MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

INNOVATOR 07:
I fyr og flamme for Securo (4.5.07, 06:11)

Verdalsbedrift vant alt under vårens stormønstring for ferske gründere, og ble 800.000 kroner rikere.

FØRSTEPREMIEN GÅR TIL...VERDALEN: Tre bokstavelig talt store sjekker gikk til den purunge bedriften Securo i kommunen som er landskjent for sin vinnerlykke. Eivind Elnan (t.v.) og Geir Jensen prikket inn gullrekka på gründerfesten ved NTNU.
Foto: Geir Otto Johansen/NTNU Info
Det var et signal om hva som senere skulle skje da den nystartede bedriften Securo innledet Innovator 07 med å ta hjem TAKE OFF-prisen på 100.000 kroner.

Revolusjonerende teknologi
For det tok virkelig av for de nordtrønderske ildsjelene bak produktet Firebreather, brannsikre lufteventiler som bygger på en helt ny og patentert teknologi.

Securo-teamet, med oppfinner Geir Jensen og daglig leder Eivind Elnan i spissen, gikk seirende ut av også Venture Cup Trøndelag, som innbrakte nye 200.000 kroner.

Som om ikke det var nok, sikret gründerne storeslem da de ble tildelt ett av de to StartStøtte-stipendene på en halv million kroner!

Litt av æren må også deles med en gruppe studenter ved NTNU og høgskolene i Nord- og Sør-Trøndelag, som har ytt god hjelp i arbeidet med å kommersialisere produktet.

- Vi er veldig stolte og veldig ydmyke, sa Eivind Elnan. Tre ganger spratt han opp på podiet og holdt takketaler foran 400 tilhørere i auditorium R1 torsdag ettermiddag.

LAGBILDE: Securo-gründere med resten av sitt Midt-Norge Take Off-team. F.v.: Marius Askautrud, Jørgen Berntsen, Eivind Elnan, Rita Gjertsås, Geir Jensen og Sumeet Sharma.
Foto: Geir Otto Johansen/NTNU Info
Skyr ikke ilden
StartStøtte-vinner Securo skal nå sette fart på arbeidet med å ta sin unike teknologi ut i verden.

- Én milliard kroner i omsetning i 2015 - det er det hårete målet vi har satt oss, avslørte daglig leder Eivind Elnan i Securo til Adresseavisen tidligere denne uka.

Firebreather-teknologien er unik ved at ventilene slipper gjennom luft, men hindrer gjennomtrenging av flammer, varme og gnister med øyeblikkelig virkning i tilfelle brann.

Securos nyvinning beskrives som revolusjonerende, og dessuten billigere enn eksisterende løsninger, og kan anvendes i blant annet bygninger, skip og offshoreinstallasjoner.

Krafttak for vindkraft
Sparebank1 Midt-Norges StartStøtte hadde enda en gigantsjekk å dele ut. Denne vil ChapDrive AS få stor glede av i tiden fremover.

HERRER I VINDEN: ChapDrive vant ett av årets Startstøtte-stipender på 500.000 kroner. F.v.: Ole Gunnar Dahlhaug, Bård Brandåstrø, Jan Biti, Per Olav Haarberg og Åsmund Furuseth. Peter Chapple kunne ikke være til stede under utdelingen.
Foto: Geir Otto Johansen/NTNU Info
Teknologiselskapet med utspring fra et patent av Peter Chapple, professor II ved Institutt for energi og prosessteknikk, jobber med hydraulisk kraftoverføring til bruk i vindturbiner, som vil muliggjøre en storsatsing på offshore flytende vindturbiner.

Selskapet er knapt fem måneder gammelt, men har allerede sikret seg 7,5 millioner i utviklingsstøtte fra Norges forskningsråd, med støtte fra Statkraft, Shell og Hydro.

Teknologien vil redusere kostnadene med å produsere energi fra vindkraft ved å flytte vekt ned fra toppen av turbinen, forbedre vedlikeholdsprogram og optimalisere drift ved bruk av rimeligere komponenter.

ChapDrive eies av gründerne selv og NTNU Technology Transfer, som har bistått med patentsøknaden og i utviklingsprosessen for øvrig.

Mye godt å velge i
Juryen leverte en samlet begrunnelse for tildelingen av de to StartStøtte-stipendene på totalt én million kroner.

Her heter det at prisvinnerne leverte overbevisende forretningsplaner, og utviste en smittende entusiasme som begeistret jurymedlemmene.

Videre ble det understreket at begge forretningsideene har et enormt potensial på det internasjonale markedet, samtidig som de utnytter regionale fortrinn, og har stor samfunnsnyttig verdi.

Men de ulike fagjuryene lot seg begeistre av flere enn Securo og ChapDrive under Innovator 07.

50.000 I STARTKAPITAL: AluDemag, ved Kjersti Aass (t.v.) og Katrine Høiback vant andreprisen i Venture Cup Trøndelag.
Foto: Thor Nielsen/NTNU Info
Renere aluminium
Andreplass i forretningsplankonkurransen Venture Cup Trøndelag gjorde Katrine Høiback og Kjersti Aass ved NTNUs entreprenørskole 50.000 kroner rikere, og kanskje ett steg nærmere realisering av forretningsideen for AluDemag.

Ved bruk av helt ny, patentert teknologi for fjerning av uønskede metaller i aluminiumssmelte, skal de kunne levere miljøvennlige og kostnadseffektive løsninger til gjenvinningsverk på det globale markedet – som ved bruk av AluDemags løsning har et beregnet besparingspotensial på 90 milliarder kroner.

Forskerhjernen bak er Karl Venås, førsteamanuensis ved Program for kjemi og materialteknikk, Høgskolen i Sør-Trøndelag. Med kapital på plass, er AluDemag klar for å teste prototyp av produktet hos samarbeidspartneren Toten Metall.

VIL ØKE LØNNSOMHETEN I SHIPPING: Route99 tok tredjeplassen under Venture Cup Trøndelag. Fra venstre: Konrad Fagertun, Erik Nikolai Stavseth og Halvor Gregusson.
Foto: Thor Nielsen/NTNU Info
Priset tunnelreklame og vannski
Tredjepremien i Venture Cup Trøndelag, 15.000 kroner, gikk til Halvor Gregussen, Konrad Fagertun og Erik Stavseth.

De står bak dataprogrammet Route 99, et beslutningsstøtteverktøy som kan brukes til å effektivisere driften av shippingflåter.

Forretningsplanen anslår at Route99 kan gi 20-30 prosent økt fortjeneste for rederiene som tar i bruk programmet.

Det ble også delt ut tre Venture Cup- priser à 10.000 kroner til forretningsplaner som i sin helhet er utarbeidet av rene studentteam.

  • Beste produkt: StereoSkis (vannski)
  • Beste tjeneste: OBX-analyse (analyse av aksjekurser på Oslo Børs)
  • Beste tverrfaglige team: Tunnelreklame (ny teknologi for visning av reklame i tunneler for offentlig transport)

    SMART RÅD: –Ikke vær redd for å ansette folk som er smartere enn deg selv, oppfordret FAST-sjef John M. Lervik.
    Foto: Geir Otto Johansen/NTNU Info
    Rask vei til toppen
    De unge nyskaperne fikk inspirasjon og gode råd med på den tornefulle kommersialiseringsveien av en tidligere NTNUer som virkelig har lykkes siden han leverte beste doktoravhandling på sitt kull for et drøyt tiår siden.

    Dagens hovedtaler var nemlig administrerende direktør John M. Lervik i søkemotorselskapet FAST, et av verdens raskest voksende IT-selskaper.

    I 2006 passerte selskapet for første gang én milliard kroner i omsetning, og har nå 800 ansatte spredt over 25 land.

    I det internasjonale markedet hvor FAST opererer – 97 prosent av selskapets omsetning er utenfor Norge – ser Lervik en stadig sterkere dreining fra selskapsdrevet til kundedrevet innovasjon i neste generasjon internett, som borger for både utfordringer og muligheter.

    - Ingen blir olympisk mester ved tilfeldigheter. Det kreves hardt arbeid, og du må være forberedt på å møte beintøff konkurranse. Da nytter det ikke å være for snill. En må heller være litt paranoid, fordi ”Global competition is WAR”, understreket Lervik.

    Suksessgründeren innrømmet at den litt snille norske forretningskulturen ofte kan komme til kort mot den mer resultatorienterte amerikanske modellen.

    - Vi er nok for opptatt her hjemme av å gjøre tingene riktig, istedenfor å fokusere på å gjøre de riktige tingene, konstaterte John M. Lervik.

    Av Kenneth Stoltz

    Alt om Innovator 07 og prisvinnerne
    Securos på nett
  •