Hard kamp om studenter på jobbmesse
(7.2.07, 15:26) IAESTEs årlige jobbmesse trekker i dag og i morgen torsdag 4500 besøkende studenter. Med 79 firmastands er årets messe rekordstor. Og nå skal NTNU bli med på Shell Eco-marathon. |
MESSESJEF er Kristina Holmlid Myhr som i år regner med besøksrekord med 4.500 besøkende studenter. Med 79 ulike utstillere er den rekorden allerede i boks. Inntektene fra utstillingen går i hovedsak til drift av IAESTE – studentorganisasjonen som sørger for relevant sommerpraksis for teknologistudenter, over hele verden. |
Dette er en messe der jobbsøkende studenter møter aktuelle arbeidsgivere, som gladelig betaler et femsifret beløp for å ha noen kvadratmeter stand der de kan fange nye, dyktige arbeidstakere.
Verver hele NTNU
Men Masha Sina fra Shell hadde en hensikt til med besøket: Hun ville fange hele NTNU – verve institusjonen for deltagelse i det meget populære Shell Eco-marathon. Derfor hadde hun tatt med Høgskolen i Østfold sin øko-racer til messen, og innkalt aktuelle faglærere ved NTNU.
Strategien slo til. ”Sykkelgeneral” Knut Aasland forteller at NTNU har bestemt seg for å stille med eget, studentutviklet kjøretøy i konkurransen, senest i 2009.
Vi har lenge lurt på hvorfor NTNU ikke deltar i den årlige konkurransen mellom europeiske læresteder om hvem som kan lage det mest økonomiske kjøretøyet. Til Shell Eco-marathon 11. – 13. mai 2007 er over 200 kjøretøy påmeldt.
|
BILFOLKET ved NTNU, fra venstre Knut Einar Aasland og Terje Røvåg, produktutvikling og materialer, Per-Åge Krogstad, aerodynamikk og "Shell-dama" Mahsa Sina. Økobilen som er trekkplaster på standen, er utviklet ved Høgskolen i Østfold. |
Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm stiller med to team, Chalmers i Göteborg med ett. Studentene ved Danmarks Tekniske Universitetet vant økonomiløpet og satte verdensrekord i fjor med økobilen Dynamo – bare 0,11 liter bensin per mil! Fra Norge er det bare Høgskolen i Østfold som deltar – i år for tredje gang.
Stiller i Eco-marathon i 2009
Men nå kvesser NTNU klørne på bilfronten. Masha Sina fikk napp hos førsteamanuensis Knut Aasland, som har hatt ansvaret for den årlige sykkelkonkurransen på Gløshaugen campus. Han arbeider sammen med professor Terje Rølvåg som er den som pleier nær kontakt med bilindustrien, bl.a. i utvikling av hjuloppheng og drivlinjer for Koenigsegg, Ferrari og Maserati.
Sina innkalte også professor Per-Åge Krogstad fra Institutt for energi og prosessteknikk, som møtte de to fra Perleporten for første gang. Så nå er NTNUs eget team for utvikling av økonomisk, personlig transport etablert, og studenteen vil etter hvert få spennende tilbud om prosjekter de kan delta på.
Du kan lese mer om Shell Eco-marathon på nettet - se link nedenfor.
|
VERTKTØYSØTSAKER i plasthjelm er det Fredrik Dæhli lokker studenter til Skanska-standen med. |
Søt lokkemat
Skåler med Twist og andre søtsaker er alltid plassert godt fremme på slike messer.
Et avvik fra denne standarden representerte Skanska, som stilt med en hjelm full av seigmenner – kunne man tro ved første blikk. Men nei da, her var det seigverktøy – hammer, sag, rørtang osv – spesialbestilt fra Brynhilds.
Fredrik Dæhli delte rundhåndet ut fra hjelmen, og fortalte villig vekk om de spennende muligheten i Skanska. Selv var han ferdig på Indøk i 2005, og er meget godt fornøyd med de to årene han har bak seg i Skanska.
- Skanska er stort og vi har plass til mange ulike disipliner, opplyser han. – I år skal vi ansette 30-40 nyutdannede, og vi er på jakt etter folk med utdanning fra bygg, økonomi, maskin og energi.
Dæhli forteller at de på tirsdag hadde kapret 50 studenter til å delta på Skanskas prosjektsimulator, et slags brettspill som varer i fire timer.
- Vi bruker virkelige ”cases”, og dette er en fin og annerledes måte å presentere bedriften på, sier han.
|
MULIGHETENE for utenlandsopphold var det som Nina Walberg (t.v.)først og fremst ville ha avklart med aktuelle arbeidsgivere. Helene Wendelbo kan av egen erfaring bekrefte at hos Alstom er disse meget gode. |
Lokker med utenlandsopphold
Energifirmaet Alstom deltar på jobbmessen for første gang i år, og Helene Wendelbo som ble utdannet på prosesskjemi ved NTNU for et halvt år siden, er med for å rekruttere nye medarbeidere. Hun fikk god kommunikasjon med Nina Walberg i 4. Indøk, som var spesielt ute etter å høre om mulighetene for å få utenlandsjobb gjennom norske firma.
Og da kunne Helene fortelle at hun bare i løpet av det halvåret hun har vært ansatt har vært en gang i Kina og to ganger i Malaysia. Helenes spesialitet er gassrensning, og hun har kontrollert at de anleggene Alstom har levert for rensing av svovel fra kullkraftverk, har oppfylt firmaets garantier.
Lokker med etikk
Firmaene legger vekt på å ta med nyutklekte NTNU’ere når de deltar på jobbmesser. De har fortsatt et godt kontaktnett ved universitetet, og kan bistå med å ”piske inn” aktuelel kandidater.
|
ETIKK var ikke det mest sentrale virkemiddel for rekruttering av medarbeidere før, men det er dette Georg Tjønnås hos NCC bruker for å fange interesse. |
Georg Tjønnås har et halvt års fartstid i NCC etter at han ble ferdig på byggstudiet, og har vært flere steder i Norge og deltatt i rehabilitering av damanlegg. Dette innebærer bl.a. skifting av luker, nedriving av en del gamle strukturer og støping av nye.
På standen ligger NCC-boka ”Etikk i hverdagen” godt synlig, og fungerer godt som innledning på en samtale med potensielle kandidater.
Tekst og foto Arne Asphjell Shell Eco-marathon IAESTE Norge
|