Velferdstinget øker barnehageprisene
(7.12.06, 06:39) Velferdstinget har vedtatt en indeksregulering som fører til økning av barnehagesatsene. Men studentene vil ha lavere barnehagepriser, og vil i dag torsdag arrangere en demonstrasjon mot Trondheim kommune. En barnehageplass koster 1500 kroner i måneden for studentforeldre, og på møtet i Velferdstinget 29. november ble det vedtatt en indeksregulering som øker månedsprisen med femti kroner.
Studentsamskipnaden fikk nylig tilbakebetalt en million fra Trondheim kommune, fordi Samskipnaden regnes som barnehagedrifter av kommunen. Dette har det vært strid om, men til slutt ga kommunen seg.
For inneværende år ligger det an til et underskudd på 800.000 i Samskipnadens barnehagebudsjett. Millionen fra kommunen hører egentlig til budsjettåret 2005, men Velferdstinget valgte å bruke disse pengene til å dekke årets underskudd. Men de ønsket likevel ikke å fjerne den planlagte prisjusteringen, da det ville ført til et enda større underskudd.
- Vi velger å gå for en indeksregulering, da det vil gi et feil signal å redusere barnehagekontingenten på grunn av at vi fikk disse midlene i fanget, sier leder av Velferdstinget Eirik Sandaas.
|
FEIL SIGNAL: Tone Torgersen mener at indeksreguleringen sender feil signal til kommunen. |
Uenighet i arbeidsutvalget
I Velferdstingets arbeidsutvalg sitter Tone Torgersen, og hun er slett ikke fornøyd med denne avgjørelsen. Hun mener studentene må betale nok fra før for en barnehageplass. For henne er de 50 kronene like mye en økning som en indeksregulering.
- Hvis husleia di hadde gått opp med 50 kroner i måneden, ville du ha sett på det som en økning, mener Torgersen.
Hun mener at det kan sende feil signal til kommunen når det legges på 50 kroner i prisen for en barnehageplass.
- Kommunen kan tolke dette som at det er greit med en prisøkning, men det er slett ikke tilfelle, bekrefter Torgersen.
Kommunen må skjerpe seg
Til tross for intern uenighet, står Velferdstinget samlet om at kommunen er nødt til å legge om barnehagepolitikken sin overfor studentene. I dag går ca 17 prosent av semesteravgiften med til å dekke barnehageplasser. Eirik Sandaas mener at kommunen ikke kan fortsette med denne politikken i lengden.
|
UHOLDBART: Velferdstingets leder Eirik Sandaas mener det er uholdbart at 17 prosent av semesteravgiften skal gå med til å dekke barnehageplasser. |
- Dette er en fullstendig uholdbar situasjon fordi det binder opp mange penger, tordner han.
Sandaas mener dessuten at kommunens politikk ikke bare rammer studentene som har barn i barnehage.
- Jeg tror det er vanskelig for mange studenter å akseptere at de må betale for en moderasjon kommunen egentlig burde ha gitt, bekrefter han.
Studielån oppfattes som inntekt
Trondheim kommune har klart å skaffe full barnehagedekning. Dette er noe de får mye skryt for, og det samsvarer godt med den rødgrønne regjeringens ambisjoner på området.
En vanlig barnefamilie med fast inntekt har all grunn til å være strålende fornøyd, men for de fleste studenter er prisen de må betale for høy. Dette kommer av at Trondheim kommune oppfatter studielån som fast inntekt.
I Bergen og Oslo gjør de ikke det, og derfor er prisen for en barnehageplass atskillig lavere i disse byene. En barnehageplass koster 640 kroner måneden i Oslo, mens den koster 410 kroner måneden i Bergen. Som småbarnsforelder er det vanskelig å skaffe seg inntekter ved siden av studiene.
- Det er meget vanskelig å ha en jobb ved siden av studiene når man i tillegg har barn, understreker Tone Torgersen.
Forstår frustrasjon
Hvor høye prisene skal være for en barnehageplass er et nasjonalt anliggende. Staten har fastsatt bestemmelsene om søskenmoderasjon, men moderasjon på økonomisk grunnlag er det opp til den enkelte kommune å avgjøre.
Jorid Midtlyng er kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune og hun forklarer at dette er en ordning som har vart i mange år. Hun forstår likevel studentenes frustrasjon.
- Vi ser jo at denne ordningen er en tydelig svakhet ved studentpolitikken vår, sier hun.
Et spørsmål om penger
Midtlyng forklarer at studentene altså har anledning til å søke om moderasjon på økonomisk grunnlag. Etter nyttår skal bystyret behandle en sak som omhandler dette emnet. Saken dreier seg om hvor mye studentene skal betale for en barnehageplass, og at Studentsamskipnaden har søkt om tilskudd for drift av barnehage.
- Skal vi bruke penger på dette, må det gå på bekostning av noe annet, forklarer Midtlyng.
I dag torsdag vil Velferdstinget arrangere en demonstrasjon utenfor Rådhuset, for å markere studentenes misnøye med kommunens holdning.
Av Knut Sørheim Les også:
Studentene protesterer - demonstrasjon mot kommunen
|