MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Idémyldring tar nye former (15.3.07, 06:29)

Start NTNU og Idéportalen har innledet et samarbeid som skal gi nyskaping en ny arena ved NTNU. Mandag møttes næringsliv, studenter og forskere til IdéAthlon i Teknostallen.

BRAGTE IDEER PÅ BORDET: Anders Nissen-Lie fra Inocean as i Oslo kom til idémyldringa for å få prøvd ut et patent firmaet har hatt liggende i en skuff uten ressurer til å ta tak i. Istedet ble det ivrig diskusjon om en annen idé firmaet arbeider på. Her f.v. Embret Østling, Kristian Etienne Einarsrud og Anders Nissen-Lie.
IdéAthlon har vært arrangert før, men det var for over to år siden. Dengang kom studentene for å utvikle egne prosjekter.

Igår var Idéportalens Heidi Vogt Sæther hanket inn som samarbeidspartner, og nå kunne også næringslivet komme med sine idéer og uløste utfordringer.

Fruktbart samarbeid
– Idéene som kommer fram her, kan legges ut på Idéportalen. Slik kan virksomhetene komme inn og ta kontakt med aktuelle studenter seinere, eller studentene kan ta kontakt med virksomhetene, forteller Sæther.

- Dette er et glimrende konsept å kjøre videre på. For bedriftene er det perfekt i forhold til å få akkurat de studentene de er ute etter. Og for studentene blir det mulig å velge prosjekter det er jobbpotensiale i. Så dette skal vi fortsette med, sier Audun Bjørkøy, som er leder for StartNTNU. Bjørkøy forteller om svært gode tilbakemeldinger.

BÅDE FOR STORE OG SMÅ: Hans Christian Borchsenius ville vite om det var potensiale i forretningsidéen hans.
Idémyldring i praksis
Gruppeleder Marie Feiring, som var StartNTNUs ansvarlige for IdéAthlon, forteller at det på sikt skal arrangeres flere slike idémyldringer, med forskjellige målgrupper.

– Dragvoll-miljøene skal også med, bedyrer psykologistudenten.

Mens Idéportalen sørget for bedriftene, bidro StartNTNU med studenter og forskere. Slik skulle i alt sju bedrifter, seks fra Trøndelag og én fra Oslo, og fjorten studenter, få kyndig veiledning fra faglig hold.

Fornybar energi
Temaet for mandagens IdéAthlon var fornybar energi. Deltakerne ble delt i tre forskjellige grupper - biomasseenergi, vindkraft og bølge/tidevannskraft.

I den grønne fasen skulle det idémyldres fritt og uhemmet. Etter en minglepause og en matbit gikk det over i den røde, kritiske fasen: Her skulle det kritiseres og gis tilbakemeldinger, og de beste idéene ble utplukket til fellespresentasjonen etterpå.

Får tilbakemelding
- Når studentene kommer med idéene sine, får de umiddelbart tilbakemeldinger både fra næringslivet og fra fagmiljøene. På den måten forankres alle idéer i faktiske behov og i gjennomførbarhet. Det skal ikke ende i nachspielsnakk, forteller Feiring.

Mens det ble diskutert, gikk de frivillige fra StartNTNU rundt og så til at alt forløp som det skulle. Fordi det er første gang IdéAthlon arrangeres på denne måten, var det løpende evalueringer underveis.

– Vi må være åpne for nye måter å gjøre det på, sier medisinstudenten Nicolas Elvemo, som er infoansvarlig i StartNTNU.

NYSKAPENDE SAMARBEID: Marie Feiring i StartNTNU og Idéportalens Heidi Vogt Sæther slo seg sammen for å lage ei enda bedre idémyldring.
Vindmølleparker og gjenvinning av avfall
Diskusjonen formelig sydet rundt bordene. Det tegnet seg fort et bilde av at det gjerne var bedriftene som hadde idéene og utfordringene, mens forskere og studenter kom med innspill.

Enkelte bedrifter kom i ens ærend til IdéAthlon for å få tilbakemelding på en forretningsidé.

Forstkandidat Hans Christian Borchsenius fra énmannsforetaket Orkla Trebrensel arbeider på en idé om å lage brensel av trevirke som ellers ville ha endt som avfall.

Faglige innspill
- Jeg fikk tips om Idéportalen, og ble rådet til å delta på IdéAthlon. For meg er det en gunstig anledning til å få faglige innspill på videreutviklingen av prosjektet, sier Borchsenius, som var meget godt fornøyd med arrangementet.

De andre deltakerne kastet seg med iver over idéen hans, og han opplevde at det kom mange gode forslag.

Vindkraften må til havs
I vindkraftgruppa var det vindmølleparker til havs som ble diskutert. Anders Nissen-Lie fra Inocean i Oslo lanserte ideen, og kunne fortelle at dette er noe de arbeider med i hans firma.

- Så mye motstand som det er mot vindkraft på land, er det helt riktig å satse offshore, mente Svein Grotli Skogen i Rambøll Norge, som først og framst var tilstede for å sondere terrenget og følge med på det som rører seg.

Studentene Kristian Etienne Einarsrud og Embret Østling deltok også ivrig i vindkraftgruppa. Selv om ingen av dem var på utkikk etter egne prosjekter denne gangen, var de godt tilfredse.

- Idémyldringa har forbedringspotensiale, og det er ingen tvil om at dette kan bli en svært fruktbar måte å gjøre det på, mente de to.

Tekst og foto: Trond G. Åm