MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Øl, Jesus og Pia Haraldsen (20.2.07, 07:53)

Annenhver tirsdag arrangerer fire NTNU-studenter quiz i Edgar på Studentersamfundet. Har man planer om å delta er det lurt å være tidlig ute. Kampen om stoler vil nemlig bli ganske hard utover kvelden ettersom lokalet pleier å bli stappfullt.

- Allerede første gang quizen ble arrangert var det et enormt oppmøte, og slik har det vært siden. Dette forteller Ylva Gjelsvik som sammen med Anders Meisfjordskar, Sissel Jørgensen og Petter Rinholm arrangerer tirsdagsquizen på Edgar.

TRIVES: Ylva Gjelsvik har arrangert i quiz på edgar i tre år og syntes fortsatt det er like moro. Foto privat.
Veldig mange lag
Det er maksimalt lov til å være fire personer på et lag dersom man skal kjempe om premie i quizen. Noen lag består av både fem og seks personer, men de er altså ikke med i kampen om gratis middager på Lyche, som stort sett er premien.

Lagene er mange, og navnene kreative. Man hører derfor ofte svak humring fra salen når Meisfjordskar leser opp lagnavnene før quizen starter.

- «Nederlaget», «De altuvitande», «Zoey 101», «Vi er her for sjokoladekaka» og «Fostervannsslush». Meisfjordskar må gjennom en drøss forskjellige navn før man omsider kan sette i gang med selve quizen. Mens navnene leses op, står folk i kø for å sikre seg en siste pils før det hele starter starter. En øl til quizen er for mange obligatorisk.

- Det pleier å være mellom 40 og 50 lag som deltar på quizen hver gang, bekrefter Gjelsvik.

Kreative kategorier
Det er aldri lett å forutsi hva kategoriene i quizen er. De lages nemlig ut fra hva slags humør arrangørene er i og hvem som er med på å lage den.

Alle arrangørene har sine spesialfelt, og utfordringen ligger i å sørge for at spørsmålene verken er for lette eller for vanskelige.

Quizen består av seks forskjellige kategorier med ti spørsmål i hver. Det siste spørsmålet i hver kategori er ofte litt ekstra vanskelig, og det er derfor verdt dobbelt så mye som de andre spørsmålene.

I en av rundene kan man spille «kvitt eller dobbelt». Da får man dobbelt så mange poeng for hvert riktig svar som man ellers ville ha fått. Dersom man svarer feil, får man derimot minus ett poeng.

- En orginal del av quizen på Edgar er at spørsmålene til tider kan være noe uortodokse, kommenterer Gjelsvik.

HJERNER I BLØT: Ofte kan en diskusjon rundt bordet føre til at man kommer fram til det riktige svaret i fellesskap.
Dagens quizkategorier er med på å underbygge denne påstanden:

1: Tegneserier
2: 10 idrettsgrener, 10 spørsmål
3: Folk vI kunne klart oss uten
4: Monty Python
5: Jesus and friends
6: Folk vi IKKE kunne ha klart oss uten

- Får vi slingringsmonn på ett år? - kommer det fra salen i forbindelse med et spørsmål som dreier seg om hvor gammel Jesus ble.

- Dere får ikke godkjent 32 eller 34 år, men dere får godkjent 33, svarer Petter Rinholm.

De som har skrevet 32 eller 34 år river seg i håret av fortvilelse. Så nært, men likevel så fjernt. Null poeng på det spørsmålet.

FRP og glamourmodeller
Quizgjengen beveger seg på venstre side av den politiske skalaen, og spørsmålene har derfor en tendens til å henge ut Fremskrittspartiet og glamourmodeller. Aylar Lie er et populært offer, og spørsmålene ser ut til å slå godt an blant klientellet på Edgar, som tydeligvis også hovedsakelig befinner seg på venstre side av den politiske skalaen.

- Vi lager spørsmålene i fellesskap, og av og til kan kanskje humoren bli litt for intern eller rettet mot enkeltpersoner, kommenterer Gjelsvik.

Dette merker man ettersom Rune Larsen, Pia Haraldsen og Vidar Lønn-Arnesen er blant svarene på spørsmål som omhandler folk man kunne ha klart seg uten.

Selv om arrangørene av quizen påstår hardnakket at Pia Haraldsen har tilført Norge mye åndelig skade, vil nok mange hevde at det finnes større trusler mot rikets sikkerhet enn henne, og som man heller kunne ha klart seg foruten.

Trives i jobben
Arrangering av tirsdagsquizen har for det meste foregått i regi av Serveringsgjengen på Studentersamfundet.

Ylva Gjelsvik startet opp quizen i januar 2004 sammen med sin fetter Tore Lagerborg, som også er medlem av Serveringsgjengen. Gjelsvik innrømmer at hun savner kommentarer fra deltakerne på quizen.

- Det er stort sett de som kjenner oss som enten kommer med ris eller ros, bekrefter hun.

Quizgjengen er innstilt på å følge «folkets vilje», og vil derfor gjerne ha forslag til kategorier de kan ta med. Riktignok er det begrenset hvor snevre kategoriene kan være, men ellers er arrangørene åpne for det aller meste.

Til tross for at Anders Meisfjordskar er student ved Gløshaugen innser Gjelsvik at det blant annet har vært litt for få kategorier som omfatter naturvitenskap.

Gjelsvik syntes det er veldig gøy å arrangere quiz, og hun ser ikke for seg at hun kommer til å bli lei av jobben med det første.

- Det er en grunn til at jeg har holdt på med dette i tre år, avslutter hun.

Tekst og foto: Knut Sørheim

 Se bildeserie