MARINE CYBERNETICS: Oppskriften på suksess
(29.3.07, 06:52) I NTNU-knoppskytinga Marine Cybernetics har de ansatte så stor tro på egen bedrift at de spytter sparepengene sine inn i videreutviklinga av ny teknologi. Det er søt musikk for Statoil, som følger på med millionbeløp. I simulatorteknologiselskapet Marine Cybernetics har man forstått hva det vil si å være en moderne kompetansebedrift. Foruten å være utstyrt med betalt hjemmekontor for bedre å kunne kombinere jobb og familieliv, har de ansatte nå fått tilbud om å komme inn på eiersida i selskapet. To millioner kroner har det blitt til, fordelt på 19 medarbeidere, og det er en bevisst strategi fra ledelsens side.
|
ENTUSIASTISK PROFESSORGRÜNDER: Adm.dir. Asgeir J. Sørensen i Marine Cybernetics har tro på smittende entusiasme. |
Entusiasme satt i system
- Helt klart, sier Asgeir J. Sørensen, som er administrerende direktør og en av gründerne i selskapet. Han er stolt over å kunne fortelle at selv om de ansatte er i en alder hvor de gjerne står midt i både etableringsfase og husbyggeri, har de fleste gravd temmelig dypt i egne lommer for å investere i selskapets framtid.
– Det er modig gjort, men det viser jo bare at de tror på bedriften, sier den dynamiske professorgründeren, som understreker at det blir viktigere og viktigere å skape samme engasjement hos de ansatte som i ledelsen:
- I dag går utviklinga i teknologien så raskt at vi trenger dette pushet nedenfra for å henge med, forteller han. Innen teknologiutvikling står bedriftene i fare for å stagnere hvis ikke kompetansen kommer på bordet og alle har mulighet til å gi sitt besyv med i laget. – Å være en kompetansebedrift må reflekteres i ledelsesstrukturen, sier han.
Tilbyr sikkerhet utaskjærs
Siden 2002 har Marine Cybernetics tilbudt uavhengig testing og verifikasjon av datasystemer på skip og offshoreinstallasjoner. Grunnlaget var fire professorer ved NTNU som ønsket å kommersialisere sin spisskompetanse som forskere.
- Overgangen til data har ikke forløpt uten plunder og heft. Marine Cybernetics tilbyr et testregime som skal sørge for økt sikkerhet, og motvirke kostbare driftsbrudd, forteller Sørensen. Til dette brukes en teknologi basert på Hardware-In-the-Loop simulatorteknologi. Med den nye teknologien kan kontrollsystemene testes mens skipet eller installasjonen er under bygging eller i drift.
|
NESTEN FLAT STRUKTUR: I Marine Cybernetics er så godt som samtlige ansatte med på eiersida. Beløp på mellom 25.000 og 250.000 kroner har blitt satset av oppsparte midler. Foran ser vi Ingebrigt Masvie fra Statoil Innovation og Asgeir J. Sørensen. |
Økende etterspørsel
Tjenestene og produktene tilbys til leverandører, verft, rederier, kontraktører, oljeselskaper og klasseselskap. Idag har selskapet kontrakter på mer enn tjue fartøyer rundt omkring i verden, og etterspørselen er sterkt økende.
I desember 2005 hadde selskapet vokst seg for stort for innovasjonssentret på Gløshaugen, og flyttet inn i niende etasje i Fokus-bygget på Rosten. Her sitter de nesten på taket av Trondheim, men ambisjonsnivået til Sørensen når allikevel høyere:
- Å investere i oss er særlig interessant fordi vi har et så stort internasjonalt potensiale. Direktøren kan fortelle at bedriften allerede har en utpreget internasjonal profil med ansatte fra Brasil, Italia og Tyskland, mye takket være et godt forskningsnettverk fra universitetet. Snart regner de også med å etablere underavdelinger i andre deler av verden.
Men først av alt trenger de flere medarbeidere.
- Vi er på jakt etter ti nye ansatte nå, og forventer en dobling i løpet av et par år, sier Asgeir J. Sørensen.
Statoil godt fornøyd
Foruten de to millionene de ansatte har lagt på bordet, følger Statoil Innovation på med ytterligere fire friske investeringsmillioner. Statoil har vært blant pådriverne i utviklinga av den nye teknologien, og har allerede vært tungt inne på eiersida i Marine Cybernetics.
Etter den siste emisjonen står Statoil oppført med den største eierandelen på 39,25 prosent. Gründerne står med omlag 13 prosent, og de ansatte med 1,92.
Ingebrigt Masvie, en av investeringslederne i Statoil og oppfølgingsansvarlig for Marine Cybernetics, forteller at Statoil ønsker å bidra til videreutvikling av en teknologi de allerede har tatt i bruk i operativ virksomhet, men at det også er et aspekt av alminnelig investering som ligger til grunn for emisjonen.
– Da er det veldig positivt for oss at de ansatte og ledelsen går inn på eiersida. Det gir en trygghet for oss, og forteller at de ser det samme potensialet som vi ser, sier han.
Tekst og foto: Trond G. Åm Marine Cybernetics på nett
|