Lysfangeren
(7.12.06, 06:39) Svein Wolle gikk brått bort i slutten av april. Nå stilles en rekke av arbeidene til billedkunstneren og NTNU-arkitekten ut på Trondhjems Kunstforening. Mange av Wolles verker har du forresten sikkert sett før. I hvert fall hvis du har vært i Olavshallen. Eller på byens kunstmuseum i Bispegata 7.
|
ALLSIDIG OG PRODUKTIV: Svein Wolle spilte på et stort register, både som arkitekt og billedkunstner. Mange motiver fant han her i Hellas.
Foto: Knut Stenberg |
Wolles strek har nemlig satt et markant preg på museet – arkitekten var sentral i utformingen av det store, dypblå atriumstilbygget i glass som skotter mot Nidarosdomens vestfront på sin venstre side, og med Waisenhusets trønderrødme midt imot.
Landemerker i og utenfor Trondheim
I vår del av verden der lyset en stor del av året er mangelvare, åpnet Wolle flere offentlige rom opp med å bygge i glass. Olavskvartalet, Kulturhuset Isak, og Nordens Hus på Færøyene, var blant de prisbelønte byggene han huskes for av sine kolleger i akademia og ved arkitektkontorene han jobbet for.
Enkelte mener sågar at Nordens Hus i Torshavn er ett av de beste husene som er tegnet av Trondheimsarkitekter.
Ved Fakultet for arkitektur og billedkunst hadde den sortkledde fra Langevåg på Sunnmøre tilhold i flere omganger, første gang som stipendiat på midten av 1970-tallet. Fra tidlig 80-tall var han i en årrekke tilknyttet det daværende Institutt for form og farge.
Senere fikk Wolle ansvar for den fagdidaktiske undervisningen i arkitektur og billedkunst. Fra 1995 og fram til han gikk bort under en studiereise i Hellas, 63 år gammel, var han fast ansatt ved Institutt for byggekunst, form og farge.
|
IKKE VEGGPLASS TIL ALT: Det har vært en utfordring for kurator Per Christian Jørstad å sette sammen en salgsutstilling ut fra nesten fem hundre av Svein Wolles arbeider.
Foto: NTNU Info/ Kenneth Stoltz |
Etterlot seg stor kunstsamling
Førsteamanuensen gjorde mer enn å tegne og prosjektere byggverk. Han skapte også kunstverk med sin fargesterke strek på papir, lerret, kartong. Det var egentlig planlagt en utstilling med Wolle i 2007, men så ble det altså en minneutstilling i stedet.
Per Christian Jørstad har fått i oppgave å sette sammen et representativt oversiktsbilde over Wolles kunstneriske arv. 26-åringen fra Trondheim har gått gjennom 400-500 arbeider, alt fra små blyantskisser til store oljemalerier.
Omkring 45 får plass på Trondhjems Kunstforenings vegger i første etasje på Café 9 Muser. I tillegg har Jørstad laget en mappe med mindre tegninger og akvareller, som man kan ta nærmere i øyesyn i etasjen over.
- Wolle var mye mer produktiv enn jeg hadde trodd, og det var slett ingen enkel jobb å legge bort bilder som ikke får plass i utstillingen, bedyrer en spent kurator.
|
FLOTT JULEGAVE: Ønsker du deg et oljemaleri av Svein Wolle til jul, lønner det seg å være tidlig ute på vernissasjen torsdag 7. desember klokken 19. Foto: NTNU Info/ Kenneth Stoltz |
Grunnfag Wolle
Litt spesielt er det at Jørstads arbeid med minneutstillingen skaffer ham et grunnfag ved Høgskolen i Telemark.
Han går nå ut som én av 15 studenter fra første kull i faget kunstformidling og kuratorarbeid, og sensoren fra høgskolens avdeling i Bø vil nok granske utstillingen og dokumentasjonen av arbeidet med den ekstra nøye.
- Er det en tematisk rød tråd i bildene du har plukket ut?
- Man finner mye naturstemninger for eksempel i bildene fra Lofoten. Jeg har sett på det Wolle har gjort som arkitekt, og jeg fikk inntrykk av at han forsøker å fange lys. Det synes jeg vi kan se igjen i bildene hans også, forteller Jørstad.
Alt som henger på veggen er til salgs. Utstillingen åpner i dag torsdag, og avsluttes ved juletider.
- Folk vil nok ha bildene de kjøper med seg hjem til jul, smiler Per Christian Jørstad.
Av Kenneth Stoltz |