MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Tegl, brenselceller og mobiltelefoni (2.5.07, 06:30)

Brent leire som erstatning for betong, ny materialbruk i brenselceller som senker kostnader med 60 prosent, og kontekstsensitiv mobiltelefon, er de tre ideene som ble premiert av vårens master- og doktorgrader.

ENTUSIASTISKE Tangh Van Vo sprudler av ideer når det gjelder materialbruk. Hans idéer til ny materialbruk i brenselceller, mener han også kan oveføres til solceller.
Iderikdommen blant NTNU-studentene er stor, og konkurransen om premiering av beste forretningside knyttet til master og doktorgradsarbeid ble meget hard. Faktisk var det i år så ”close race” at det ble en delt førsteplass.

Et betydelig løft
Den meget godt kvalifiserte juryen i årets stipendkonkurranse konkluderer med at de er svært imponert over innholdet i ideene. De går til og med så langt som å mene at ideen til den ene av vinnerne representerer et betydelig teknologisk løft.

Store ord, og de brukes om ideen til Tangh Van Vo, masterstudent ved Institutt for materialteknologi. Han er i ferd med å utvikle en ny type brenselcelle, der de bipolare platene er erstattet med et nytt materiale som senker kostnaden med 60 prosent, og vekt i forhold til volum med 70 prosent.

Juryen peker på at kandidaten har funnet flaksehalsen for det som er kritisk i denne teknologien, og mener ideen representerer et betydelig teknologisk løft.

Entusiastiske Vo er fast bestemt på å videreføre sin ide til kommersialisering, og han har også andre ideer som går på bruk av andre materialer i ulike anvendelser.

LYSE HODER som godt kan være fremtidige bedriftsledere: Svein-Tore Landsverk (t.v.) fra Sunnmøre og Vidar Slåtten, Sogn og Fjordane, representerer CityMob, Marikken Høiseth, Trondheim, kaller sin business Teglelement, og Tangh Van Vo fra Askim er i startgropa med VoCell.
Den foreløpige betegnelse på hans spirende bedriftside er VoCell, som i tillegg til å henspeile på hans eget navn, har symbolene for spenning (volt) og motstand (ohm) i seg. O'en i firmanavnet skal egentlig erstattes med tegnet for motstand, omega, men det lot seg ikke gjøre på nett.

I toalettnød? Sjekk mobilen!
Vo måtte dele sin førsteplass med en gruppe på fire master- og doktorgradsstudenter som er i ferd med å etablere firmaet CityMob. De kommer fra telemiljøet på IME-fakultetet, og deres ide er å utvide bruksområdet for mobiltelefonen, slik at den blir mottagelig for informasjon om det området den befinner seg i.

FAKTA

PENGER I KØ
Stipendutdelingen er et tiltak betalt av Forskningsrådet og administreres fra NTNU senter for entreprenørskap. Ti studenter med gode ideer får 10.000 kroner hver, og målet er å ”røyke ut” ideer ved master- og doktoroppgaver med potensial for kommersialisering. Disse ti konkurrer så i en grand finale der tre premieres.
Flere selskaper som gir finansiell støtte, enten i form av stipend eller som investering, var til stede ved stipendutdelingen. Alle var tydeligvis interessert i å følge opp de spirende ideene som ble presentert, for det var en hissig utveksling av visittkort under den etterfølgende lunsjen.
Her er noen av dem som støtter unge gründere:

  • Idefondet for NTNU: Kan gi inntil 100.000 i stipendstøtte. Årlig deles ut 5 mill kr og det er ikke krav om eierandel.
  • Innovasjon Norge (tidligere SND): Kan gi inntil 500.000 i støtte. Ikke krav om eierandel.
  • Leiv Eriksson Nyskaping: Gir veiledning i stratfasen og kan også bistå med finansiering.
  • Proventure, regionalt såkornfond: Disponerer ca 250 mill kr og gir støtte på inntill 500.000. Vil ha eierandel og avkastning.
  • Viking Venture: Disponerer ca 600 mill og kommer inn i en senere fase enn de nevnte. Vil ha eierandel og avkastning.

  • Kontekstsensitiv er uttrykket de benytter for å beskrive dette, og det betyr at hvis du er på besøk i en fremmed by, vil du kunne få ned automatisk på din mobil informasjon om restauranter og severdigheter i det området du befinner deg.

    Gruppen arbeider med to typer tjenester, en betalt og en gratis. For gratistjenensten er det leveandører av tjenester som betaler for å bli lagt inn i systemet, mens der du selv betaler får du med offentlig tilleggsinformasjon som bussruter,

    Renessanse for klassisk byggemateriale?
    Marikken Høiseth kommer fra Industriell design, og har i sin hovedoppgave sett på nye anvendelsesområder for det klassiske byggematerialet tegl.

    - Teglstein har vært brukt i tusen år, sier Marikken, men nå mener hun det er på tide med en ny vår for brent leire. Vi kan erstatte betong med leiere, forklarer hun. – Ved å brenne på riktig måte og armere som for betong, vil ferdigmoduler i armert tegl få samme styrke som betong.

    Marikken arbeider sammen med sin bror, som er student på bygg, med denne ideen, som hun fikk 10.000 kroner for å arbeide videre med. De to førsteprisvinnerne mottok 25.000 kroner hver.

    Tekst og foto Arne Asphjell

    Næringslivets idéfond for NTNU
    Innovasjon Norge
    Innovator 07 - gründernes Oscarfest