MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Byggmester Aass (27.3.07, 08:17)

Helt fra han var liten har den nye lederen av Studentersamfundet likt å konstruere både nyttige og unyttige ting. Selvsagt måtte det bli byggstudier ut av det.

EN AV FOLKET Som øltapper i Daglighallen får Øyvind Aass god kontakt med mange av medlemmene på Studentersamfundet.
- Velkommen til Samfundets beste bar, sier Øyvind Aass når Universitetsavisa treffer han i Daglighallen på Studentersamfundet fredag formiddag.

25-åringen fra Drammen jobber i Serveringsgjengen på det røde, runde huset, og er svært glad i både mennesker og øl. Aass-øl, selvsagt. Han er også medlem av foreningen «Drammens-ølets venner».

- Det er jo verdens nest største ølklubb med hele 36000 medlemmer, sier han med dårlig skjult stolthet i stemmen.

Godt humør
Studentersamfundets nye leder har alltid et svar liggende parat når han blir stilt et spørsmål. Det kom blant annet tydelig fram under valgets spørrerunde. Da den andre kandidaten ikke ønsket å velge mellom UKA of ISFiT, valgte Aass uten betenkningstid UKA. Selv om han naturligvis ikke har noe imot ISFiT, vel og merke.

Aass smiler og ler mye under hele intervjuet, men det verste spørsmålet han fikk under valget i Storsalen, var likevel da han fikk beskjed om å fortelle en vits på sparket.

- I det man skal fortelle en vits, kommer man aldri på en god vits, forklarer han.

En rekke Sivilingeniører
Etter å ha gått befalskolen, kom Aass til Trondheim hvor han nå går i tredje klasse på Bygg og miljøteknikk. Han har tre søsken som alle har vært sivilingeniørstudenter. To av dem er ferdig utdannet, mens Aass og søsteren hans fremdeles studerer ved NTNU. Aass har hatt flere engasjement ved Studentersamfundet. I sin tid på huset har han vært med i både Serveringsgjengen, Trondheim studentersangforening, Pirum, UKA 03 og UKA 05. I tilegg var han med på fengselstomtprosjektet.

- Jeg liker nye utfordringer. Det er noe spesielt hver gang man starter i en ny gjeng på huset. Da kreves det at man er sosial og interessert i å møte nye mennesker. Det syntes jeg er kjempeartig, kommenterer Aass.

Sosialdemokrat i hjertet
Arbeiderpartiet har Aass vært trofast mot i mange år. Han ble med i AUF da han gikk på videregående, og meldte seg inn i Arbeiderpartiet da han startet studiene i Trondheim.

- Arbeiderpartiet tar vare på den sosialdemokratiske linja man har i Norge. Jeg kjenner meg igjen i mange av verdiene deres, spesielt på utdanningssiden, bekrefter han.

- Hvem er din favorittpolitiker i AP?

- Det blir vanskelig å svare noen andre enn Jonas Gahr Støre. Han formulerer seg på en måte som gjør at han aksepterer andres synspunkter selv om han er dypt uenig i dem.

Aass understreker for øvrig at han aldri har vært aktiv politiker selv, og at han kun har meldt seg inn i Arbeiderpartiet for å vise sin støtte.

Kuppet russepresidenten
Studentersamfundets nye leder har hatt flere tillitsverv til sammen i sin tid som elev på grunnskolen og videregående skole.

- Jeg var vel i elevrådet en gang, sier han og stirrer ut i lufta. For en gangs skyld i intervjuet må Aass stoppe opp og tenke. Det var vel i femte klasse. Det hadde jeg nesten glemt, sier han og bryter ut i latter når Universitetsavisas fotograf påpeker at det er litt uvanlig at man glemmer tidligere verv.

Blant hans tillitsverv må tiltredelsen som russepresident sies å være den mest kontroversielle. Enkelte vil nok hevde at Aass kom til makten som følge av et kupp mot den daværende presidenten. Selv hevder han at kupp er et vel sterkt ord.

- Det var vel mer en behersket avgjørelse fra de andre videregående skolene i området. Den forrige presidenten var ikke tilstede, og samarbeidet med de andre skolene var elendig. Folk ga dermed inntrykk av at hele opplegget var uaktuelt dersom den sittende presidenten fikk fortsette. Elevene så at formannen ikke gjorde noenting, mens jeg som nestformann gjorde veldig mye, kommenterer Aass.

GODT HUMØR Smilet ligger stort sett på lur gjennom hele intervjuet.
Var med i speideren
Speideren har vært en viktig del av oppveksten til Aass, og i den forbindelse har han hatt flere kreative ideer. Blant annet bygde han sitt eget «Bandidos»-hovedkvarter i forbindelse med at det originale ble sprengt i lufta.

- Det var vel i sjette klasse på barneskolen, smiler Aass. Troppen vår hadde sitt eget særpreg, og vi valgte da å bygge et mini «Bandidos»-hus rundt det ene teltet på speideren. Vi satte opp noen planker med piggtråd rundt og hengte opp et skilt, mimrer han.

- Hva har speideren betydd for deg?

- Speideren har vekket kreativiteten i meg. Den ga tidlig rom for å prøve ut nye ting uten at jeg hadde voksne som hang over meg hele tiden, bekrefter han. Byggstudenten blir nostalgisk når han snakker om sine år i speideren.

- Jeg tror den har hatt veldig mye å si i forhold til det å engasjere seg. Sånn sett skal nok speideren ha en del av æren for at jeg har fått denne jobben, forklarer Aass.

Trehytta og brannøvelsen
En av Aass stolteste konstruksjoner er en hytte han bygde i hagen sin da han var liten. Det var en skikkelig trehytte, som inneholdt peis med både gitter og gnistfanger.

- Den hadde et stålrør til pipeløp og greier, forteller han stolt.

Aass og vennene hans fant ut at man måtte ha en skikkelig brannøvelse i hytta, og gulvet ble dekket med avispapir som ble tent på. Øvelsen krevde at man måtte ha et offer som skulle være igjen i hytta, og som da skulle reddes ut. Valget falt på Glenn-Robert. Slukkingen av brannen gikk ikke fullt så knirkefritt som guttene trodde, men heldivis gikk det bra med «offeret» som var inne hytta. - Det var jo litt synd på Glenn-Robert som måtte være inne i hytta, kommenterer Aass mens han ler og rister på hodet.

VARIERT STYRE Det nye styret kommer til å bestå av både husfolk og folk utenfra Studentersamfundet.
Backpacking i Kosovo
Mange folk liker å reise til syden for å ligge på stranda hele dagen. Det er ikke noe for Studentersamfundets nye leder.

- Det blir for kjedelig for meg, sier han.

Reisemålene til Aass har vært mange og varierte. Han har vært innom det meste av Europa og store deler av Asia. I tillegg har han vært innom både Afrika og Sør-Amerika.

- Jeg liker veldig godt å reise, men trives aller best på steder som ikke er turistinfiserte. Man får et bedre inntrykk av dagliglivet da, bekrefter Aass.

I april 2004 reiste han sammen med en kamerat fra Serveringsgjengen til Kosovo for å besøke venner fra militæret. Dette var en måned etter at de siste opptøyene hadde lagt seg. De fikk haik med en mann og kjæresten hans, og da de nærmet seg grensen, stod det en kjempestor kø med trailere foran dem.

- Da la fyren seg over i motsatt kjørefelt og peisa på i en kilometer før han la seg foran hele køen med trailere igjen. Aass gestikulerer hefitg mens han forklarer hvordan forbikjøringen foregikk.

De ankom Pristina i to-tida om natta, og ved hjelp av politiet kom de seg til den norske leiren. En av Aass sine militærkompiser ble mildt sagt overrasket da han fikk beskjed om at det var en sivil i vakta og oppdaget at det var Aass som hadde tatt turen fra Norge.

- Hva faen gjør du her, var kameratens umiddelbare gledesreaksjon. Det er ikke mange som får besøk i Kosovo, sier Aass.

Kun fingerspråk
I fjor sommer var den nye lederen av det røde, runde huset på reise gjennom Kirgisistan. Det var helt umulig å forstå språket der, så Aass ble nødt til å benytte seg av fingerspråk. Det var på denne måten han skaffet seg skyss fra sted til sted. Aass mener at den sosiale biten er en veldig viktig del av en slik tur.

- Det er veldig artig at man blir tvunget til å være sosial. Man blir det automatisk når man reiser alene i 6,5 uker, bekrefter han.

Fellesskapsfølelsen
I løpet av sin tid på Studentersamfundet har Aass skaffet seg mange gode minner.

- Det som sitter igjen er alle personene man møter, og alt det merkelige man finner på sammen, sier han.

Blant annet husker han godt en søndag morgen da han fant ut sammen med noen kamerater at de skulle snekre et lager til Daglighallen.

- Vi satte i gang, fremdeles bakfulle, mimrer han.

Den nye lederen av Studentersamfundet er som tidligere nevnt glad i å snekre sammen både nyttige og unyttige ting, og i sin tid laget han og noen kamerater i Pirum en flaskekomprimator som skulle være en gave til Landbrukshøyskolen i Ås.

- Det kreves mange krefter for å klemme sammen en flaske. Tro meg, sier han og presser hendene sine sammen for å illustrere dette.

Guttene fra Pirum sveisa flaskekomprimatoren på regi natten før de skulle reise.

- Den ble kjempefin, kjempestor, kjempetung og kjempeunyttig siden den knuste alle flaskene, ler han.

Det Aass legger størst vekt på var fellesskapet som ble dannet gjennom kontruksjonen av denne unyttige greia, som han liker å kalle den.

- Det var litt av et syn da vi gutta i Pirum stod nede på Regi med med vadmelsbukser, pirumlua og sveisemaske. Gutta hadde bare legger, så alt håret ble borte i gnistregnet som var nedpå der, ler han.

Den beste utdanningsinstitusjonen
17 mai vil Aass tiltre stillingen som ny leder av Studentersamfundet.

- Akkurat nå gleder jeg meg mest til å få satt sammen et nytt styre, sier han entusiastisk.

Riktignok har Aass ingen konkrete navn på blokka enda, men han vil forsøke å skape et styre som består av både husfolk og folk utenfra Studentersamfundet.

- Det er viktig at styret kjenner pulsen til Samfundet. Ved å ha en jevn balanse mellom husfolk og «nye» mennesker vil man få annledning til å motta innspill utenfra samtidig som man lettere tar vare på pulsen til huset. Styrets oppgave er å kjenne hvor Samfundet står, bekrefter Aass.

Den nye lederen av Studentersamfundet er overbevist om at Trondheim ikke ville ha vært den samme byen uten det røde, runde huset, og det er ingen tvil om hvor hjertet hans ligger.

- Torbjørn Digernes sa en gang at UKA var den nest beste utdanningsinstitusjonen i byen. Det er jeg helt enig i, for førsteplassen må være Studentersamfundet sin. NTNU kan få tredjeplassen, avslutter byggstudenten med et smil.

Tekst: Knut Sørheim
Foto: Pål Vikesland