MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Studentene gir blaffen i OL (15.1.07, 06:51)

En meget glissen storsal vitnet om at Studentersamfundets medlemmer bryr seg lite om olympiske leker i Trondheim i 2018. De få som var til stede fikk derimot oppleve en ildfull debatt under lørdagens samfundsmøte.

GLØDENDE ENGASJEMENT: Studentersamfundets leder Edina Ringdal ledet med stødig hånd lørdagens debatt i storsalen.
I forbindelse med lørdagens møte la styret fram et resolusjonsforslag som går ut på at Studentersamfundet støtter OL i 2018. På grunn av for lavt oppmøte ble det ikke mulig å fatte et vedtak om dette.

- Jeg er litt overrasket over utfallet ettersom det har vært en spennende debatt, og jeg føler at dette er et tema som engasjerer folk når man prater om det til vanlig, sier en skuffet leder av Studentersamfundet, Edina Ringdal.

Ikke demokratisk
Likegyldig kan man definitivt ikke anklage Magne Gisvold for å være i denne saken. Han er leder for den løse organisasjonen «Æ e mot» som håper at Trondheim ikke får vinter-OL i 2018. Blant annet har organisasjonen reagert på måten denne saken har blitt håndtert på.

Rita Ottervik og Tore Sandvik har gått ut og sagt at kommunen og fylkeskommunen støtter OL før saken har blitt behandlet i fylkestinget eller kommunestyret. Dette har fått Gisvold til å se rødt.

- I dette tilfellet har tre-fire personer bestemt seg på kammerset for at Trondheim kommune og Trondheim fylkeskommune skal gå inn for å arrangere OL, tordner han.

Æ E MOT: Magne Gisvold frykter at et OL i 2018 vil ha en negativ innvirkning på Trondheims kulturliv.
Tomme løfter
Mange av idrettsanleggene i Trondheimsområdet er i meget dårlig forfatning. Både fuktskader og mugg preger flere idrettshaller og anlegg. Gisvold medgir at kvaliteten på disse anleggene vil bli kraftig forbedret hvis Trondheim blir arrangør av OL, men er bekymret for hva som vil skje med anleggene i ettertid.

- At Rita Ottervik innvilger ytterligere seks millioner til idretten i år er jo så sin sak, men hva skjer når hun er ferdig som ordfører? Hun kan ikke stå som garantist for at enda flere anlegg vil bli vedlikeholdt når OL er ferdig. Derfor anser jeg dette som tomme løfter når man risikerer at det bygges opp store anlegg som vil stå og forfalle når OL er ferdig, påpeker han.

Ikke Lillehammer
Fylkesordfører Tore Sandvik var Gisvold sin motdebattant under lørdagens møte, og han mener at Trondheim ikke vil ende opp med mange anlegg som vil stå og støve ned etter OL. Mange kritikere har påstått at Lillehammer har fått lide denne skjebnen i etterkant av folkefesten i 1994. Sandvik mener at de utbyggingene som blir gjort i forbindelse med et OL vil være nødvendige utbedringer uansett.

- De anleggene vi bygger i forbindelse med OL vil faktisk ikke være nok for å dekke det behovet vi har i dag, mener han.

- Veien til Oppdal er uansett planlagt å stå ferdig i 2020. Hvis Trondheim skal arrangere OL vil dette kun medføre at veien må stå ferdig tre år før planlagt tid.

Æ E ME`: Fylkesordfører Tore Sandvik mener at idrettsbevegelsen i Trondheim fortjener et OL i 2018.
Frir til studentene
Dersom Trondheim blir arrangør av vinter-OL i 2018, mener Sandvik at dette vil gagne studentmiljøet i Trondheim på flere punkter. Blant annet vil både NTNU og SINTEF få anledning til å vise verden hva de kan bidra med innenfor forskningen. OL vil gjøre det lettere for Studentsamskipnaden å gjennomføre byggingen av en ny studentby.

NTNU vil også få rimeligere utdannings- og laboratoriefasiliteter i forbindelse med byggingen av nytt mediesenter som ligger skal ligge i nærheten av Gløshaugen. Sandvik mener at man i 2018 kan vise verden at Trondheim er en by med et fremragende forskningsmiljø som er i stand til å arrangere en skikkelig folkefest.

- Jeg tror et OL kan bidra til at flere studenter velger Trondheim som studiested – også internasjonalt, sier Sandvik.

Negativ effekt
Organisasjonen «Æ e mot» har mange sentrale kulturpersonligheter i ryggen. Magne Gisvold tror det er grunn til å frykte at det kommersielle vil ta fullstendig overhånd dersom Trondheim får i oppgave å arrangere vinter-OL. Mange motstandere av OL frykter at et slikt arrangement vil ha en negativ effekt på byens kulturliv.

- Signaler man har fått fra undergrunnskulturlivet i byen, altså der det nyskapende skjer, tyder på at mange er redde for at midler i større grad vil gå til de som har bredere appell, kommenterer Gisvold.

Sentrale deler av Trondheims musikkmiljø har sagt at de ikke ønsker OL i Trondheim i 2018. Blant disse finner man bandet «Motorpsycho» og miljøet knyttet til utestedet «Blæst». «Motorpsycho» er et populært band i studentkretser, og spilte for full storsal to ganger i løpet av en uke våren 2006.

PÅ HJEMMEBANE: Trønderen Arnfinn Bergmann hoppet seg til gull i Holmenkollen under OL i Oslo i 1952. Får vi se en trønder gjøre det samme i Granåsen nesten 70 år senere? Arkivfoto.
Får støtte uansett
Fylkesordfører Tore Sandvik deler ikke undergrunnskulturlivets bekymring. Han mener at marginale kulturgrupper av denne typen har man et politisk ansvar for å ta vare på gjennom offentlige budsjetter uansett.

- Det at man får mer penger å bruke på kultur ser jeg ikke på som noen trussel mot disse gruppene. Snarere tvert i mot, hevder Sandvik.

Skeptiske studenter
Til tross for at det ikke ble mulig å fatte noe resolusjonsvedtak på grunn av for lavt oppmøte, ble det likevel avholdt en uoffisiell avstemning. Resultatet ble at åtte stemmer var for, 27 stemte mot, mens fire personer var usikre. Resultatet kommer ikke som en overraskelse på Magne Gisvold.

- Samfundet er en bastion for sære og nyskapende kulturting, og det er derfor ikke så rart at studentene er kritiske til et slikt arrangement, tror han.

Ikke bare studenter
Det er ting som tyder på at Gisvold også har store deler av byens befolkning i ryggen. NRK har foretatt flere undersøkelser, og den siste målingen viste at 38 prosent er for et OL i Trondheim, mens 50 prosent er mot.

Fylkesorføreren tar de dystre tallene med stor ro. Han tror blant annet at mange er motstandere fordi de har sympati med Tromsø.

- Jeg har tro på at de argumentene som taler for OL vil få gjennomslag etter hvert, og at oppslutningen vil øke dramatisk dersom Trondheim blir søkerby. Dette skjedde i alle fall i forkant av VM i 1997, poengterer han.

IKKE BARE FOR DE RIKE: Arnulf Kolstad ønsker seg et arrangement hvor også folk fra den fattige delen av verden kan være med å oppleve Trondheims natur i all dens prakt. Arkivfoto.
OL-forvirret i hodet
Arnulf Kolstad er professor ved psykologisk institutt på NTNU og har laget en studie av OL på Lillehammer. Han mener at Norges idrettsprestasjoner der gikk til hodet på oss, og at vi trodde vi var det beste landet i verden fordi vi kunne gå raskest på ski og skøyter.

Det er derfor ikke overraskende at han stiller seg svært kritisk til at man arrangerer OL i Trondheim. Han mener ideen om å arrangere et OL er en lite kreativ idé, og at pengene heller kunne ha vært brukt på noe annet.

- For meg har hele OL blitt tanketomt, samtidig som det har utviklet seg i helt feil retning. Før var det glade amatører som møttes for å ha det gøy, mens nå er det folk som tyr til alle midler for å vinne, sier han.

Heller et gigantisk lutfisklag?
Kolstad mener at Trondheim heller burde være vertskap for et alternativt arrangement som involverer personer fra hele verden og ikke bare rike idrettsutøvere. Han mener at personer som kommer fra de fattigere delene av verden ville ha fått en storslagen opplevelse dersom de fikk oppleve naturen i Trondheim.

- La folk fra hele verden komme sammen og hygge seg i Granåsen enten de er verdensmestere eller ikke, kommenterer han

Også Magne Gisvold mener at man ikke trenger et OL for å arrangere en folkefest.

- Man kan for eksempel arrangere et lutefisklag med gratis akevitt og pils for hele byen en uke i strekk i desember. Det hadde også blitt en folkefest som ville blitt husket i flere år etterpå, foreslår han.

Tekst og foto Knut Sørheim