Et vektløst studentprosjekt
(14.2.07, 09:44) Plantebiosenteret ved NTNU har utviklet en vannoppløselig plastmembran for studier av vektløs plantevekst i rommet. Fire NTNU-studenter har vært med membranen på simulert, vektløs romferd. I dag forteller de om sine vektløse erfaringer. |
"NTNU-ASTRONAUTENE" Abdul Basit Mohammad (t.v) og Torbjørn Houge, med Gry-Beate Molvær og kameramann fra NRK. |
De fire studentene fra fysikk og kybernetikk tar fagene Romteknologi 1 og 2 ved NTNU der de bl.a. får et innblikk i de spennende prosjektene den europeiske romfartsorganisasjonen ESA arbeider med.
Simulert vektløshet
Her fikk de også greie på at ESA åpner for at studenter kan delta i simulerte eksperimenter i et fly hvor man kan oppleve vektløshet. En Airbus A300 flyr nærmest i berg og dalbane, og på toppen av en slik kurve er det mulig å oppleve vektløshet i ca 20 sekunder.
Dette fant fire av romfartsstudentene ut at de ville prøve, og startet jakten på et aktuelt eksperiment i NTNU-miljøet. Dette fant de hos Plantebiosenteret på Dragvoll, som har laget spesielle minidrivhus for å studere planters vekst i vektløs tilstand.
|
BERG-OG-DALBANE-flyging gir korte perioder med vektløshet. |
Vannoppløselig plastmembran
For dette formålet har senteret utviklet en vannoppløselig plastmembran. Denne legges over plantefrøene, og har den evnen at den løser seg opp når det er tid for å vanne frøene og la de begynne å spire.
Studentene tilbød seg å ta med frø og membran på vektløs utflukt i ESAs spesialfly, og foreta detaljerte studier av membranen i de korte vektløsperioden.
Bistand fra Midgard Medialab
I samarbeid med Midgard Medialab ble det skaffet kamerautstyr for observasjon av forløpet av forsøket.
|
VIDEREUTDANNING: Vektløs prosjektdeltager Christina Aas (med lyst hår til venstre på bildet) har nå dratt til Teknisk Universitet, Delft, for å ta en mastergrad i "Space Engineering". |
Gry-Beate Molvær fra Schrödingers Katt ble også invitert med for å dokumentere det spennende eksperimentet, som foregikk i Bordeaux i Frankrike i august.
En viktig del av prosjektet er å informere om resultatene, og det skjer bl.a. i dag onsdag 14. Februar kl. 15:00 i Sal 1 på Nova koinosenter.
- Vi vil forklare eksperimentet og arbeidet vårt, samt formidle noe av følelsen vi fikk da vi var vektløse, opplyser studentene. – Vi skal også fortelle om hvilke muligheter studenter har til å delta i romforskning i regi av ESA.
Av Arne Asphjell |