MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Studentenes fredspris til Charm Tong (15.1.07, 14:43)

– Jeg er veldig glad for at fredspriskomiteen har valgt å sette fokus på Burma, sier Charm Tong, vinner av Studentenes fredspris for 2007.

25 ÅR GAMLE CHARM TONG er årets vinner av Studentenes Fredspris.
Foto: ISFIT
– Det er viktig at det internasjonale samfunnet setter fokus på den demokratiske kampen i Burma, for menneskerettighetssituasjonen forverres og utdanningssystemet har kollapset i landet, forteller Charm Tong til Universitetsavisa like etter at det har blitt klart at hun får Studentenes Fredspris for 2007.

Lukket land
Burma er et av verdens mest lukkede land, og styres av en militærdiktatur som bruker alle midler for å holde demokratiseringsforkjempere nede.

Tong forteller at utviklingen går i gal retning, mange politiske fanger er fortsatt fengslet, inkludert Aung San Suu Kyi, som fikk Nobels fredspris i 1991.

Unge har en sentral rolle
– Det er fremdeles mer enn en million flyktninger, antallet internt fordrevne øker, og disse er svært sårbare for slavearbeid, utnyttning og vold, forklarer den unge fredsaktivisten.

TIL INSPIRASJON: – Vi håper Fredsprisen vil være en oppmuntring til Tong og andre i arbeidet for et demokratisk Burma, sa Kathrine Sund, leder for fredspriskomiteen.
Foto: Daniel Rees/ NTNU Info
– Men det internasjonale samfunnet må ikke tolerere situasjonen, og må legge press på militærregimet. Dessuten er det spesielt viktig å opplyse unge og få de til å delta i kampen for et demokratisk Burma, mener Tong.

Prisvinneren er bare 25 år gammel, men har allerede markert seg med blant annet å tale til FNs Menneskerettighetskommisjon om problemene i Burma, og gjennom å ha hatt samtaler med USAs president George W. Bush.

– Vi håper prisen vil være en oppmuntring til videre arbeid, både for Tong og de andre som kjemper for et fritt og demokratisk Burma, sa leder for fredspriskomiteen Kathrine Sund da hun offentliggjorde prisvinneren.

Fra alle norske studenter
Tong tilhører Shan-folket, og mange med denne etniske bakgrunnen har måttet flykte til nabolandet Thailand. Her er de er imidlertid ikke anerkjent som flyktninger, og må leve i skjul under fare for overgrep.

Med prisen ønsker komiteen i tillegg å rette fokus på kvinner som ressurs for fred og utvikling, og på den utstrakte bruken av voldtekt som våpen i konfliktsituasjoner.

VERDIG VINNER: – Hun er et ikon og et forbilde for mange, mener Martin Svarva, leder for ISFiT.
Foto: Daniel Rees/ NTNU Info
Prisen deles ut på vegne av alle norske studenter, og prisvinneren ble offentliggjort under en kort seremoni på Erkebispegården i formiddag.

Leder Kathrine Sund har i tillegg til representanter fra studentorganisasjoner hatt med seg Petter Eide fra Amnesty, Stein Tønneson fra PRIO og Gro Brækken fra Redd Barna i komiteen som har valgt ut fredsprisvinneren.

Trenger ledere
I begrunnelsen heter det videre at Burma trenger unge, initiativrike ledere som kan lede frihetskampen, og samtidig sørge for å inkludere etniske minoriteter slik som Shan-folket.

– Charm Tong er nettopp en slik leder, sa Sund, og trakk frem som eksempel at hun har startet sin egen skole for å lære opp de unge menneskene som ønsker å være med å endre verden.

Det er i år femte gang Studentenes Fredspris deles ut, og selve overrekkelsen vil skje under Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT), nærmere bestemt den 23. februar.

FAKTA

Studentenes fredspris:

  • Deles ut på vegne av alle norske studenter
  • Første gang utdelt i 1999
  • Deles ut annethvert år under Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT)
  • Går til studenter som har gjort en fremragende innsats for fred, demokrati og menneskerettigheter
  • Vinneren får 50.000 kroner, og inviteres på en rundreise til norske universiteter og høyskoler i forbindelse med utdelingen
  • Tidligere vinnere er ACEU (Colombia 2005), ZINASU (Zimbabwe 2003), ABFSU (Burma 2001) og ETSSC (Øst-Timor 1999)

  • En verdig vinner
    Fredsprisen har også tidligere gått til Burma, det skjedde i 2001 da Min Ko Naing mottok prisen. Sammen med nobelprisvinner Aung San Suu Kyi regnes Naing som en av de store frigjøringsforkjemperne i Burma, og han ble nylig sluppet fri fra fangenskap i Burma.

    – Dette var nok dessverre mest et taktisk trekk fra militærjuntaen som styrer landet, for å blidgjøre FNs sikkerhetsråd i forkant av behandlingen av en resolusjon om Burma, og viser hvorfor det er viktig å fremdeles ha oppmerksomhet rettet mot landet, sa Sund.

    – Vi har fått en veldig verdig vinner av fredsprisen, hun er et ikon og forbilde for veldig mange, og med få ressurser har hun fått til svært mye, mente leder for ISFiT Martin Svarva like etter at vinneren var offentliggjort.

    Han gleder seg nå til å ta i mot vinneren og overrekke prisen fra norske studenter under festivalen i februar.

    Av Daniel Rees