Gyllen mulighet for kvinnerekruttering
(28.3.07, 06:44) 150 vitenskapelig ansatte ventes å gå av med pensjon de neste fem årene. NTNUs likestillingskomité vil ha inn kvinner i minst halvparten av stillingene. Utkast til en ny handlingsplan for likestilling er ute på høring. Den tar sikte på å øke gjennomsnittlig kvinneandel til minst 30 prosent på kort sikt. Innen 2020 er målsettingen reell likestilling innenfor alle fagdisipliner.
|
PÅ RETT VEG Likestillingsrådgiver Svandis Benediktsdottir er fornøyd med ambisjonene i forslaget til ny likestillingsplan. |
Gyllen mulighet
Likestillingsrådgiver Svandis Benediktsdottir er godt fornøyd med ambisjonsnivået og retter oppmerksomheten mot tiltak som kan bidra til å oppfylle målene.
- Vi står overfor et generasjonsskifte som gir oss en gyllen mulighet til å få fart på kvinnerekrutteringen. De neste fem årene vil om lag 150 ansatte i vitenskapelige stillinger gå av med pensjon. Av disse er bare ti kvinner. For å oppnå målet om 30 prosent kvinneandel innen 2010 må vi tilsette 78 kvinner i stillinger som blir ledige, utdyper hun.
300.000 i startpakke
Handlingsplanen skisserer en rekke tiltak og virkemidler for å rekruttere flere kvinner.
Ett av dem er startpakker for kvinner i vitenskapelig stilling på mannsdominerte områder.
– Vi foreslår at det gis et beløp til oppstartsmidler, som kan brukes til å ansette forskningsassistent eller innkjøp av utstyr, forklarer Benediktsdottir. Hun opplyser at likestillingskomitéen ønsker å justere beløpets størrelse i forhold til hvor drifts- og utstyrstunge fagene er.
Blant andre konkrete forslag til tiltak er:
* Kvalifiseringsstipend for kvinner i førsteamanuensisstillinger
* Instituttbaserte tiltaksmidler til seminarer og nettverksbygging med kvinnefokus
* Videreutvikling av mentorprogram for kvinner i rekrutteringsstillinger
* Kurs i opprykksøknad til professor
* Lederutviklingskurs for potensielle kvinnelige ledere
* Direkte tilsetting av kvinnelige kandidater innen viktige strategiske områder
Trivselstiltak
Likestillingsarbeidet begrenser seg ikke til å føre en aktiv rekrutteringspolitikk. Likestillingsrådgiveren har dessverre flere eksempler på at dyktige kvinner har sluttet ved NTNU av kulturelle og sosiale årsaker.
- Vi må gjøre en innsats for å få kvinnene som kommer hit til å trives og ønske å bli i jobben. For å oppnå målene om likestilling er det dessuten viktig at kvinner og menn har like arbeidsbetingelser og like muligheter til medbestemmelse og innflytelse i organisasjonen. Vi ønsker større integrering av likestillingsarbeidet i strategiarbeid, ressursdisponering og den daglige driften av universitetet, presiserer hun.
Erfaringsutveksling
Utkastet til handlingsplan har gått ut til alle enheter i organisasjonen for innspill og synspunkter med svarfrist 19. april. Avsenderen er likestillingskomitéen, som ledes av prorektor Astrid Lægreid. I tillegg til likestillingsrådgiveren består komitéen av Ingvald Strømmen, Kathrine Skretting, Lise Lyngsnes Randeberg og studentrepresentant Stine Bøe.
Av Synnøve Ressem |