MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Vil ha flere gründerjenter (19.1.07, 08:43)

Onsdag kveld var det for fjerde år på rad duket for arrangementet ”Kvinner i nyskaping” i regi av NTNUs senter for entreprenørskap og Start NTNU. Få ledige seter og høy minglefaktor vitnet om stor interesse og optimisme for morgendagens gründere.

ENGASJERT GRÜNDER: Nestleder i Stortingets næringskomité og gründer Gunvor Eldegard ønsker å bruke sine erfaringer til motivere jenter til å tørre å satse.
- For meg er det en inspirasjon å få være med på et slikt arrangement, og jeg synes det er et flott tiltak som andre universitet og høyskoler også bør se nytten av, sier nestleder i Stortingets næringskomité og gründer Gunvor Eldegard.

Sammen med representanter fra blant annet Idéportalen, NTNU Technology Transfer, Venture Cup, Entreprenørskolen og Innovasjon Norge, deltok hun for å inspirere og oppfordre særlig kvinnelige studenter til å tørre å satse på egen virksomhet.

- Jeg har lært utrolig mye av min egen bakgrunn som gründer innen ingeniørbransjen, og jeg vil gjerne bruke denne lærdommen til å inspirere andre kvinner. Norge er jo tjent med å ha et best mulig næringsliv, og for å få til dette må kvinner være der makta er og etablere nye og spennende bedrifter, poengterer Eldegard.

Hjelp til framstikking
Hvorfor færre jenter enn gutter blir gründere, er et evig spørsmål som både de lærde og allmennheten strides om.

TETT PROGRAM: Nestleder i Start NTNU, Anne Karine Nymoen, var positivt overrasket over at så mange hadde tatt turen til Dokkhuset onsdag.
Nestleder i Start NTNU, Anne Karine Nymoen, tror slike arrangement kan være en god pådriver for at flere jenter får øynene opp for hvilke mulighetene som egentlig finnes.

- Jeg tror jenter tenker mer på risikoer enn det gutter gjør, og er kanskje derfor reddere for å bare hoppe i det. Menn er generelt flinkere til å stikke seg fram enn det kvinner er. I tillegg har hele nyskapingsmiljøet til nå vært gjennomsyret av menn, noe som nok har virket avskrekkende på noen, sier Nymoen.

Hun understreker likevel at det nå finnes mange organisasjoner og programmer som kan hjelpe både unge kvinner og menn til å gjøre veien mot en gründertilværelse lettere å gå.

- Det finnes egentlig ingen gode grunner lenger til at ikke jenter også skal kunne bli gode gründere. Vi må bare bli litt tøffere og tørre mer, sier Nymoen.

Konkurrerer om beste idé
Et av gründertiltakene som gjerne ønsker flere jenter velkommen, er forretningsplankonkurransen Venture Cup. Her kan alle som har en god forretningsidé delta og konkurransen kan også tas som et eget fag på 7,5 studiepoeng uansett fagbakgrunn.

- I fjor var 25 prosent av deltakerne jenter, og det synes vi er for lavt, sier Live Grønlien ved NTNUs Senter for entreprenørskap, som er en av arrangørene bak konkurransen.

VIL BLI GRÜNDERE: Studentene Meyram Kaya og Guri Venstad ble inspirert på onsdagens arrangement til selv å starte noe eget.
Grønlien ser ikke bort ifra at mangelen på kvinnelige rådgivere hos de ulike aktørene som tilbyr gründerveiledning også kan være en faktor som gjør at jentene ofte ikke tør å gå i gang med sine ideer.

- Menn har en tendens til å ikke være åpne for ideer som kan kalles typiske kvinneideer, og dette kan nok ofte virke avskrekkende på mange. Vi er opptatte av at slike holdninger til det som ofte betegnes som mykere ideer må endres, og under Venture Cup er vi derfor svært opptatte av at ikke bare høyteknologiske ideer skal prioriteres, sier Grønlien.

Døråpner
På årets ”Kvinner i nyskaping” hadde rekordmange jenter og gutter møtt fram. For flere av disse ble onsdagens arrangement et inspirerende møte som virkelig gav mersmak.

- Jeg er veldig glad for at jeg dro dit. Særlig som Dragvollstudent lærer man lite eller ingenting om hvordan man skal gå fram for å starte en egen bedrift, og man er heller ikke klar over hva kunnskapen man innehar kan brukes til. I tillegg er det vanskelig å vite hvem man konkret kan henvende seg til, og jeg føler derfor at en dør ble åpnet for meg bare ved å delta på arrangementet, sier psykologistudent Meyram Kaya.

Også venninnen Guri Venstad følte at tilstelningen var midt i blinken, og ser ikke bort fra at hun etter hvert kan ta steget ut i gründerverdenen.

- Jeg fikk virkelig lyst til å melde meg på Venture Cup. Det virker spennende og det er helt nytt for meg at man kan ta dette som fag. Det gir meg håp for at det faktisk er mulig å realisere sine drømmer uten å nødvendigvis måtte jobbe seg opp eller ta en årelang utdannelse som man ikke vet hva man kan bruke til, sier hun.

HVEM VIL BLI GRÜNDER? Stian Remråd og Marius Tuft Mathisen kunne fortelle mye positivt om masterstudiet Entreprenørskolen.
- Må holde sammen
Gunvor Eldegard håper at mange av deltakerne på arrangementet nå tør å ta sjansen, men mener også at mye må gjøres politisk for å legge til rette for de som ønsker å bli gründere.

- Vi må slutte å akseptere at det går så sakte med kvinner i ledelse og kvinnelige forretningsutviklere. Det er rekordmange kvinnelige arbeidere her i forhold til i andre land, og dette må utnyttes slik at vi får et større mangfold både av og i bedrifter. Mangel på kvinner gir mangel på et fullverdig demokrati og en mangel på nyskaping, advarer Eldegard.

Hun understreker likevel at det ikke bare er viktig å få hjelp, men også å hjelpe hverandre.

- Det å starte sin egen bedrift kan være både ensomt og vanskelig, og det er derfor viktig å knytte til seg et nettverk. Som tidligere utenriksminister Madeleine Albright engang sa til meg: ”Det finnes en spesiell plass i helvete for jenter som ikke hjelper hverandre”. Jeg tror hun er inne på noe der, avslutter Eldegard.

Tekst og foto Mari Rokkan