MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Lager klimakalkulator for NRK (27.3.07, 15:17)

Er du en av dem som pustet lettet ut etter å ha tatt klimatesten i VG? Da kan det være du skal gi den dårlige samvittigheten en ny sjanse.

I dag sender NRK1 den første episoden av dokumentarserien ”Planeten: Global forvandling”. I den forbindelse kan du gå inn på NRKs hjemmesider og betjene deg av en klimakalkulator som er utviklet av to studenter fra Program for Industriell økologi ved NTNU. Og den opererer med helt andre tall enn de som lå til grunn for klimatesten i VG.

Nordmenn fornøyd med egen klimainnsats
- Folk føler seg generelt veldig bra etter å ha tatt testen i VG, sier Nina Holck-Steen og ler. Sammen med Ann Iren Glimsdal står hun bak en klimakalkulator som kanskje allikevel aktualiserer spørsmålet om du ikke burde la bilen stå når du skal på jobb framover.

- Jeg leste på en blogg at så godt som alle som hadde tatt VG-testen var fornøyd med egen innsats. Men med de tallene VG opererer med, er det nesten vanskelig ikke å være det, sier hun.

TAR TOGET: Når Universitetsavisa møter Nina Holck-Steen, har hun nettopp kommet tilbake fra møter med NRK i Oslo. Med tog, naturligvis.
...men vi slapp for lett
- Gjennomsnittsforbruket de oppgir er nemlig tolv tonn CO2 per person i året, forteller Holck-Steen.

Det er årlige utslipp fra norsk produksjon delt på antall personer. På grunn av eksport og import kan dette tallet ikke sammenliknes med utslipp forårsaket av nordmenns forbruk.

Gjennomsnittet blant de som har tatt testen er nå under fem tonn, og da er det ikke rart at mange sitter igjen med bedre samvittighet enn de bør ha.

- Når man lager en slik test er det klart man må gjøre forenklinger. Men i VG-testen er det for få spørsmål til at den gir et sannferdig bilde av forbruket ditt, samtidig som den gir inntrykk av å inkludere alle utslipp.

- I tillegg er det vanskelig å vurdere hvor ille egne utslipp er når det ikke oppgis hva som er bærekraftig, sier Arendals-jenta, som til daglig skriver masteroppgave om energibruk i boligmassen, og hvordan man kan optimere bruken over tid.

I klimabresjen med Kvinner og Klær
Av alle ting var det Kvinner og Klær som først satte de to jentene på kalkulatoroppgaven. Mannen til redaktøren var veilder på Glimsdals masteroppgave, og gjennom denne kontakten fikk de i oppdrag å lage en ”Hvor mye forurenser du?”-kalkulator for kvinnebladet. Dessuten bidro de til en tosiders artikkel om ”Slik blir du miljøsmart”, som stod på trykk i januar. Slik ble NRK interessert.

Tallmaterialet er hentet fra et samarbeidsprosjekt mellom Program for Industriell økologi og Statistisk Sentralbyrå om bærekraftig forbruk, som Nina Holck-Steen var ansatt på. Der kom hun fram til at husholdningers forbruk i gjennomsnitt forårsaker fem tonn CO2 per person i året. I tillegg forårsaker forbruket utslipp av andre klimagasser tilsvarende ett tonn CO2-ekvivalenter per person.

Legger man til at bærekraftig nivå er på 1,1 tonn per person, er det ikke sikkert at så mange kan brenne bråte på den dårlige samvittigheten i år allikevel.

- Jeg setter stor pris på at VG setter fokus på utslipp knyttet til privatpersoners forbruk, men det virker mot sin hensikt når mange sitter igjen med god i stedet for dårlig samvittighet etter å ha tatt klimatesten, sier Nina Holck-Steen.

Så fikk vi den.

Tekst og foto: Trond G. Åm

Klimakalkulatoren finner du her
VG klimatest
KKs artikkel ”Slik blir du miljøsmart”