MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

APROPOS JULEHANDEL...
Fantastisk butikk: American Science & Surplus (22.12.06, 11:37)

De siste årene har det vært mye snakk om hvordan de unge skal rekrutteres til realfagene. Det kan være mange svar på et slikt spørsmål, men hadde Norge hatt en butikkjede som American Surplus & Science, ville fremtiden sett lysere ut.

DRØMMELAND for en som er opptatt av teknologi og rare duppedingser: American Science & Surplus.
Snart er hele Midtbyen overgrodd med Narvesen og 7-Eleven. Pølsesalg på hvert gatehjørne. Reitans butikkimperialisme bidrar ikke akkurat til mangfoldet i byens business. Triste saker.

Derfor var det så spennende å besøke Chicago og oppdage butikkperlen ”American Science & Surplus”. Tenk om jeg kunne ha besøkt en slik butikk da jeg vokste opp! Da ville jeg i hvert fall ha begynt på NTH, som det het den gangen.

Flashback til barndommen
Nå begynte jeg der likevel, men en butikk med rare tekniske duppedingser ville ha fortonet seg som rene drømmeland for en teknisk interessert guttunge.

Guttungen i meg våknet igjen i det jeg steg inn i denne fantastiske butikken American Science & Surplus, som har som slagord ”Incredible stuff, unbelievable prices”.

Her var det flere hyllemeter med elektriske motorer til innbruddspris, linser i løs vekt så vel som komplette stjernekikkerter, byggesett av alle mulige slag, spennende litteraturutvalg, gyroskop – you name it, they’ve got it. En veldig assortert forretning, for å si det mildt.

RAT COLLAR til kun 25 cent er jo billig, men det spørs om det blir så enkelt å få halsbåndet på rotta?
Spesielle innkjøp
Dette finner også ordinære varer i hyllene – saker og ting som du finner i andre butikker også, men forskjellen er at utvalget er mye større og prisene gjennomgående lavere hos American Science & Surplus.

De kjøper opp overskuddslagre, for eksempel fra bilfabrikker i Detroit. En kasse med nye vindusviskermotorer kom derfra ble jeg fortalt. De var visstnok tiltenkt en bilmodell som aldri ble satt i produksjon. Men det er mye morsomt du kan finne på med en vindusviskermotor, spesielt når den bare koster et par dollar.

American Science & Surplus kan ikke kalles butikkjede, for den han bare tre utsalg i tillegg til nettbutikk. Et utsalg ligger i sentrum av Chicago, ett i forstaden Geneva vest for Chicago og et i Milwaukee, Wisconsin.

Humoristiske varedeklarasjoner
Et særtrekk ved American Science & Surplus er lappene som er satt på hyllene med pris og beskrivelse av de ulike artiklene. Her er det brukt humor hele veien. Hva sier du for eksempel om en brukt datamonitor til 2,95 dollar, som tilbys som ”catapult ammo”?

MOLEKYLET heter Vitensenterets raritetsbutikk. Sofie viser fram bestselgerne: Det matematiske spillet Tantrix og den splitter nye boka Kule eksperimenter til kun 95 kroner. På hylla bak: En merkelig ball som skifter farge når den kastes opp i lufta.
Humoren går også igjen på firmaets nettsider, der du også kan bestille per postordre. Men det er et stort minus: Bestillinger per post gjelder bare USA. Med mindre du har en adresse du kan sende til i USA for senere opphenting, er det lite du kan handle med Norge som base.

Besøk Vitensenterets julegavebutikk
En liten trøst: Den butikken som kommer nærmest i profil er Vitensenterets butikk her i Trondheim. Er du sent ute med julegavene, vil vi anbefale en tur innom Kongens gate 1. Rimelige priser, og er du ute etter å rekruttere unge til studier i realfag, finner du de rette gavene her.

Butikken er åpen både i dag fredag og i morgen lørdag, samt hele mellomjula. Hverdager 10-16, lørdager 11-15.

Lysthuset i Olav Tryggvasons gate (vis a vis Byhaven) har også mange fine gaveartikler som foreldre som vil inspirere til realfagstudier kan kjøpe.

Tekst og foto Arne Asphjell

American Science & Surplus på nett
Teknisk Ukeblads julegavetips til ingeniørbarn
Norsk nettbutikk for realfagsgaver
 Se bildeserie