MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Milliongave til brystkreftforskere (30.3.07, 16:25)

For andre gang på to år har brystkreftforskerne ved NTNU og St. Olavs hospital fått tre millioner kroner fra sanitetskvinnene i Trondheim.

Lederen for sanitetskvinnene, Inger Johanne Aune, overrakte gaven under en tilstelning på MR-senteret. Hun la vekt på at kvinnemedisin er et høyt prioritert arbeidsområde for Norske Kvinners Sanitetsforening.

Milliongaven overrekkes. Fv Hans Fjøsne, Steinar Lundgren, Inger Johanne Aune, Ingrid Gribbestad og Sidsel Maske.
To hovedområder
Millionsjekken ble tatt i mot av Ingrid Gribbestad, professor ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk, Steinar Lundgren, overlege ved kreftavdelingen og Hans Fjøsne, seksjonsoverlege ved kirurgisk avdeling, St. Olavs hospital.

De tre leder hvert sitt område innen brystkreftforskning og har jobbet sammen siden 1990.

Gribbestad opplyser at pengene skal brukes på to hovedområder – implementering av intraoperativ strålebehandling, og utvikling av en MR-metode for sikrere utvelgelse av pasientbehandling. Trondheimsmiljøet er helt i front på disse områdene og forskningen startet med den første gaven fra sanitetskvinnene i 2005.

Ny MR-metode
Forskergruppa til Gribbestad har utviklet en metode for å studere vevsprøver på molekylærnivå, som gjør det mulig å finne egenskapene til en kreftsvulst i brystet.

For eksempel kan den slå fast om kreften har spredd seg til andre deler av kroppen. Metoden åpner for en sikrere utvelgelse av behandling. Det blir mulig å gi individuell behandling som er tilpasset sykdomsprofilen til den enkelte pasient.

- Vi ser hva som virker, resultatene kommer raskt og pasientene lider mindre, forklarer Gribbestad.

Trondheimsforskerne samarbeider med de andre sykehusene i Midt-Norge om å samle inn vevsprøver. De holder på å lage et EU-prosjekt og samarbeider med anerkjente miljøer fra blant annet Sverige, England, Nederland, Spania og Israel.

AVANSERT: Sanitetskvinnene ble orientert om hva pengegaven skal brukes til og fikk også ta en titt på det avanserte utstyret på MR-senteret.
Sikrere og mer effektiv
Steinar Lundgren fortalte sanitetskvinnene om intraoperativ stråleterapi, og opplyste at han brukte metoden på en pasient for aller første gang tirsdag i denne uka. Det avanserte utstyret ble anskaffet i 2004. Fram til nå har tida gått med til å lære teknikken.

- Strålebehandling er avhengig av kirurgi. Brystbevarende strålebehandling består vanligvis av 25 behandlinger over fem uker. Når hele brystet skal bestråles, er det kritisk for det som ligger innenfor brystet, og behandlingen kan lett komme til å skade lunge og hjerte.

Pågangen på behandling øker og forskerne er opptatt av å finne sikrere og mer effektive behandlingsformer, forklarer kreftoverlegen.

Et alternativ er intraoperativ stråleterapi, som går ut på å rette strålingen direkte i operasjonssåret, i arrområdet eller direkte på svulsten.

Lundgren opplyser at metoden utføres på 13 MR-sentre i verden og at 779 pasienter har fått behandlingen foreløpig. Blant dem er altså Lundgrens pasient ved St. Olavs.

Lundgren skal gjennomføre en studie med fire pasienter som skal følges opp i ti år framover.

Fra revmatismesykehuset
Etter å ha hørt på Gribbestad og Lundgren fikk sanitetskvinnene en omvisning på MR-senteret og en titt på de avanserte maskinene som ble omtalt i foredragene.

Inger Johanne Aune opplyser at pengegaven til brystkreftforskningen er avkastning av aksjer og fond som ble opprettet etter salget av revmatismesykehuset.

Norske Kvinners Sanitetsforening ble stiftet i 1896 og trondheimsavdelingen er like gammel. Foreningen har både utdannet sykepleiere og drevet helsestasjoner. Arbeid mot folkesykdommer som kreft, osteoporose og revmatisme er blant dagens store innsatsområder.

Tekst og foto Synnøve Ressem