MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

LESERBREV

Magnar Fjørtoft Engen: Storm i et vannglass (8.2.07, 13:41)

Om forbud mot slør ved norske universiteter og høgskoler.

I VG 8. februar tar studieleder ved SEFIA, Senter for flerkulturelt og internasjonalt arbeid ved Høgskolen i Oslo, til orde for et forbud mot slør og andre former for tildekking av ansiktet ved høgskolene og universitetene i Norge.

Det er vanskelig for meg å si om det er Lars Gules uttalelse til NTB eller medias framstilling av den som er tabloid. Med det forbeholdet vil jeg hevde at det vi kunne lese i VG var usedvanlig unyansert sett i forhold til hva man kan forvente av en doktor i filosofi.

Jeg har i fire år jobbet ved en voksenopplæringsinstitusjon i Trondheim bl.a. som norsklærer for innvandrere, og jeg har studert og jobbet og ved høgskolen og universitetet i Trondheim. Jeg har til nå ikke sett en eneste kvinne med heldekkende hodeplagg annet enn i media.

Det er viktig at man er føre var og har tenkt gjennom dette med studier og hodeplagg grundig før problemet eventuelt oppstår, men det Lars Gule nettopp har prestert er ikke å være føre var. Det er å tilfredstille medias behov for tabloide forestillinger fra vitenskapsfolk som ikke provoserer den sterkt voksende innvanderfientlige delen av befolkningen i Norge.

Vi trenger ikke at vitenskapsfolk tabloidiserer seg selv, men vi trenger en integreringsdebatt som er mindre tabloid. Lars Gule har bare gjort vondt verre i så henseende.

Selvsagt skal ikke en barnevernspedagog være tildekket i ansiktet. En barnevernspedagogstudent ville sannsynligvis ikke bestått praksis dersom hun insisterte på å bære heldekkende hodeplagg gjennom praksisperioden. Hun ville ikke kunne fullføre en utdanning som barnevernspedagog uten å endre sin innstilling til å bære hodeplagg.

Jeg synes man bør vise tillit til de høyt utdannede fagfolkene som underviser ved norske høgskoler og universiteter. Forslaget til Lars Gule oser av mistillit. Den som kjenner til ett tilfelle av en barnevernspedagog som har kommet gjennom studiet med tildekket ansikt får skrike ut. Jeg tror dette er å lage storm i et vannglass.

I en rekke yrker vil et heldekkende hodeplagg være i veien for yrkesutøvelsen, men det er ingen grunn til å innføre et generelt forbud for slike hodeplagg på universiteter og høgskoler av den grunn. En del linjer og fag trenger nok å gå gjennom regler og krav for gjennomføring av praksis. Og en del praktiske fag må nok stille krav om at ansiktet skal vises (jfr. HMS-reglement f.eks.) Dette er nødvendigheter. Det er absolutt ikke rasisme og det er et arbeid Lars Gule burde legge stor vekt på.

En person som fyller opptakskravene på et universitet eller en høgskole har krav på denne plassen. Vi kan ikke ta fra muslimen med slør sin studieplass. Høgskoleloven skal være lik for alle, og jeg synes det er oppsiktsvekkende at Lars Gule går inn for å svekke dette prinsippet.

Min erfaring som lærer for fremmedspråklige er for det første at ingen kvinnelige studenter bar heldekkende hodeplagg, og for det andre at de fleste av kvinnene som bar sari etterhvert sluttet å bruke den i løpet av studietiden.

Dette vil også Lars Gule kunne erfare dersom høgskolen i Oslo tar inn tildekkede kvinner og stiller relevante krav til dem gjennom studiet og gir dem god veiledning. Lars Gule burde jobbe for å fremme slik integrering heller enn å sørge for at kvinner fra konservative muslimske miljøer ikke tar universitets- eller høgskoleutdanning og forblir isolerte fra Norske samfunnet.

Når det gjelder gjennomføring av skriftlige eksamener, så kan jeg ikke se at det er noe problem. Her må det være mulig å finne en praktisk måte å gjennomføre eksamen på. Jeg ser ingen grunn til at en kvinne med burka eller niqab ikke skal få avlagt en eksamen i historie.

Et generelt forbud mot heldekkende hodeplagg på eksamen bryter med grunnleggende demokratiske prinsipper og ikke minst prinsippet om universiteter som beskyttere av fri tenkning og meningsutfoldelse - for alle.

Magnar Fjørtoft Engen

 
 
    
 SEND INN LESERBREV TIL
 REDAKSJONEN >>>
 
 FLERE LESERBREV:
Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk (19.1 2010)
 
Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken (15.1 2010)
 
Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut? (13.1 2010)
 
Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK (30.12 2009)
 
Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis (21.12 2009)
 
Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU” (15.12 2009)
 
Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva? (10.12 2009)
 
Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker (10.12 2009)
  Allan Krill: For mappa mi (14.12 2009)
 
Per Carlsen: Læresteder i klemme (7.12 2009)
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme (9.12 2009)
 
Odd W. Andersen: Saltkraftverk (30.11 2009)
 
Arkiv