MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Bokfolkets julegavetips (21.12.06, 08:38)

Er du ikke ferdig med julegavene ennå, bør du lese dette.

Harde pakker under julegrana slår sjelden feil blant Universitetsavisas lesere. Men det er mye å velge i, enten man foretrekker fag eller fiksjon, klassikere eller siste nytt. Hvorfor ikke spørre fagfolkene til råds?

SUVEREN BESTSELGER: Calculus er god butikk for SIT Tapir. Boka er det mest innbringende produktet i bokhandler Eli K. Fallans hyller – men kanskje ikke så spennende som julegave?
Formelsamling eller Pondus?
Vi starter i bokhandelen på Gløshaugen, der Eli Kristin Fallan har full oversikt over hva som selger.

- Bestselgerne våre er jo helt klart pensumlitteratur som Matematisk formelsamling, Innføring i informasjonsteknologi og Calculus. Når det gjelder skjønnlitteratur og generell litteratur, gjør den nye Pondusboken til Frode Øverli det godt, forteller Fallan.

Bøker om Trondheim, både i norsk og engelsk utgave, selger heller ikke så verst på Gløshaugen. Men det er faktisk Times sitt verdensatlas som topper lista over generell litteratur i høst.

- Hvilken bok ønsker du deg selv til jul, og hvilken vil du gi bort?

- Jeg ønsker meg Ines, jeg elsker deg av Isabel Allende, og vil blant annet gi bort Henning Mankells Italienske sko, røper Eli Fallan.

Egne julebøker i porteføljen
Også Torbjørn Lefstad kan by på et assortert utvalg julelektyre. Han er sjef i Tapir Akademisk Forlag, som utgir om lag 70-80 nye titler i året. Mange av dem finner veien til NTNU-studentenes pensumlister, men forlaget har også gjort det skarpt innenfor Trondheimsrelaterte bøker. Disse selger nesten alltid bra – særlig når det drar seg mot jul.

Eksempler på slike ”julebøker”, er Fotograf Schrøders samling, Gamle trondhjemmere forteller av Esther Nordmark og hølondingen Olav Harald Langås´ beretning Sjømann, ifølge Lefstad.

- Hva er dine gavetips, tre dager før jul?

- Jeg ønsker meg Elsa Reiersens bok Fenomenet Thams. Jeg gir bort vår egen Fotograf Schrøders samling – begynnelsen, som kan gis til alle, reklamerer forlagssjefen.

SELGER FOR MILLIONER: Far og sønn Dybvig har vært god butikk for Tapir Akademisk Forlag, men har ingen nye, felles bokprosjekter på gang foreløpig. Dagfinn (t.v.) skal i alle tilfelle levere doktoravhandlingen først. Magne koser seg med Descartes, og har nok en artikkel eller to på vent før det blir ny bok.
Verdiskapende filosofer
Boken som topper bestselgerlista fra Tapir Akademisk Forlag, har lite med nisser, tusser og einebærbusker å gjøre. Men vise menn står det desto mer om.

Filosofiboken Det skapende mennesket har solgt rundt 11.000 eksemplarer siden den ble utgitt i 2001. Det betyr en omsetning på nærmere fem millioner kroner. Ikke verst det, verken for forlag eller forfatterduoen Dybvig, henholdsvis far Magne og sønnen Dagfinn, begge ansatt ved Filosofisk institutt på Dragvoll.

Hva ønsker NTNUs egne suksessforfattere seg til jul, tro?

- For min del må det bli Antony Beevors Kampen om Spania, forteller Dybvig senior.

- Jeg vil gi bort Ernst Cassirers Form og teknikk, som nettopp er blitt oversatt her ved NTNU (Journ.anm: boken er oversatt av Ingvild Folkvord ved Institutt for moderne fremmedspråk, og er utstyrt med et forord av Aud Sissel Hoel, Institutt for medier og kommunikasjon, begge NTNU). Jeg ønsker meg en spansk/engelsk utgave av Borges' poesi som jeg så i en bokhandel i New York, og som jeg angrer på at jeg ikke kjøpte da, forteller Dagfinn Dybvig i sittegruppen på Tapirs bokhandel på Dragvoll.

Mye fag, lite hjerneflukt
Til tross for et bredt utvalg av virkelighetsflukt mellom to permer, er også Dragvolls bestselgerliste dominert av litt lite spenstige titler. Studiehåndbok for samfunnsvitenskapelige studier har solgt mest i høst, tett fulgt av Repetisjonshefte for Modul 1 og Cognitive Psychology.

Men butikksjef Ian Page tror ikke han vil finne noen av disse bøkene under sitt eget juletre.

- Hva ønsker du deg til jul, og hvorfor?

- Jeg ønsker meg romanen Istanbul av Orhan Pamuk. Jeg ble fascinert av Istanbul, broen mellom øst og vest, etter en liten tur dit for et par år siden. Jeg kan godt tenke meg å lese Pamuks portrett av Istanbul som en kontrast til de vanlige vestlige skildringer av byen, forklarer Page.

NTNUs litterære fotsoldater har talt. God lesning, og god jul!

Tekst og foto: Kenneth Stoltz