Hollywood neste
(1.3.07, 19:08) Secustream utvikler ny teknologi som skal håndtere piratkopiering av filer. Nå skal Hollywoodstudioene fristes til å kjøpe produktet som NTNU-forskere står bak. |
THE SKY IS THE LIMIT: Vil de få innpass i stjernebestrødde Hollywood? De sikter i hvert fall høyt, gründerne i Secustream. Fra venstre Gisle Grimen, Gisle Østereng og Christian Mönch. |
Jon Lech Johansen ble kjent da han knekte DVD-koden, og ble kjent over hele verden som DVD-Jon.
Om han skulle prøve å bryne seg på Secustreams teknologi, får han en langt tøffere jobb, skal vi tro Gisle Østereng, som har hoppet over fra NTNU Technology Transfer til å bli daglig leder i Secustream.
- Det vil kreves enorme ressurser av utenforstående som forsøker å penetrere sikkerhetssystemet vårt. Det legges nemlig inn en egen kodenøkkel for hvert eneste sekund av for eksempel en film, og vi sender kun data til de kundene som har betalt, forteller Østereng.
|
PRISES HØYT: Med dette pennestrøket går Proventure Seeds ved Hans Olav Thorsen (t.v.) inn med 1,5 millioner friske kroner i Secustream. Til gjengjeld sikrer såkornfondet seg 16 prosent av aksjene i Secustream, noe som setter verdien på selskapet per i dag til 9,375 millioner kroner. |
Millioninnskudd
Mennene bak teknologien er Christian Mönch og Gisle Grimen. De arbeidet sammen ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap som henholdsvis forsker og doktorgradsstipendiat, men har nå sagt fra seg trygge jobber for å satse for fullt på egen bedrift.
Torsdag ble det avholdt pressekonferanse i anledning at Proventure Seeds satser et millionbeløp på ideen til Mönch og Grimen.
Det halvt statlige, halvt private såkornfondet Proventure Seeds går inn med 1,5 millioner i kapital i denne omgang, og får 16 prosent av aksjene samt styreledervervet, som bekles av Hans Olav Thorsen.
Ved neste korsvei åpner Thorsen for å gå inn med større summer. Opptil 17 millioner kroner er Proventure villig til å satse på at Secustream lykkes med produktet sitt
Vil beskytte de store studioene
- Hvordan skal Secustream tjene penger?
FAKTA | Secustream Technologies AS er et programvareselskap som har laget en sikkerhetsplattform for en rekke anvendelser innen mediaindustrien, aller først til beskyttelse av film.
Teknologien gjør det praktisk umulig å
gjøre såkalt ”reverse engineering” som kan lede til piratkopiering av film. Hvert sekund av en film er unikt beskyttet, noe som sikrer at brukerne ikke gjør noe ulovlig verken med avspiller, film eller PC. Teknologien kan også på sikt integreres i nettlesere. | - Når for eksempel en potensiell kunde som Canal Digital selger et abonnement, skal vi ha vår del, tenker den nye daglige lederen i Secustream.
Sammen med salgssjef Jan Bjerke (tidligere Falanx Microsystems) skal Østereng finsikte markedet for potensielle partnere og kunder internasjonalt.
- Etter hvert har vi planer om å gå direkte til Hollywoodstudiene med produktet vårt. USAs underholdningsindustri ble påført et tap på 6,3 milliarder dollar bare i 2006, så markedet for å demme opp for piratkopiering er enormt, forteller Bjerke og Østereng.
- Har dere patentbeskyttet teknologien deres?
- Vi søkte om patent sommeren 2005, men det kan ta et par år før vi får svar. Foreløpig er det imidlertid ingenting som tilsier at vi ikke får patentet, forsikrer Østereng.
Vil vokse ute og hjemme
Bedriften har i dag fire ansatte, og den femte er på vei. Det betyr at Secustream er på vei til å vokse ut av lokalene i Innovasjonssenter Gløshaugen.
- Hva er neste skritt for Secustream videre?
- Selskapet har en demo-versjon klar, og produktet ferdigstilles i sommer eller tidlig høst. Etablering i utlandet jobber vi også med. Vi skal definitivt ha en avdeling internasjonalt, gjerne i Boston eller i California, sier Østereng.
- For å realisere dette trenger vi mange nye, dyktige medarbeidere, og håper å tiltrekke oss flere i løpet av året. Dette vil bli en morsom og solid arbeidsplass, med mulighet for aksjer og opsjoner til de ansatte, frister Østereng.
|
SOFTWARELØSNING: Secustreams produkt vil kunne lastes ned via nettet, slik at man slipper nok en fysisk dings i tv-stua. – Vi stiller store tekniske krav til systemene som skal bruke våre produkter, forteller oppfinnerne. |
Flere glis på Gløs?
- Secustream er et eksempel på hvordan vi i TTO ønsker å jobbe: Proventure bidrar med cash og NTNU med kunnskap, forteller leder i NTNU Technology Transfer, Karl Klingsheim.
NTNUs selskap for kommersialisering av forskning, eier en betydelig aksjepost i Secustream.
TTO tok altså førsteetappen, det vil si utviklingsfasen av prosjektet som Grimen og Mönch kom på banen med i 2004. Proventure tar med sitt kapitalinnskudd nå andreetappen. Så, etter to-tre nye etapper, er Secustream klar for NASDAQ-børsen, tror Klingsheim.
Og det er veien å gå for NTNU-forskere som tør satse, mener TTO-sjefen:
- Den dagen det står Ferrarier oppe på Gløshaugen, da har vi lykkes!
Tekst og foto: Kenneth Stoltz
|