MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

De fem fremtidsteknologier (5.3.07, 07:50)

IBM har gjennomført en ”innovation jam” med 130.000 deltagere og konkludert med hvilke fem teknologier som blir de viktigste i årene som kommer. Vil intelligente mobiler gjøre kollektivtransport overflødig?

TELEDIAGNOSE: Fjernhelsetjenester, som Universitetet i Tromsø er ledende på, vil gjøre det lettere å takle ”eldre-tsunamien” uten å måtte ty til drastisk økning av personellressursene.
Morten Andreas Meyer er ikke lenger moderniseringsminister, men modernisere Norge det vil han fortsatt.

Nå er han leder av IBMs konsulentdivisjon, og siste uke holdt han foredrag for potensielle gründere ved NTNU i regi av START NTNU. Globalisering, eldrebølge og teknologi var stikkord for hans presentasjon.

Eldre-tsunamien kommer
- Globaliseringen har gitt oss en dramatisk annerledes arbeidsform, mener Meyer. - IBM løser dataoppdrag for Statoil ved hjelp av dataingeniører i India, og om få år kan det godt være at kinesere fyller ut næringsoppgavene for norske bedriftsledere, tror Meyer.

Eldrebølgen omdøper han til eldre-tsunamien: I dag er hver 8. Person i Norge over 67 år. Om 30 år vil hver fjerde person tilhøre pensjonistenes rekker.

Hvordan løser vi problemet? Jo. Løsningen ligger i et samfunn som ser at tryggheten ligger i evnen til å forandre, til å finne nye, smarte løsninger, hevder Meyer.

Idédugnad på nett
IBM er opptatt av dette som organisasjon, og inviterte medarbeidere, kunder, konkurrenter og akademia med på en ”innovation jam” for å blinke ut hvilke teknologier som blir viktige i årene som kommer.

- En ”innovation jam” er en nettbasert idédugnad, opplyser Meyer. IBM er opptatt av å forstå fremtiden, og det gjør de i samhandling med andre forteller han. Og ved hjelp av Internett er det faktisk mulig å samle 130.000 mennesker til ”brainstorming”.

NANOTEKNOLOGI GIR RENT VANN: Som eksempel på teknologi som kommer miljøutfordringen til unnsetning, hevder Meyer at nanoteknologi kan rent vann vil to milliarder mennesker.
Fem kjerneteknologier
Og hvilke fem teknologier er det som blir viktig for våre liv fremover? Jo, ifølge hjernetrusten IBM samlet vil det være disse fem som vil prege vår digitale hverdag i årene som kommer:

  • Mobiltelefoner som forstår
  • Taleteknologi og direkte oversettelse
  • 3D-Internett og virtuell verden
  • Fjernhelsetjenester
  • Ny teknologi som løser miljøutfordringene

    Mobiltelefonene får mer intelligens enn de allerede har, proklamerer Meyer, og nevner som eksempel: Når du beveger deg inn i møterom Hydra settes telefonen automatisk på lydløs.

    En hjelpsom Big Brother
    I noens øyne vil også mer avansert mobilteknologi fortone seg som skritt i feil retning: Via mobilen kan en ”Big Brother” til enhver tid vite hvor du befinner deg.

    IBM har gått i kompaniskap med Telenor for å kunne være med i fronten på mobilgaloppen. Et felt de vil satse på er kompiskjøring i storformat, der peiling via mobil av hvor folk befinner seg vil kunne forenkle og utvide muligheten for å putte flere folk i samme bil.

    - I dag er det i gjennomsnitt 1,2 personer per bil. Kan vi øke til 1,5, kan vi i prinsippet nedlegge all kollektivtransport, hevder Meyer, som peker på dette som et felt der ny teknologi kan føre til et skifte i hvordan vi innretter samfunnet.

    FAKTA

    SPEAKER SERIES
    foredragene i regi av START NTNU denne våren:

  • 21. mars: Per Kristian Foss
  • 26. mars: Ken Morse fra MiT Andre START-arrangementer er IdéAthlon 13. mars, Mixer m/premieutdeling i Venture Cup fase 1 på Rick's 20. mars, Global Startup Workshop 26. - 28. mars, Investorforum 26. mars og Innovator 3. mai.

  • Slutt på babelsk forvirring
    Nylig kjøpte IBM opp Norsk Språkteknologi på Voss sammen med NTNU og universitetene i Oslo og Bergen. En plan med dette er bl.a. å kunne tilby direkte oversettelse i kommunikasjonen mellom mennesker.

    - På TV-reportasjer vi har sett fra Irak-krigen har vi sett amerikanske soldater kommunisere med irakiske politifolk direkte via mobil – på hvert sitt morsmål. Ny teknologi vil bygge ned språkbarrierene i verden, tror Meyer.

    Tredimensjonalt Internett gir virtuelle muligheter som kan gjøre tilværelsen enklere, for eksempel det å delta på en sportsbegivenhet eller gå på visning av en leilighet.

    Tekst og foto Arne Asphjell

    START NTNUs nettsider
    Trondheim Innovation Week
  •