MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Ideer verdt én million (27.2.07, 14:33)

To stipendier på en halv million kroner skal deles ut til beste gründeridé, som kan skape verdier i Midt-Norge og har mulighet til å lykkes internasjonalt.

Hvilket fylke i Midt-Norge er mest innovativt, og hvilke ideer er verdt en million kroner?

«StartStøtte»-konkurransen skal gi svaret på nettopp dette. Vinnerne stikker av med Norges største etableringsstipendier.

De to stipendiene, på en halv million hver, deles ut i vår av SpareBank 1 Midt-Norge på NTNU.

Stipendiene vil bli tildelt gründerteam på minst to personer som «har vilje og evne til å kommersialisere sin idé, som vil skape verdier i Midt-Norge og som har ambisjoner om å lykkes i et internasjonalt marked», som det heter i statuttene.

Etterlyser Møringer og Nord-Trøndere
Både planlagte og nyetablerte selskap kan delta i konkurransen, men det er vel og merke en forutsetning at idéhaverne må ha tilhold i Midt-Norge (Trøndelagsfylkene eller Møre og Romsdal). Ideens potensial for verdiskaping vil bli tillagt stor vekt av ekspertpanelet på seks personer som skal vurdere bidragene. Vinnerne blir kåret under «Innovator 07» på NTNU 3.mai.

I fjor kom det inn 27 søknader til StartStøtte-konkurransen. Mange av dem stammet fra nyskapingsmiljøene ved NTNU, men i år håper og tror arrangørene på en større representasjon fra Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Fjorårets vinnere
Det er andre gang StartStøtte-konkurransen blir arrangert. Fjorårsvinnerne, SEC Systems (tidl. Solberg Embedded Cybernetics), og Vireo, som altså vant en halv million hver, forteller om en tøff gründerhverdag der StartStøtte-pengene har betydd mye.

Vireo jobber med å kommersialisere en idé hvor mose brukes til å konservere matvarer. - StartStøtte-midlene har vært helt avgjørende for Vireos videre drift. Under en tøff periode med uforutsette utforinger i utviklingen, hjalp seierspengene til å finansiere testing og sjekke ut andre muligheter for teknologien, forklarer direktør Fredrik Halmøy Wisløff i Vireao. - Startstøtten var en vitamininnsprøytning for vår bedrift, og jeg vil oppfordre potensielle gründere til å hive seg med i konkurransen. Faktisk så finnes det ikke en eneste god grunn til å ikke delta. Selv om en ikke vinner, vil en sitte igjen med nye erfaringer og gode råd fra den kompetente juryen, legger han til.

Gyllen mulighet
SEC Systems, en NTNU-forankret bedrift med blant annet en sunnmøring som med-gründer, jobber med å produsere en lyskaster som holder lyset stabilt i høy sjø. Lyskasteren kan også brukes til å bekjempe oljesøl fordi den kan avsløre tykkelsen på et oljelag i sjøen.

Direktør Lars Andrè Solberg i SEC Systems sier: - Startstøtte er en gylden mulighet til å få samlet tankene og selv vurdere sin egen idé gjennom en forretningsplan. I tillegg har man mulighet til å få konstruktiv tilbakemelding fra et erfarent panel. Vi brukte støtten til å utvikle produktet vårt videre, og til lønn. StartStøtte-midlene har gitt oss et stort spillerom til å fokusere på utvikling fremfor desperat kapitaljakt.

Nylig ble det kjent at Statoil og såkornselskapet ProVenture Seed har så stor tro på produktideen til Solberg & Co at de vil gå inn 17 millioner i SEC Systems.

Representanter fra både Vireo og SEC kommer til Innovator 07 for å fortelle hva de har oppnådd i løpet av året som har gått siden de vant.

Samarbeid mellom akademia og bank
StartStøtte-stipendiene og Innovator 07 er kommet i stand som følge av et partnerskap som er inngått mellom NTNU og SpareBank 1 Midt-Norge. Målet er å skape flere arbeidsplasser og mer forretning av ideer som kommer fra forskningsmiljøene og næringslivet. Partnerne ønsker å bidra til næringsutvikling og verdiskaping i regionen, samt å styrke landsdelens plass innen den nye globale økonomien, ressurs- og kunnskapsmessig.

Les mer om konkurransen