledning av Ingrid og sønnen hennes, som studerte ved NTNU.
Avbrutt av elgjakt
Julegaven ble en større suksess enn både lønningssjef og direktør våget å håpe på. Hver tirsdag og torsdag i vinterhalvåret samles alle som kan til en liten halvtime med stavgang.
I sommer byttet de like gjerne ut stavgangen med toppturer i Bymarka - og det på fritid.
- Vi greide sju av åtte topper før vi ble avbrutt av elgjakta, forteller Talberg og Brenne.
De er fulle av lovord og anbefaler tiltaket på det varmeste, spesielt til dem som har mye stillesittende arbeid.
- Nå når det er mørkt når vi kommer og mørkt når vi går for dagen, er det ekstra godt å få komme ut i dagslyset. Vi har lært forskjellige stavgangsteknikker og tar økta akkurat så hardt som vi føler for, sier Talberg.
Sykdomsforebygger
- Vi kjenner at det gjør godt på alle måter. Dessuten har vi det veldig trivelig sammen. Turene har sveiset oss sammen og gjort oss mye bedre kjent med hverandre, framhever Brenne.
Begge er opptatt av at sykefraværet har gått kraftig ned siden de begynte med fellestrim på arbeidsplassen.
- Det er som natt og dag. Vi kan selvfølgelig ikke dokumentere at det er en sammenheng, men sånn opplever vi det, understreker Talberg og Brenne.
Av Synnøve Ressem |