MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

VIGDIS FINNBOGADOTTIR PÅ NTNU-BESØK:
Visjon om et senter for verdens språk (3.5.07, 05:48)

Det er utrolig nok mer enn ti år siden Vigdís Finnbogadóttir gikk av som Islands president. Hun fylte nylig syttisju år, er i full aktivitet, og kom onsdag på arbeidsbesøk til NTNU.

SPRÅKVITENSKAPELIG VELKOMST: Vigdís Finnbogadóttir ble møtt av prorektor Julie Feilberg som har fagbakgrunn i anvendt språkvitenskap.
Onsdag fikk NTNU besøk av den første valgte kvinnelige president i verden, og æresdoktor ved Universitetet i Trondheim/NTNU, dr.philos. h c Vigdís Finnbogadóttir. Et eget institutt ved Islands universitet bærer hennes navn. Hun er også UNESCOs goodwill-ambassadør for verdens språk.

Islands ambassadør var med i Vigdis’ islandske følge som besøkte NTNU for å presentere instituttets prosjekt om et senter for verdens språk på Island og undersøke mulighetene for samarbeid med NTNU i språkvitenskap og språkteknologi, herunder nettsøking og distribusjon av kunnskap.

Gammel verdenslitteratur, nytt språksentrum
Vigdis har særlig arbeidet for å øke bevisstheten om kvaliteten av språklig mangfold, og som en konsekvens betydningen av å verne jordens truede språk. Hennes visjon er å danne et senter for verdens språk i form av et internasjonalt språksenter på Island som skal drive med forskning, opplæring og språkopplevelser ved hjelp av moderne språkteknologi.

ISLENDINGER I TRONDHEIM – ET ELDGAMMELT FENOMEN: F.v.: Prorektor Julie Feilberg; Lars Bjarne Tvete, Islands nye konsul i Trondheim; dr.philos. h c Vigdís Finnbogadóttir; professor Brit Mæhlum, Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap, NTNU; professor Ebba Thora Hvannberg, Institutt for datavitenskap ved Islands universitet; Stefan Skjadarson, Islands ambassadør til Norge (bak); professor Arne Halaas, Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap, NTNU; professor Torbjørn Nordgård, Institutt for språk- og kommunikasjonsstudier, NTNU; instituttdirektør Auður Hauksdóttir ved Vigdís Finnbogadóttirs Institutt for fremmedspråk, Islands universitet.
Vigdis sa
Hun uttalte før besøket: – Jeg gleder meg til å komme til Trondheim og håper å kunne danne spennende relasjoner som kan være med på å utvikle den visjonen jeg har for det internasjonale språkinstituttet ved Universitetet på Island, som bærer mitt navn.

- Videre håper jeg at jeg kan bidra til å skape sterkere relasjoner og samarbeid mellom forskningsmiljøene i Norge og på Island, så vel som å kaste lys over og forsterke det gode kultursamarbeidet som eksisterer mellom våre to nasjoner. Våre språk binder oss sammen i fortid og nåtid, og jeg ville verdsette det høyt om islendinger og nordmenn i fellesskap kunne bidra til prosjektet.

På Gløshaugen hadde islendingene møte med NTNUs representanter i bortimot to timer, og den faglige dialogen berørte mellom mye annet språkteknologi, datalingvistikk, truede språk og forholdet mellom språk og kultur.

Av Mentz Indergaard og Kjell Håve
Foto: Mentz Indergaard

Vigdís Finnbogadóttirs Institutt for fremmedspråk