MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

PÅSKELABYRINTEN:
Nære på for Bjørg og gode hjelpere (7.4.07, 14:24)

Meteorologene fortjener neppe å få skylda for dårlig påskevær, men de får litt av skylda for at NTNU-student Bjørg Johanne Warø ikke vant Påskelabyrinten.

- Meteorologisk Institutt har ingen søketjeneste! Google-fantomet Nina var temmelig indignert over at hun ikke fant nedbørsrekorden på 5.546 millimeter på deres nettsider med noen tastetrykk.

INTENS konsentrasjon på lesesalen i påsken, men det var ikke eksamenslesing som opptok Nina (t.v. - på nett), Kine, Gunvor og Bjørg, som har mobilen satt på høyttalende. – Vi satser på å gjøre dette til en påsketradisjon, spøker jentene.
Snublet på målstreken
Det var nest siste spørsmål før NRKs tradisjonelle Påskelabyrint var ved målet, og finalist og medisinstudent Bjørg Johanne Warø var akkurat blitt koblet inn for å svare. Hun sjanset på Kristiansand siden det var fødebyen til søsknene Henrik Wergeland og Camilla Collett.

Dermed ble det sogningen Hilde Boksasp Lerum som fikk slippe til, og hun landet på korrekt svar, Verkland, Brekke, Gulen i Sogn, som har norgesrekorden i nedbør på ett døgn. Og som er stedet Wergeland-navnet – Verkland – stammer fra.

Råere enn Google
Og det var nettopp Hilde – egentlig fra Kanestraum på Nordmøre – som Bjørg og hennes team fryktet mest før finalen startet.

- Mora til Hilde er rå – hun er raskere enn Google, mente jentegjengen på datasalen i Laboratoriebygget.

TAPET tok jentene med godt humør. Her får Bjørg (t.v.) takk fra producer og løfte om trøstepremie – en tursekk. Google-ekspert Nina til høyre.
Kunnskapsrike jenter
Men medisinerstudentene Bjørg, Gunvor, Brit og Nina var også ganske rå. De tok flere svar på sparket – uten tastetrykk.

- Vi klarte mange av finalespørsmålene uten datahjelp, fastslo Nina Knagenhjelm, som var det fremste googleren i denne klikken. Hun fikk opp de essensielle opplysningene på skjermen nesten før spørsmålet var stilt. Men kringlevrider Bollesen som seilte fra Kansas til Sandefjord i en lakrisbåt hadde hun god peil på uten netthjelp, siden hun er fra nabobyen Porsgrunn.

Og Gunvor hadde vært i Rishikesh i India der Beatles besøkte Marishi Mahesh Yogi i 1968. Og Bjørg skjønte med en gang at det var Maldivene Lars Haltbrekken snakket om.

PÅSKELABYRINTEN er med sine 1,3 millioner lyttere Norges mest populære radioprogram. Mye har endret seg i løpet av de 20 årene Viggo Valle har sittet bak mikrofonen og hoppet kloden rundt med intrikate spørsmål. Nettet er til god hjelp for innringerne. – Vi kan ikke stenge Internett, sier Valle, som slett ikke er sikker på at alle svar finnes der - og de trenger heller ikke å være korrekte. – Det blir dårlig radio av det om hjelpere og Internett får for stor plass, sier veteranen som bruker hele året til å pønske ut påskegåter. – Men effektivt arbeid er to måneder, og jeg gjør alt selv, sier han.
Spaniatur uansett
I løpet av programmet avslørte Bjørg at hun er lite begeistret for charterturer, og på spørsmål om hvor hun ville reist hvis hun hadde vunnet, kom svaret kjapt:

- Fastlands-Spania.

Hun og Gunvor har allerede bestilt tur dit når eksamen er over i juni, fikk vi vite. Og om premien hadde havnet hos medisinstudentene, ville 10.000-kronersjekken blitt brukt til oppholdet – øll og vin og desslike.

Kanskje like bra at de ikke vant.

Tekst og foto: Arne Asphjell

Påskelabyrintens nettsider
Omtale av finalen på NRKs nettsider