MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Forskere i julegave (18.12.06, 07:28)

Tre nye forskerstillinger er en flott julegave for et universitet. NTNU og Statoil har inngått en avtale som gir to forskningsprofessorater og ett doktorgradsstipend i geofysikk til NTNU.

NY SAMARBEIDSAVTALE: Forskningsdirektør i Statoil, Morten Loktu (t.v.), og rektor Digernes signerer stadig nye avtaler om samarbeid. Siste avtale innebærer at Statoil finansierer forskningsprofessoratet til Bjørn Ursin (bak). Foto Geir Otto Johansen.
Siste uke signerte direktør Morten Loktu fra Statoil og NTNUs rektor Torbjørn Digernes avtalen som gir NTNU en tilvekst på tre nye forskningsstillinger. Statoil har bevilget penger over en femårs-periode til to forskningsprofessorater og én doktorgradsstilling innen petroleumsgeofysikk ved NTNUs Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk (IPT).

Forskningen skal resultere i bedre teknikker for kartlegging av olje- og gassreservoarer i geologisk kompliserte strukturer under havbunnen.

Prisvinnende professor
Det ene forskningsprofessoratet er tildelt professor Bjørn Ursin. Han fristilles fra undervisning og skal tilbringe en dag i uka på Statoils forskningssenter på Rotvoll.

Professor Ursin har siden 1990 vært professor i anvendt geofysikk ved NTNU. Dette professoratet er allerede utlyst, men ingen har så langt blitt tilsatt. Det andre professoratet er en professor II-stilling som skal tildeles en kvalifisert søker.

NTNU vil i tillegg motta midler til å ansette en doktorgradsstipendiat innen geofysikk.

Professor Ursin mottok den norske geofysikerprisen i 1985, Conrad Schlumberger Award fra EAGE (European Association of Geoscientists & Engineers) i 1993, og Statoils forskerpris for 2004. Han omtales som en drivkraft som har stimulert og styrket den internasjonale petroleumsgeofysikk gjennom mer enn 30 år.

Tett samarbeid
Rektor Digernes var storligen fornøyd med avtalen og sa ved signeringen at dette er en forsterkning på gunstigst mulig måte for universitetet, ved at man nå får en utvidelse av den faste staben. Digernes gir Statoil honnør for denne måten å bidra på, på et område som er strategisk viktig både for NTNU og nasjonen.

Statoils Morten Loktu på sin side så ikke på dette som en ren julegave, men understreket at det for Statoils del ligger et betydelig forretningsmessig potensial i avtalen. Gjennom et tett samarbeid mellom NTNUs og Statoils forskere vil det bli utviklet teknikker som gjør at man får ut mer olje og gass fra Statoils felter. Og det blir det penger av.

NANOSAMARBEID: Samarbeidet mellom NTNU og Statoil utvides stadig, og under siste styremøte (i pausen) undertegnet Morten Loktu (t.v.) og Torbjørn Digernes en intensjonsavtale om å "etablere felles forskning innenfor utvalgte områder av nanoteknologi". Foto Arne Asphjell.
NTNU er ”hoffleverandør”
Statoil ser på NTNU som sin hoffleverandør av flinke folk og ny kunnskap. Denne avtalen kommer som siste tilskudd i en serie av avtaler som knytter Statoil og NTNU tettere sammen.

I forbindelse med styremøtet 7. desember, undertegnet rektor Torbjørn Digernes og Morten Loktu en intensjonsavtale om samarbeid innen nanoteknologifeltet. ”Statoil ønsker å satse mer målrettet og strukturert på dette feltet”, heter det i avtaleteksten, og for å oppnå det er det NTNU Statoil velger som alliansepartner.

Statoil har tidligere i høst inngått avtale med UKA om å være alene-sponsor for hele arrangementet.

Av Hege J Tunstad