MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

SensAqua satser i Japan (16.3.07, 07:51)

Med teknologi utviklet ved NTNU prøver SensAqua AS nå å komme inn på det japanske markedet.

TIL TOKYO: Professor og daglig leder Knut Schrøder er i Japan for å sondere terrenget for firmaets automatiske vannovervåkningssystem.
SensAqua er alene i verden om å tilby et brukbart system for automatisk overvåking av tungmetaller i vann, uten å måtte reise ut og fysisk ta prøver hele tiden. Dermed kan for eksempel drikkevannskilder holdes under kontinuerlig oppsikt, informasjon om vannkvaliteten kan enkelt gjøres tilgjengelig for publikum, og mye penger kan spares i forhold til tradisjonelle metoder.

Produksjonen av utstyret er allerede i gang, med leveranser til Sverige, Nederland, Thailand og Polen, foruten Norge. Nå snuser SensAqua på Japan.

Høy befolkningstetthet
– Våre markedsundersøkelser har vist et godt potensial i Japan, som med mye tungindustri og svært høy befolkningstetthet har et stort behov for god overvåkning av drikkevann, sier professor ved NTNU og daglig leder Knut Schrøder.

Sammen med sin professorkollega ved NTNU, Øyvind Mikkelsen, har han utviklet systemet, som bygger på et elektroanalytisk prinsipp, voltammetri. Schrøder dro nylig til, Japan for å sondere terrenget og kontakte aktuelle selskaper som kan representere og selge SensAqua sine produkter der.

HJELPER MED KONTAKTER: Vitenskaps- og teknologiråd Per Christer Lund ved Innovasjon Norge i Tokyo forklarer at det er avgjørende å bygge opp langsiktig tillit når man skal gjøre forretninger med Japan.
Japansk bedriftskultur
For å lære om det japanske markedet, har selskapet fått god hjelp fra Innovasjon Norges kontor i Tokyo.

Vitenskaps- og teknologiråd Per Christer Lund forklarer at langsiktighet er mye viktigere i Japan enn i Norge.

– Det er svært viktig med tillit, som vanligvis bygges over tid gjennom personlige vennskap. Men når man først har fått etablert god kontakt, er japanerne tillitsfulle og trofaste, sier Lund.

Schrøder er innforstått med dette, og regner ikke med å underskrive noen avtaler på denne turen. Han ser for seg flere besøk i Japan, med gjenbesøk til Norge og en prosess som vil vare opp mot et år før en japansk salgspartner er i boks.

ANALYSE AV TUNGMETALLER: Teknologien utviklet av SensAqua kan brukes til å holde kontinuerlig oversikt over forekomsten av tungmetaller i vann. Øyvind Mikkelsen er i dag styreleder i SensAqua, og bildet er tatt for fire år siden da Mikkelsen utviklet et apparat for analyse av tungmetaller i forbindelse med sin doktorgrad. Arkivfoto NTNU Info.
Går godt
Siden oppstarten i 2005 har SensAqua gått relativt godt økonomisk sett, noe som blant annet skyldes at stifterne så langt ikke har tatt ut lønn av selskapet. I dag går selskapet omtrent i null, og har lite gjeld selv etter startinvesteringer og store utgifter i forbindelse med patentregistrering. Dermed er et godt grunnlag lagt for videre utvikling.

Selskapets hovedkontor ligger på Oppdal, mens R&D-avdelingen naturlig nok holder til på Gløshaugen. Foreløpig er det ingen ansatte i selskapet, for selve produksjonen av utstyret er outsourcet til andre bedrifter.

– Men hvem vet, kanskje vi blir nødt til å ansette flere i fremtiden, lurer Schrøder. Det kommer kanskje også litt an på hvordan produktene blir tatt i mot på den andre siden av kloden.

Tekst og foto Daniel Rees

SensAquas nettsider