MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NTNU-sentre fikk toppscore (19.12.06, 15:21)

NTNU-Sentre for fremragende forskning (SFF) får toppkarakterer fra Forskningsrådets internasjonale evaluringskomité.

JUNI 2002: Professorene Edvard Moser (t.v.), Torgeir Moan og Peder Emstad feierer at de har fått status som "Senter for fremragende forskning". Arkivfoto Rune Petter Ness.
Sjampanjen sprutet da det ble kjent at tre fagmiljøer fra NTNU fikk status som Senter for fremragende forskning, SFF, i juni 2002.

Sjampanjen var mest til ære for fotografen - men det sprudlende humøret var helt ekte i glede over at forskningen var sikret finansiering i minst fem år framover.

Eksepsjonelt gode
Før året var omme var Centre for Ships and Ocean Structures, Centre for Biology of Memory og Centre for Quantifiable Quality of Service in Communication Systems (Q2S) etablert, under ledelse av professorene Torgeir Moan, Edvard Moser og Peder Emstad.

Nå har en internasjonal ekspertkomité gjennomført en midtveisevaluering av sentrene. Evalueringen kom meget gunstig ut for NTNUs vedkommende. Både Centre for Ships and Ocean Structures og Centre for Biology of Memory scorer på topp og får karakteren ”eksepsjonelt bra”.

Centre for Quantifiable Quality of Service in Communication Systems må derimot nøye seg med “bra til veldig bra” i denne omgang, men har heldigvis et helt år på seg til å forbedre resultatet.

Evalueringen gir Forskningsrådet grunnlag for å beslutte hvilke sentre som skal beholde SFF-statusen og få finansiering for en ny femårsperiode. Dermed kan både Moan og Moser gå ut i juleferie i trygg forvissning om at forskningsmillionene vil fortsette å komme.

NOVEMBER 2002: Statsråd Kristin Clemet er tilstede ved åpningen av de tre senterene for fremragende forskning. Arkivfoto Rune Petter Ness.
I verdenstoppen
Centre for Biology of Memory har bygd seg opp til å ligge helt i front internasjonalt innen hukommelsesbiologi. Senteret har et høyt innslag av internasjonale toppfolk og kan vise til publikasjoner i verdens beste forskningstidsskrifter. En av senterets hjerneforskere, Marianne Hafting Fyhn, oppnådde å få en amerikansk pris for verdens beste doktoravhandling innen nevrobiologi i 2005. Gjennom rotteforsøk har Hafting Fyhn påvist hvordan hjernen danner stedssans.

Tryggere og raskere skip, mer robuste oljeplattformer og ny teknologi som kan øke norsk produksjon av sjømat. Dette var noen av utfordringene Torgeir Moan ga seg i kast med høsten 2002. Hans eget fagfelt er marine konstruksjoner, som handler om å forstå og beskrive hvordan sjøen virker på for eksempel skip og oljeplattformer.

Senteret har trukket til seg norsk og internasjonal kompetanse innen forskjellige fagfelt og har frambrakt ny kunnskap på mange områder. Blant annet har forskning på gasstransport under kritiske forhold og over lange avstander, vakt internasjonal oppsikt. Resultatene fra Tyholt kan få stor betydning, for eksempel for petroleumsutvinning i Barentshavet.

Lys framtid
Professor Moan forteller at senteret allerede har rukket å feire det gode evalueringsresultatet med en sammenkomst for ansatte.

- I en omtale i dagens Adresseavis nevnes det som et problem at du og din nære kollega Odd Faltinsen nærmer dere pensjonsalderen?

- Finansieringsperioden varer ut 2013 og jeg runder ikke 70 før i 2014, ler Moan, og syns at pensjonsmomentet er uproblematisk.

- Vi skal fortsette å utdanne høyt kompetente doktorander og skal sørge for at det er god vekst i underskogen. Ikke bare til glede for vårt egen virksomhet men for hele NTNU, forsikrer Moan.

I DAG er det professor Svein J. Knapskog som er leder for Q2S. Arkivfoto.
I god gjenge
Svein Johan Knapskog har overtatt som leder for Centre for he quantification Quality of Service etter Peder Emstad. I følge evalueringen er ikke senteret helt i mål ennå, men har fått klare anbefalinger om hvilke endringer og forbedringer som må gjennomføres i løpet av neste år.

- Vi er på god vei allerede, framhever Knapskog.

– Selvfølgelig svir det litt i stoltheten at vi ikke ble rangert blant de aller beste, men vi lover å komme sterkt tilbake. Evalueringsrapporten peker på forhold som vi allerede har begynt å jobbe med. Blant annet har vi knyttet til oss internasjonalt anerkjente eksperter som rådgivere. Vi jobber for å øke det internasjonale samarbeidet og for å bli mer synlig internasjonalt.

Av Synnøve Ressem