LESERBREV Bård Kjos: Et alternativt bedømmelsesregime
(11.2.07, 16:03)
Selv om det etter mitt skjønn er diskutabelt om et sensurresultat virkelig er et forvaltningsvedtak (med naturlig tilhørende klagerett), eller om det "bare" er en fagpersons subjektive vurdering av en konkret faglig prestasjon, så er det klart at gjeldende lover bygger på de generelle prinsippene for offentlig forvaltning.
Et galt sensurreultat vil uansett kunne få ikke-neglisjerbare konsekvenser for den enkelte student, hvilket kan rettferdiggjøre klageretten i seg selv. Først og fremst gjelder dette i de tilfeller der studenten stryker - og hvor konsekvensen er at det ikke kan utstedes vitnemål for fullført studium, og hvor Lånekassa heller ikke konverterer lån til stipend. Å forsøke å avvikle hele klageordningen kan derfor fort vise seg å bli et langt lerret å bleke.
Som de fleste - også studentene - vel har fått med seg, så er det imidlertid også et betydelig element av personlig skjønn med når besvarelser skal vurderes kvalitetsmessig. At like mange studenter faktisk forverrer sine karakterer ved å klage, som forbedrer dem, understreker dette.
Et regime som kunne ivareta studentenes rettigheter i forvaltningsmessig forstand, samtidig som arbeidsmengden ved klagebehandling ble betydelig redusert, kunne være dette:
I et hvert emne skal utgangspunktet for sensur bare være å klassifisere besvarelsen som "bestått" eller "ikke bestått" - i bokstavkarakterer: "A-E" eller "F". Denne delen av sensuren skal kunne påklages iht. dagens regime: Studenter som ikke består, skal kunne få dette vedtaket dobbeltsjekket. Det er viktig for studenten å kunne beskytte seg mot en uriktig påført strykkarakter.
I tillegg skal alle studenter som består en prøve gis en gradert kvalitativ vurdering - men det gjøres frivillig om denne skal fremkomme på vitnemålet (studentene krysser av på StudWeb for om de ønsker dette). Det understrekes at den kvalitative vurderingen ikke er et sensurresultat, men en tilleggsvurdering (som ikke kan påklages).
På karakterutskriftene fremkommer som kjent bare de beståtte emnene (med "Bestått" ut for hvert emne, for ordens skyld). I tillegg fremkommer den subjektive kvalitetsvurderingen ("A" - "E") i de emnene studenten har valgt dette.
Ordningen vil selvsagt frembringe en interessant flora av individuelt utseende karakterutskrifter, men jeg er overbevist om at fremtidige arbeidsgivere ikke vil ha problemer med å skille vitnemål med fullt ut dokumentert kvalitet fra et vitnemål som ikke meddeler annet enn at et emne er bestått. Det er viktig å legge merke til at hele prosessen med å tilpasse den enkeltes vitnemål til personlige ønsker automatiseres med "dagens moderne teknologi".
Ved opptak til doktorgradsstudier f.eks. vil man kunne forlange fullt ut dikumenterte prestasjoner. Studenten skal (forsåvidt "til evig tid") lettvint kunne bestille både dette og andre varianter av karakterutskrifter via web.
Bård Kjos |