MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Skippere eller lettmatroser? (30.8.06, 08:08)

De har ennå ikke deltatt i sitt første styremøte. Men lobbyistene har allerede vært frampå hos de to nye studentrepresentantene i NTNU-styret, Astrid Elisabeth Pihl og Sverre Bugge Midthjell.

De to ferskingene skal holde styr på rektor, administrasjonen, en stadig tettere randsoneunderskog, og de korte og lange linjene for universitetet. Og milliarder av kroner.

FERSKE VENNER OG STYREKOLLEGER: - Vi møttes først i slutten av april. Nå har vi begynt å fullføre hverandres setninger, smiler Astrid E. Pihl. - Jeg vet ikke om det er bra eller dårlig, kvitterer Sverre Midthjell.
Studentene mot resten?
I tillegg skal de arbeide med, og noen ganger imot, drevne ansatterepresentanter og durkdrevne styregrossister fra næringslivet.

De forrige studentrepresentantene, Jens Maseng og Jasmin Jahre, stemte sammenfallende med styreleder og de eksterne representantene i samtlige styresaker, på én nær, i perioden de satt blant de elleve utvalgte i styret. Den ene saken handlet naturligvis om samlokalisering. Jahre og Maseng var for en encampusløsning, resten av styret imot.

Siste års studentrepresentanter gikk dessuten i motstrid med de fleste ansatterepresentantene ved NTNU i sakene om rektors lønn, samlokalisering, utvikling av tocampusløsning, samt de NTNU-ansatte styremedlemmenes krav om en ny NTNU 2020-organisasjon.

Fokus på campusutvikling
Campusutviklingen kommer til å ta tid også i vår styreperiode, lover Pihl og Midthjell. Men det er først og fremst utvikling, og ikke lokalisering som de vil legge vekt på.

- Noe av det aller viktigste for oss er å sørge for at NTNU tilbyr studentene de beste fasiliteter, er de enige om.

- Har dere blitt så samkjørte at dere er enige om det meste, og vil votere likt i styremøtene, eller kan én av dere stemme for en sak og den andre imot, uten at det blir bråk?

- Jeg ser ikke bort ifra at vi kan komme til å stemme ulikt i enkeltsaker, det er i hvert fall ingenting prinsipielt i veien for det, sier Midthjell.

- Men om så skulle skje, kommer vi til å ha forberedt oss godt ved diskusjoner på forhånd, skyter Pihl inn.

- Så det risikerer ikke å bli klamt inne på kontoret om dere skulle ha diametralt ulike oppfatninger om en sak, og stemme etter hver deres overbevisning i styret?

- Jeg ser ikke for meg at vi blir nødt til å sette opp en provisorisk vegg på kontoret, nei, svarer Pihl. En lettvegg ville det dessuten ikke vært plass til i det vindusløse avlukket på knappe fem kvadratmeter som de to styrerepresentantene deler.

Styrer på heltid
For Astrid Pihl og Sverre Midthjell er styrevervet en fulltidsjobb. Eller egentlig mer enn det. Kontordagene strekker seg gjerne fra klokka 8 til 19, og frihelger er det langt mellom.

Som kompensasjon mottar de styrehonorar pluss et tillegg fra Studenttinget som tilsvarer en stud.ass.-stilling – til sammen i underkant av en halv industriarbeiderlønn hver. Men det jobbes for hver krone.

- Vi sitter bare i ett år, og kan derfor ikke flyte på den rutinen som de andre styremedlemmene sitter inne med. Det betyr at vi i mange tilfeller må lese oss opp på sakspapirer som går flere år tilbake for å skaffe oss oversikt og kunne gjøre en god jobb for NTNU, sier Pihl.

- Ja, det forventes at vi leser oss opp på saker som styret har behandlet tidligere. Vi bruker forresten ikke bare tid på styresakene direkte, men også på å hilse på folk, og bli kjent med organisasjonen, supplerer Midthjell.

- Vi har prøvd å vokte oss for å love for mye, for det er ikke sikkert at vi rekker å få gjennomført alt vi ønsker i løpet av ett år. Men vi kan da få ballen til å begynne å rulle, sier de, og trekker frem miljøledelse og studieprogramporteføljen som eksempler på saker de tidligere studentrepresentantene har vært ivrige på å følge opp, og som nå ser ut til å få det ønskede utfall.

Klar for frihelg
Sist helg deltok de på en OECD-konferanse i Paris som handlet om styrenes rolle i institusjoner for høyere utdanning. De lærte mye i den franske hovedstaden, de unge NTNU-representantene, og de vil nok få anledning til å dele noen erfaringer med sine øvrige styrekolleger når møtehøsten settes på Oppdal i morgen, torsdag.

Dagen etter drar de til Oslo for å møte studentrepresentanter fra de andre universitetsstyrene i Norge. Pihl og Midthjell stiller også opp på møtene til Studenttinget.

- Det forventes i forhold til at vi har heltidsjobber i styret, og det kan ofte være behov for informasjon begge veier, slik at vi skal få med oss hva studentene er opptatt av. Tilsvarende får Studenttinget formidlet hva NTNU-styret arbeider med, forklarer de to nybakte styremedlemmene, som innrømmer at de ønsker seg en frihelg eller to snart.

Både ansvar og myndighet
- Det blir kanskje litt lobbyvirksomhet fra forskjellige hold etter hvert i en slik posisjon, da?

- Lobbyvirksomheten er godt i gang allerede, bekrefter Midthjell med et lurt smil.

- Hvordan føles det å få såpass mye makt?

- Det er en blanding av ydmykhet og surrealisme i det å ha fått dette ansvaret, mener de.

- Det inngyter respekt for oppgaven, og vi kan i hvert fall love at vi skal gå helhjertet inn i hver enkelt sak, sier de oppriktig.

Det skal legges ned et godt stykke arbeid for å bli skippere på NTNU-skuta. Lettmatroser har de ikke tenkt å være, Sverre Bugge Midthjell og Astrid Elisabeth Pihl.

Tekst og foto: Kenneth Stoltz

Mer om Astrid
Mer om Sverre