MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Gammel allianse fornyes (24.4.07, 11:22)

Da Vitensenteret ble etablert i 1988, skjedde det i samarbeid med Vitenskapsmuseet, og de første utstillingene var i museets lokaler. Nå er Vitensenteret på vei tilbake til Museumsplass og et nært samarbeid med sin ”gudfar”.

I ti år har Vitensenteret hatt tilhold i Norges Bank-bygget i Kongens gate 1. Lokalene i ferd med å bli for små, og ekspansjonsmulighetene er svært begrenset. De er heller ikke helt godt egnet for formålet.

FORMIDLINGSSENTRUM: - Kalvskinnet skal bli et sentrum for formidling av naturvitenskap og teknologi, er disse karene enige om. Fra venstre Axel Christophersen, direktør ved Vitenskapsmuseet, Atle Kjærvik, daglig leder Vitensenteret og Jan M. Øverli, styreleder Vitensenteret.
For lite armslag
Vitensenterutvalget, som tildeler den statlige støtten til vitensentrene, har dessuten som et vilkår for støtte at senteret disponerer minst 3.000 kvadratmeter. Vitensenteret mangler tusen kvadrat på å oppfylle dette.

Vitensenteret har derfor en tid vurdert andre alternativer til lokalisering – Brannstasjonen rett over gata, Mellageret nede på piren og Lokaler på Kristiansten festning.

Inngår intensjonsavtale
Nå er kursen staket ut – sist fredag skrev Vitensenteret og Vienskapsmuseet (VM) under en intensjonsavtale som innebærer at de to institusjonene skal samlokalisere virksomheten på Kalvskinnet. Videre heter det at de sammen skal ”utvikle området til et internasjonalt anerkjent sentrum for kunnskapsbasert opplevelse og formidling”, og at ”et viktig delmål er å øke rekrutteringen til NTNU”.

INTENSJONSAVTALEN ble underskrevet i de samme lokalene som Vitensenteret i Trondheim hadde sin utstilling i de første årene fra 1988.
Begeistring hos begge parter
- Dette er en svært hyggelig begivenhet, sa museumsdirektør Axel Christophersen i forbindelse med undertegning av avtalen, og han anfører tre viktige grunner til det:

 • Det er en ubetinget styrke for oss å samarbeide med Vitensenteret om vår strategiske oppgave med å formidle teknologi og naturvitenskap.

 • ”Vitenpedagogikk” er en type formidling museet kan ta lærdom av.

 • Sammen kan vi tilby interessante utstillinger som vil trekke flere besøkende til Kalvskinnet.

  Styreleder Jan M. Øverli ved Vitensenteret bekrefter at begeistringen over at de to partnerne har funnet tilbake til hverandre er gjensidig.

  Synergieffekt
  - Vi har vurdert ulike løsninger for et større og mer slagkraftig vitensenter, men vi har tenkt på dere hele veien, forsikret han. – Vi ser mange synergieffekter av å samarbeide med Museet, dette blir en vinn-vinn situasjon for oss begge. Nå går det bare en vei – oppover, proklamerte Øverli entusiastisk.

  Vitensenteret har sitt rådsmøte i dag tirsdag, og den nye lederen i rådet er rektor Torbjørn Digernes. Han vil utvilsomt bifalle at to institusjoner knyttet til NTNU nå vil samarbeide om å øke forståelsen hos publikum for teknologi og naturvitenskap, og å øke rekrutteringen til realfag.

  Det er dessuten et sterkt signal fra Kulturdepartementet at museene skal dreie mer i retning av viensenterpedagogikk og samarbeide mer med andre for å oppnå slagkraftige enheter.

  NYTT BYGG mellom Schøninghuset og HiST kan huse Vitensenteret. Styreleder Jan Øverli ser gjerne at man klarer å realisere dette til det store jubileumsåret 2010. Illustrasjon: VM/ Bergersen Arkitekter.
  Først i landet
  - Vi er nok det første universitetsmuseum i landet som inngår et samarbeid med et vitensenter, mener Christophersen, som legger til at samlokaliseringselementet er i godt samsvar med NTNUs plan for campusutvikling.

  Daglig leder ved Vitensenteret, Atle Kjærvik, tror det på sikt kan være aktuelt å trekke andre deler av NTNU med i et ”formidlingsfellesskap” på Kalvskinnet, og nevner Renate, Matematikksenteret, Skolelaboratoriet og Faros som eksempel.

  Tekst og foto Arne Asphjell

 •