MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Martin Svarva: Studenter må skape forandring (26.1.07, 06:44)

For å endre verden er det bedre å starte med studenter uten skylapper, enn femti år gamle menn som er nedsnødd i byråkrati, mener Martin Svarva, leder for ISFiT 2007.

BUSY BOSS: – Jeg bruker 30 prosent av min tid til å snakke med folk, 30 prosent til e-post og telefon, og resten til andre prosjekter, forteller Martin Svarva. Livet som ISFiT-leder er travelt, men gøy. Foto Arne Asphjell.
- Noen vil nok si at studenter er litt naive, men samtidig har vi mye pågangsmot, og ser utfordringer der andre ser hindringer, mener Svarva.

Det er under en måned igjen til årets Internasjonale studentfestival i Trondheim (ISFiT) åpner 16. februar.

Da Universitetsavisa stikker innom er det hektisk aktivitet ved festivalkontoret på Gløshaugen, og noen funksjonærer klarer nesten ved et uhell å vise et prøvetrykk av programmet til journalisten. Det endelige programmet offentliggjøres førstkommende mandag på Studentersamfundet, og skal vi tro en hemmelighetsfull leder, er det bare å glede seg.

FAKTA

MARTIN SVARVA
Alder: 24
Kommer fra: Nesbyen
Studerer: Master i sosiologi
Annen bakgrunn: UB-kurs i luftforsvaret fra Stavern
Samboer med: Merete
Heier på: Liverpool

Fremtiden ikke bare lys
Snart er det to år siden Martin Svarva ble valgt til leder for ISFiT 2007. Etter å ha vært med på samme festival i 2005, ble han rett og slett bitt av basillen, og da han fant ut at han hadde sterke meninger om tema for neste festival, endte han opp med å stille til valg.

Som sosiologistudent var temaet globalisering opplagt, og møtt med dagens globale utfordringer som klimaendringer og skillet mellom fattige og rike land, er han ikke sikker på om han er optimist eller pessimist for fremtiden.

– Det ser jo ikke bare bra ut. Men samtidig er jeg opptatt av at det er viktig å ha et åpent sinn, og ikke se negativt på alle nye ting. Og vi kan jo ikke gå rundt å bekymre oss for alle verdens problemer, det er i alle fall ingen grunn til å annonsere dommedag ennå, mener ISFiT-lederen.

STOR SPENNVIDDE i kulturprogrammet og mange spennende møter på gang, er alt Svarva vil røpe fra programmet. Detaljene blir klare 29. januar.
Verdensparlament i Storsalen
Et av arrangementene under festivalen han ser frem til med stor spenning, er forsøket på å lage et Verdensparlament i Storsalen. I stedet for å representere land, skal deltakerne her deles opp i nye, globale valgkretser, og initiativtakerne bak parlamentet håper at det i første omgang tenkt å ha en rådgivende rolle i forhold til verdens ledere.

Gjennom forsøket ønsker ISFiT å bidra til å øke kunnskapen og erfaringen som andre krefter eventuelt kan bygge videre på.

– Det eksisterer mange teorier om hvordan dette bør virke, men det har aldri vært prøvd ut i en tilsvarende målestokk, forklarer Svarva.

– Men har du virkelig troen på at et verdensparlament noen gang vil kunne se verdens lys?

– Jeg vet ærlig talt ikke. Det er store kulturelle og politiske forskjeller i verden, men jeg anslår det som sannsynlig at utviklingen vil gå den veien. De tradisjonelle grensene mister betydning, og blir erstattet av andre barrierer, slik som økonomi. Som Anthony Giddens sier, livsrommet vårt vil i større og større grad bli avgjort av vår posisjon sosialt og økonomisk fremfor nasjonalitet, mener Svarva.

INVASJON: Om tre uker skal Martin Svarva og resten av ISFiT-organisasjonen ta i mot 400 studenter fra nesten hundre land. Lederen gleder seg til å se at alt forhåpentligvis går som planlagt. Det er hektisk i NTNU-Trykks tidligere lokaler i bakgården bak Hovedbygningen i disse dager. Foto Arne Asphjell.
Ikke idealist
– Regner du deg som en idealist?

– Nei, jeg vil ikke si det. Jeg har i alle fall ingen bakgrunn som idealist, og for å lage en festival som ISFiT er det svært viktig å forholde seg til hverdagens harde realiteter. For meg er det en like stor motivasjon å få en så stor organisasjon med hundrevis av frivillige til å fungere, som å skape fred i verden, sier hallingdølen.

Dagene hans har blitt progressivt travlere siden i fjor sommer, for Svarva legger stor vekt på å være tilstede i organisasjonen. Kanskje i motsetning til en viss fagforening som har vært mye i media den siste tiden, synes han det viktigste som leder er å legge til rette for at alle kan forfølge flest mulig av sine egne ideer og planer.

– He he, det er nok litt annerledes å drive en frivillig organisasjon, men jeg mener det er noe av det flotte med ISFiT, at alle føler de er med på å påvirke hvordan festivalen blir seende ut. Det er både moro og selvrealisering på samme tid, skryter han.

PRISUTDELING: Utdelingen av Studentenes fredspris er et av høydepunktene under festivalen. Prisen deles ut 23. februar til Charm Tong. Hva har hesten med fredsprisen å gjøre? Ingen ting. En rekvisitt fra sammensveisingsfesten funksjonærene hadde nylig, og der gladiatorlek sto på programmet. Foto Arne Asphjell.
Heier på de røde
Og når frustrasjonen over en innboks som likner til forveksling på Sareptas krukke blir for stor, tar han gjerne på seg skiene og stikker til skogs.

– Jeg var i Bymarka i går på perfekt skiføre. En time der oppe gjør underverker!

Og etter det Universitetsavisa erfarer undervurderer han heller ikke rekonvalesens-effekten av 90 minutter med Liverpools røde horder.

– Det var en stor dag sist lørdag med 2-0 seier mot Chelsea. Vi burde jo vunnet ennå mer, sier Martin Svarva.

Internasjonal studentinvasjon
Lenge før ligagull deles ut i England er det imidlertid studentfestival i Trondheim. Om drøye tre uker kommer i overkant av 400 studenter fra omtrent hundre land til Trondheim, og realisten Svarva er sikker på at festivalen har praktisk betydning.

– Den personlige utviklingen som kommer av å møte så mange kulturer og meninger som finnes på ISFiT, er jeg overbevist om vil påvirke holdningene til mange. Og selv om det er et slitt uttrykk, er det ingen tvil om at studenter er fremtidens ledere, mener ISFiT-leder Martin Svarva.

Av Daniel Rees

Nettsidene til ISFiT 2007