MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Spellemannpris til NTNU-professor? (4.1.07, 18:05)

Marianne Thorsen er ansatt som ny professor i fiolin og kammermusikk ved NTNU fra 1. januar. Den internasjonalt anerkjente virtuosen tar over stafettpinnen etter sin tidligere læremester Bjarne Fiskum.

I spann med Trondheimssolistene utgav Thorsen nylig Mozarts fiolinkonserter nummer 3, 4 og 5, til overstrømmende anmeldelser fra en samlet musikkpresse.

Innspillingen, som forresten var NTNUs julegave til sine ansatte, konkurrerer med blant andre Leif Ove Andsnes i kåringen av årets Spellemannpris innen klassisk musikk.

KOMMER HJEM: Marianne Thorsen og følgesvennen, en 165 år gammel italiener ved navn Pressenda, vender hjem til Trondheim og en ventende professorstilling ved NTNU.
Foto: Bea Levine-Humm
Internasjonal toppklasse
Trondheimsjenta Thorsen er ikke mer enn 34 år, men har allerede deltatt på over 30 CD-er, og har vunnet et utall priser i løpet av sine år som utøvende musiker.

Som mange nok vil kjenne til har Marianne Thorsens fiolin vært et omdreiningspunkt i ensembler som Leopold String Trio og Nash Ensemble of London, og solistengasjementene med en rekke prestisjetunge orkestre har høstet lovord for klarhet, eleganse og vitalitet.

Etter år med base i London, der hun har vært professor ved Royal Academy of Music i London, vender hun hjem til fødebyen og Institutt for musikk, der hun overtar professoratet som tidligere tilhørte hennes gamle lærer ved Trondheim Kommunale Musikkskole, Bjarne Fiskum.

Søt musikk for byens musikkmiljø
- Dette er stort for oss, vi er veldig, veldig glade og stolte over å få henne hit, stråler instituttleder Magnar Breivik, og legger ikke skjul på at det betyr mye for miljøet å få Thorsens erfaring og kvaliteter med i sitt "ensemble".

En annen instituttleder finner vi på Psykologisk institutt. Hroar Klempe kjenner nemlig Marianne Thorsen godt gjennom sitt anmelderi i Adresseavisens musikkspalter, og later også til å være fornøyd med sin nytilsatte NTNU-kollega:

- Dette er storartet. Marianne springer jo ut av dette miljøet, samtidig som hun vet hvilke internasjonale impulser som må inn. Denne dobbelheten er viktig og spennende. Hun kommer med et pust fra den store verden, avslutter musikkanmelder og førsteamanuensis Klempe.

Vår nye professor kan oppleves live i NTNUs konsertserie Kammerserien på Dokkhuset allerede tirsdag 16. januar, med Øyvind Gimse på cello og Jørgen Larsen ved klaveret.

Sammen inviterer de til triokonsert med to av romantikkens store verker for klavertrio på programmet, i tillegg til den ungarske komponisten Kodalys Duo for fiolin og cello.

Av Kenneth Stoltz

Les mer om Marianne Thorsen her