MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

PSYCHAID 2007:
- Tabuene rundt seksuelle overgrep må bort! (22.3.07, 06:32)

Psykologistudentenes årlige og landsdekkende innsamlingsaksjon for fokus på psykisk helse går i år til Blålys, landsforeningen for seksuelt misbrukte.

STINN BRAKKE: Leder av aksjonsgruppen ved NTNU, Karoline Larsen, var kjempefornøyd med både oppmøtet og foredragsholderne under temamøtet på Samfundet.
- Med årets aksjon ønsker vi å sette ord på og dermed forhåpentligvis fjerne tabuene knyttet til seksuelle overgrep, sier Lene Myran ved aksjonsgruppa ved NTNU.

Fullsatt sal
Som en del av flere kick-offs før helgens bøsseinnsamling, ble det tirsdag arrangert temamøte på Samfundet under tittelen "TABU - Det tause overgrepet".

En fullsatt Selskapsside med både interesserte og berørte vitnet om et stort engasjement på tross av et vanskelig tema. Med på møtet var blant andre ledere og brukere av Blålys, representanter fra Betania Malvik, Senter mot incest og Mina Hadjian fra NRK P3.

STRÅLENDE FORNØYDE: Lousie Marie Svendsen deler ut blomster til leder Renate Halseth og Kjersti Tveit ved Blålys etter endt temamøte.
- Målet vårt er å få til en positiv aksjon og vi er derfor bevisste på å vise åpenhet. Det er derfor flott at vi fikk med oss blant andre Mina på årets temamøte – en dame som tør å ta ordet og som derfor er god til å stikke hull på et tema som man helst ikke prater om, forteller Myran.

- Ikke like ensom lenger
For organisasjonen Blålys var både temamøtet og utvelgelsen til årets aksjon svært kjærkomne begivenheter.

- Vi er en tabuorganisasjon som har kjempet mye for at både samfunnet og helsevesenet skal ta oss alvorlig, og bli mer åpne rundt det å snakke om seksuelle overgrep. Det er derfor kjempebra at vi blir valgt som innsamlingsmål av PsychAid, og det sender svært positive signaler at kommende helsepersonell selv tar initiativet. Nå føler vi oss ikke så ensomme og alene lenger, sier daglig leder av Blålys, Renate Halseth.

SVÆRT ENGASJERT: Mina Hadjian fra NRK P3 hadde oppfordingen klar: Let’s kick some ass!
For PsychAid handlet valget av årets kandidat om å signalisere at noen har tro på og ser organisasjonens viktige arbeid for berørte og pårørende av seksuelle misbruk.

- Vi er veldig gira på årets formål på grunn av deres lange kamp for å få støtte fra både myndigheter og fagmiljøer. I tillegg er organisasjonen ganske underutviklet, og vi håper derfor på å få til tidenes innsamling slik at vi kan hjelpe Blålys på veien til å bli en landsdekkende organisasjon, sier Myran.

Udiskutabel god sak
Om givergleden blant det norske folk står dem bi i helgen, håper PsychAid på å toppe fjorårets rekord med 500.000 innsamlede kroner på landsbasis.

FØLER SEG SETT: Daglig leder av Blålys, Renate Halseth, setter stor pris på at årets aksjon går til inntekt for dem som er utsatt for vår tids mest tabubelagte omsorgssvikt.
- Dette er en god sak som ingen kan finne noen gode argumenter mot å støtte, og som dessuten berører mange mennesker her i landet. Jeg tror derfor at folk vil er villige til å gi, selv om innsamlingsaksjoner pågår overalt og for alle mulige formål, poengterer Myran.

For Blålys kan resultatet av årets aksjon bety at organisasjonen kan driftes mer effektiv og dermed nå ut til flere.

- Trondheim er i særklasse når det gjelder å få til åpenhet om seksuelle overgrep. Det er her brukerne har reist seg via oss og tatt ordet. I tillegg ser vi en klar tendens til at samfunnet for øvrig er mer villig nå enn tidligere til å ta dette inn over seg, og pengene vil derfor komme godt med i arbeidet vårt videre, avslutter Halseth.

Tekst og foto Mari Rokkan

IKKE ALLTID LETT Å BLI HØRT: Renate Halseth og Kjersti Tveit fra Blålys dramatiserer hva som kan skje når man prøver å snakke om overgrep til helsepersonell.
PS:
PsychAid behøver flere bøssebærere til helgens aksjon. Ta kontakt med Ida Holo på tlf. 932 19 139 for mer informasjon.

Psychaids hjemmeside