MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

STUDENTRØSTEN:
Nyskaping på Dragvoll? (12.1.07, 14:11)

Veien fra idé til bedrift er kortere, og fallhøyden lavere for nyskaping fra humaniora og samfunnsfag, mener nestleder i Start NTNU, Anne Karine Nymoen, som vil klekke ut flere gründere fra Dragvoll.

Hvorfor er det så få oppstartsbedrifter som kommer ut fra dragvollmiljøet?

Hvorfor er det så få studenter fra Dragvoll som deltar i forretningsplankonkurransen Venture Cup?

Hvorfor er det bare sivilingeniørstudentene som tilbys et toårig masterprogram i entreprenørskap?

PLAKATER er et velbrukt medium for å blæste arrangementene i Start NTNU.
Foto: Kenneth Stoltz/ NTNU Info
Vær din egen sjef
Jeg tror en av grunnene er at vi som studerer på Dragvoll ikke er så vant til å tenke på kompetansen vår som salgbar. Vi synes ofte at ord som ”kommersialisering” og ”gründer” er ekle og stygge og hører til nede på Gløshaugen.

Problemet med en slik holdning er først og fremst at samfunnet går glipp av mye verdifull kompetanse. Vi som har bakgrunn fra Dragvoll har mye å bidra med i samfunnet, både i offentlig sektor og i privat næringsliv.

Mange ganger må vi imidlertid selv finne behovene og selv påpeke overfor en arbeidsgiver eller kunde at behovet er der. Mulighetene er mange – det gjelder bare å finne dem. En av mulighetene er å starte sin egen bedrift.

Entreprenørskap er på ingen måte forbeholdt teknologene. Det å starte en bedrift trenger heller ikke å være så vanskelig. Man kommer langt med en god idé, motivasjon og et solid nettverk. Som sjef i egen bedrift får du stor innflytelse på din egen arbeidsdag. Du bestemmer i grove trekk selv når du vil jobbe, hvor du vil jobbe, hvor mye du vil jobbe og hva du vil jobbe med.

MASTERSTUDENT Anne Karine Nymoen er i innspurten med oppgaven i litteraturvitenskap om den franske 1700-tallsromanen Farlige forbindelser. Det forhindrer ikke nestlederen i Start NTNU i å jobbe hardt for å tenne nyskapingsgløden på Dragvoll.
Foto: Kenneth Stoltz/ NTNU Info
Kunnskapsprodukter "enklere" enn fysiske produkter
Mange som starter egen bedrift basert på kompetanse fra humaniora og samfunnsvitenskap driver med kunnskapsbasert næring.

Å starte en bedrift basert på kunnskapsprodukter er på mange måter enklere enn å starte en bedrift basert på fysiske produkter. Man slipper den kostnadskrevende prosessen med å utarbeide prototyp, og man slipper ofte kostnadene forbundet med produksjon og patentering.

Veien fra idé til bedrift er kortere, og fallhøyden er lavere. Både samfunnsvitere og humanister har altså store muligheter til å kommersialisere sin fagkunnskap, men det har vært liten tradisjon for det.

Vi i Start NTNU jobber med å spre kunnskap om og interesse for nyskaping og innovasjon blant studenter og ansatte ved NTNU. Vi har som mål at flest mulig studenter skal se det som et alternativ å starte sin egen bedrift, også dragvollstudentene.

For å oppnå dette arrangerer vi foredrag, møteplasser, kurs og konkurranser. Arrangementene våre passer både for deg som ikke vet noe særlig om nyskaping fra før og for deg som allerede har en forretningsidé.

Det er lov å ha suksess
Vi har tro på verdien av å vise frem suksess. Derfor arrangerer vi blant annet foredrag med folk som har lykkes i å starte bedrift. Vi mener at det skal være lov å lykkes, men også at det skal være lov å prøve.

Hvis man ikke lykkes har man uansett lært mye, og man sitter igjen med en erfaring som er verdifull i næringslivet. 9. februar kommer Jørgen Moltubak til Dragvoll og skal holde foredrag om sine erfaringer som gründer av Norges litteraturskole.

Han var hovedfagsstudent i allmenn litteraturvitenskap da han startet sin bedrift sammen med noen medstudenter. Jeg håper mange vil komme og la seg inspirere av Jørgens historie, enten man har lyst til å starte en bedrift eller ikke.

Bli medlem i Start NTNU!
Tradisjonelt har Start NTNU vært lite representert på Dragvoll, og det har sammenheng med at det har vært lite fokus på nyskaping og entreprenørskap i dragvollmiljøet. Dette begynner å endre seg, både blant studentene og de ansatte. For at vi skal kunne arrangere ting som interesserer dragvollstudenter, trenger vi imidlertid dragvollstudentene med på laget. For tiden er vi bare 2 fra Dragvoll, av 25 medlemmer totalt!

Nå i januar tar vi opp nye medlemmer. Søknadsfristen er 25. januar, og søknadsskjema finner du på hjemmesidene våre, www.start.ntnu.no. Alt vi krever av deg er at du er engasjert og interessert i nyskaping og innovasjon.

Du trenger ikke ha kunnskaper om entreprenørskap fra før. Som medlem i Start NTNU har du mulighet til å opparbeide deg verdifull kunnskap og et nettverk som vil komme godt med dersom du en gang ønsker å starte for deg selv.

Håper å se mange dragvollstudenter blant våre nye medlemmer og på arrangementene våre fremover! Når flere studenter fra Dragvoll engasjerer seg i nyskaping og innovasjon, kan vi vise næringslivet verdien av vår kunnskap.

Anne Karine Nymoen
Masterstudent ved Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap,
og medlem i Start NTNU

Meld deg på arrangementet Kvinner og nyskaping her
Arrangementer våren 2007