MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

SEC girer opp for vekst (1.3.07, 10:16)

Søkelysfirmaet SEC får tilført 8 millioner og retter fokus mot opprensking av oljesøl.

REDDER LIV: SEC har innført følgende motto: Tid for oss er ikke penger – det er tap av liv og miljø. Her ser vi hvordan søkelyskasteren med varmesøkende kamera fanger opp et objekt i havet og holder lyskasteren fast på objektet.
Lars Andre Solberg og hans to kyb-kompanjonger startet firmaet SEC Systems AS for snart to år siden. Forretningsideen var å utvikle en søkelyskaster som holder lyset fast festet på et objekt i sjøen selv om båten med lyskasteren danser opp og ned i bølgene. En slik lyskaster vil forenkle og effektivisere redningsoperasjoner til havs.

Vil bli best på oljevern
Nå er businesskonseptet utvidet til også å omfatte opprensking av oljesøl. I tillegg til lyskasteren blir det ”intelligente stativet” den står på utstyrt med et infrarødt kamera. Med slikt utstyr blir et søk på havet tilnærmet uavhengig av vær- og lysforhold.

Kameraet kan saumfare et oljeflak på sjøen og avsløre hvor det meste av oljen ligger, og dermed gi viktig informasjon om hvor det lønner seg å konsentrere oppsamlingen.

- Vi finner 90 prosent av oljen i ti prosent av flaket, opplyser Solberg. I februar neste år skal en pilotinstallasjon av SECs system utprøves ombord i et skip.

SEC har satt seg et ambisiøst mål: - Innen 2010 skal vi være en verdensledende leverandør av effektivt oljevernutstyr, opplyser den unge bedriftslederen.

Gode støttespillere
For å kunne nå dette målet har SEC fått viktige støttespillere med på laget: Norsk oljevernforening for operatørselskap (NOFO), Statoil, stavangerrederiet Simon Møckster Shipping og NTNU/Sintef.

Det er Statoil og såkornselskapet ProVenture Seed som nå går inn med 8 millioner i selskapet, og med opsjon på å utvide kapitalinnsatsen til totalt 17 millioner. Det vil også bety at de tre gründerne mister aksjemajoriteten.

KOMPETANSEKAPITAL: - Vi får tilført 8 millioner kompetansekapital, opplyser Lars Solberg (t.h), og legger vekt på ordet kompetanse. – Det er avgjørende for oss at vi gjennom våre investorer også får tilført kompetanse og nettverk, påpeker han. Partnerne er Ståle Myhre, Statoil (t.v.) og Thor Egil Five Proventure Seed.
Daglig leder Lars Andre Solberg har ingen store betenkeligheter med det: - For oss er det viktigst å få partnere med kompetanse med på laget, sier han.

Ståle Myhre fra Statoil bekrefter at konseptet som SEC nå utvikler er spennende: - Fagmiljøet på Statoil er veldig tent på dette, sier han.

Stort marked
Ifølge Solberg er det omlag 100 skip som dekker oljevern på norsk sokkel, og som kan ha stor nytte av slikt utstyr.

På verdensbasis bygges det 8.000 fartøy i året som har krav om installasjon av søkelys, så her ligger det et stort marked.

SEC utvikler både programvare, brukergrensesnitt og maskinvare for sitt system, og prisen på et komplett system vil ligge i området 1,2 – 1,5 millioner kroner.

- Med den kapitalen vi nå får tilført kan vi ansette flere, og vi regner med å ha totalt 10 medarbeidere innen utgangen av året, sier Solberg. Innen 2010 tror han firmaet vil ha minst 20 ansatte.

Tekst og foto Arne Asphjell

SECs nettsider
Første omtale av SEC i Universitetsavisa