ROSENBORGSAKEN: Ingen PCB i laboratoriene på Rosenborg
(15.12.06, 13:56) Før byggene på Rosenborg ble revet, ble det gjort en undersøkelse for å se om helsefarlig PCB kunne være en medvirkende årsak til krefttilfellene. Svaret var at ingen PCB kunne påvises. |
RASKT GJENNOMFØRT: - Vi fikk den skriftlige henvendelsen fra Institutt for Zoologi via vår HMS-seksjon tidlig i januar 2000. 24. januar hadde vi tatt alle prøver, som vi sendte til Sintef Kjemi, Miljøteknologi og analyse i Oslo, og svaret fikk vi allerede 15. februar, opplyser Lunde. |
Tidlig i 2000, enda mens bygningene på Rosenborg sto, fikk Teknisk avdeling ved NTNU en forespørsel om å undersøke om det kunne være helsefarlig PCB i bygningene på Rosenborg.
PCB – polyklorerte bifenyler – ble brukt i bygningsindustrien fra 1960 og utover, fram til det ble forbudt på syttitallet. Stoffet brytes ikke ned, havner i næringskjeden og vil finnes igjen i mennesker og rovdyr. PCB kan føre til kreft, skade på immun- og nervesystemet, samt skade på reproduksjonsevnen.
- Forespørselen kom fra zoologimiljøet, og vi tok fatt i saken med en gang, forteller Geir Lunde ved Teknisk avdeling.
Han tar frem rapporten fra en perm i hylla og viser oss konklusjonen: Det er ikke påvist spor av PCB i de mottatte prøvene.
- Vi visste for så vidt dette på forhånd, fordi bygningene på Rosenborg ble satt opp før 1960, før PCB ble brukt i byggebransjen.
- Hva ble PCB brukt til?
- PCB ble brukt som tilsetning til murpuss bl.a., for å få pussen til å flyte bedre. Det ble også brukt i tetningslister rundt vinduer. Vi tok prøver av mur og betong, av vinduspakninger og av lufta i rommene. Luftprøvene ble tatt ved at vifter sugde inn luft i filtre, som ble sent til analyse, forklarer Lunde.
Lunde er fornøyd med at denne undersøkelsen ble gjort, og at man dermed kan eliminere PCB som en eventuell årsak til de krefttilfeller som er oppdaget i ettertid.
Tekst og foto Arne Asphjell |