MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

FORMIDLING:
Krafttak for populærvitenskap (11.1.07, 11:08)

Trondheim har mange aktører som driver populærvitenskapelig formidling og rekruttering til teknologi og realfag. Nå samles kreftene til felles innsats.

Målet er å gjøre byen til et nasjonalt kraftsentrum for populærvitenskap. Kristiansten festning kan bli hovedarena for dette arbeidet.

ILDSJELER Nils Kristian Rossing, Ingvill Stedøy, Peter van Marion og Gerd Bones er blant ildsjelene som ivrer etter å bygge opp et samarbeidsforum for populærvitenskapelig formidling.
Stort potensial
Matematikk, teknologi og vitenskap ble valgt som profil for Kristiansten etter at festningsverket ble åpnet for allmennrettet bruk i 2002. Organisasjonen Nasjonale Festningsverk ønsker å støtte opp under Trondheim som teknologihovedstad og samarbeider med forskjellige aktører på området.

Flere fagmiljøer ved NTNU samt Nasjonalt senter for matematikk i opplæringen og Vitensenteret er sterkt involvert allerede. Gerd Bones fra Matematikksenteret er for tiden utlånt på deltid for å bygge opp et lærings- og opplevelsessenter på festningen. Hun framhever at både bygninger, historie og uteområde byr på helt spesielle muligheter for utfoldelse.

Fokus på realfag
- Området er et undersøkelseslandskap av dimensjoner. Her kan vi skape meningsfylte læringssituasjoner og formidle historien gjennom helhetstenkning og store interaktive modeller. For eksempel har vi plass til å bygge opp en helt unik skulpturpark.

Kristiansten kan bli en utmerket arena for å arrangere en naturvitenskapelig festival i Trondheim. Vi ønsker å tilrettelegge for forskjellige målgrupper og alle aldre. Men hovedfokus skal hele tiden være matematikk, teknologi og vitenskap, forteller Bones.

Forener ildsjelene
Med seg på laget har hun blant annet kollega Ingvill Stedøy fra Matematikksenteret, Peter van Marion fra Program for lærerutdanning og Nils Kristian Rossing fra Skolelaboratoriet og Vitensenteret. Samtlige ser fram til å boltre seg på en ny arena og framhever nytten av å trekke i fellesskap.

De mener at Trondheim har alle forutsetninger for å bli et kraftsentrum for populærvitenskap og rekruttering av barn og unge til realfag – forutsatt at aktiviteten samles og koordineres på en bedre måte enn i dag. Derfor ønsker de å etablere et samarbeidsforum og felles web-portal.

Første skritt på vegen er å arrangere en konferanse mandag 15. og tirsdag 16. januar. Målgruppa er alle som driver med populærvitenskapelig formidling og som brenner for rekruttering til realfag.

Fysikkens evangelist
På programmet står ulike arenaer og former for formidling, blant annet representert ved Schrødingers katt, Cirka Teater, Matematikksenteret og Musikkteknologi ved NTNU.

Blant trekkplastrene er dessuten Ed Sobey fra North West Invention Center i USA, mannen bak vandreutstillingen om matematikk som nettopp har gjestet Trondheim. Sobey har gjort populærvitenskapelig formidling til en livsoppgave og omtaler seg selv som ”fysikkens evangelist”.

Fra programmet nevner vi også astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard, som vil fortelle om erfaringer fra naturvitenskapelig formidling med store arrangementer som tema.

Av Synnøve Ressem

Formidlingskonferansen på nett