MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Mange Petter Smart-kunder (6.3.07, 11:38)

- Etter Server-forliset fikk vi en masse henvendelser fra oppfinnsomme nordmenn med forslag til oljefangst på havet, opplyser Tore Aunaas i Sintef. Med åpningen av Sintef SeaLab har alle Norges Petter Smarter fått et sted de kan få testet sine lure påfunn.

ISHAVS-TEST: Under åpningen fikk de besøkende se utprøving av en oljelense fra firmaet Framo – i vann med isflak.
Forskningen har gjort sitt inntog i det tidligere Frionor-bygget på Brattørkaia. Både Sintef og NTNU har flyttet inn med laboratorier og forskere, og i går ble den offisielle åpning av Sintef SeaLab foretatt.

Verdens mest avanserte
Forskningssjef Tore Aunaas i Sintef hevder dette er et av verdens mest avanserte laboratorier i sitt slag. I fire forskjellige bassengtyper kan Sintef her teste ut utstyr for oljevern.

Med økt oljeaktivitet i nordområdene er oljesøl i arktiske farvann blitt et høyaktuelt forskningstema, og det nye olje-is bassenget har Aunaas store forventninger til. I det 2x10 meter store bassenget med strømsettere, bølgegeneratorer, kunstige strender og vindgeneratorer kan for eksempel ulike typer oljelenser prøves ut. Men det mest spesielle ved dette bassenget er at det er lagt i et kjølerom der temperaturen kan varieres fra pluss 20 grader til minus 20.

OLJE OG VANN i blanding forskes det på i Sintefs lokaler på Brattøra.
Økt aktivitet i nord
Statoil har vært en viktig økonomisk bidragsyter til etablering av SintefSeaLab, som har en prislapp på 40 millioner kroner.

– Vi har bokstavelig talt et hav av muligheter i nord, sa Statoils representant ved åpningen, miljødirektør Tor Fjæran. Statoil ser for seg et globalt marked for flytende gass (LNG) på nivå med olje, og tar sikte på å videreutvikle sin industrielle posisjon i nordområdene.

- Minst 25 prosent av den oljen vi hittill ikke har funnet forventer vi å finne i nordområdene, opplyser Fjæran, som tror aktiviteten knyttet til olje og gass vil sikre sysselsetting og langsiktig bosetting i det nordlige Norge. Men han presiserer at fisk vil være en svært viktig ressurs også i framtida, og at det blir viktig å finne en god sameksistens mellom primærnæringen og industriell aktivitet knyttet til petroleum.

HUNDEBÆSJ kan det minne om, innholdet i flaska til venstre. Men slik blir oljen seende ut etter at den har ligget i havet en stund.
- Her blir det nødvendig med en felles innsats på tvers av nasjoner og regioner, understreker Fjæran.

Feltlaboratorium på Svalbard
Statssekretær Vidar Ulriksen fra Fiskeri- og kystdepartementet som foretok den offisielle åpningen av laboratoriet, kunne forsikre forsamlingen om at det bilaterale samarbeidet med Russland er godt og øker i omfang.

I tillegg til isbassenget er det et rennebasseng med bl.a. kunstig sol for å teste sollysets påvirkning på olje/vann-blanding, og to strandbasseng på 4x2 meter.

Ikke nok med det, men Sintef har også et feltlaboratorium på Svalbard, i fjorden ved Sveagruva sør for Longyearbyen.

Tre gode samarbeidspartenere
Både Sintef og NTNU hadde marine laboratorier i det tidligere slaktehuset på Brattøra, og kompaniskapet om maritim forskning fortsetter i de nye fasilitetene. ”NTNU Sealab” står det på en skilt i første etasje i bygget, der vel femti ansatte og studenter med tilknytning har tilhold. De fleste tilhører NT-fakultetet, men SVT, IME og IVT-fakultetene er også representert.

Den endelige modelle for driften er foreløpig ikke fastlagt, men Helge Reinertsen er sentral i den faglige aktiviteten som har sin hovedtyngde innenfor fiskeri og havbruk, og Yngvar Olsen leder satsingen innen det maritime området.

LYSE OG ROMSLIGE lokaler med utsikt til Munkholmen har NTNU fått på Brattørkaia 17. Her vel 50 engasjert i forskning knyttet til akvakultur i dag, men vil i løpet av et par år bli dobbelt så mange.
Her forskes det bl.a. på næringsmekanismene i arktiske farvann, bl.a. arktisk zooplankton calanus, som er den viktigste åte for fisk. Den offisielle åpning av NTNU SeaLab vil sannsynligvis bli lagt til AkvaNOR-messa i august.

- Vi har et meget godt samarbeid mellom de tre partnerne Statoil, NTNU og Sintef, understreker Tore Aunaas.

Tekst og foto Arne Asphjell

Nettsidene til NTNU Sealab