MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

LESERBREV

Svein Kristiansen: TEKNA: ”Best uten ball” (6.5.07, 18:19)

I et to-siders oppslag i Adressa på lørdag 5. mai lufter TEKNA ved NTNU sin frustrasjon over lønnsnivået for vitenskapelige ansatte, og spesielt resultatet fra årets sentrale oppgjør som nettopp er sluttført. Selv om de har noe rett i analysen sin, kunne man ønske seg en litt bedre balanse mellom retorikk og forhandlingsvilje.

Det er et faktum at Akademikerne og derigjennom også TEKNA, har plassert seg fullstendig på sidelinjen i de siste årenes lønnsoppgjør ved monomant å kreve hele potten til lokale oppgjør eller en egen pott for sine medlemmer.

Forøvrig har Akademikerne godtatt årets oppgjør, og da blir det jo patetisk å kritisere det i etterkant. Etter å ha blitt ignorert av staten som motpart i år etter år, burde de snart skjønne at lønnsforhandlinger også er det muliges kunst og at man må gå i allianser med de andre organisasjonene om man skal oppnå resultater.

Det kaster lite av seg å samle på sympatiske uttalelser fra statens Personaldirektør, eller vår egen rektor for den saks skyld.

Det kan være nyttig å minne om at vi i år har hatt et såkalt mellomoppgjør som tradisjonelt ikke gir rom for de store grepene. Derfor var det lite realistisk å tro at lønnsnivået for vitenskapelige ansatte skulle forbedres dramatisk denne gangen.

For ytterligere å fyre opp under frustrasjonen har TEKNA regnet seg fram til at en renholdsbetjent i snitt får større lønnsøkning i kroner enn en professor. Det regnestykket får bokstavelig talt stå for deres regning, men grovt sett bommer de med minst 2.000 kroner når det gjelder snittøkningen for professorer.

Men sammenlikningen er uansett et lettkjøpt poeng.

Forøvrig er Forskerforbundet fornøyd med at vi lyktes å få flyttet førstestillingene over på en lønnsramme som sikrer disse en automatisk lønnsøkning de første årene etter ansettelse. Dette anser vi som et viktig virkemiddel for denne gruppen i en vitenskapelig etableringsperiode, men også med tanke på å styrke rekrutteringen av kvinner.

Akademikerne’s lakoniske kommentar til dette var at dette vil svekke førstestillingenes muligheter i de lokale oppgjørene – uvisst hvor de har dette ifra. I tillegg ble også minstelønnen for stipendiater hevet med ett trinn.

Vi mener at dette er eksempler på hva man kan oppnå ved ”å komme på banen” og gå i allianser med andre organisasjoner som i utgangspunktet har andre prioriteringer.

Det TEKNA og Forskerforbundet kan være enige om, er at lønnsnivået er for lavt for vitenskapelige ansatte i staten. Dette har vært påpekt i mange år og en stund gikk utviklingen riktig galt, men det har faktisk skjedd en viss bedring i de senere årene. Men fremdeles er det altfor store gap mellom statlig og privat sektor.

Tilløpet til bedring henger sammen med at vi har hatt oppgjør med såkalte justeringsforhandlinger hvor blant annet professorer har vært tatt opp flere lønnstrinn. Denne typen grep har Akademikerne av en eller annen uforståelig grunn vært frenetisk motstander av. De har derimot en kullsviertro på at rene lokale oppgjør, hvor hele potten overlates til den enkelte institusjonen, skal heve lønnsnivået skikkelig.

Denne strategien er helt forfeilet slik situasjonen er på NTNU idag. Realiteten er at de vitenskapelige ikke engang får sin del av potten i forhold til lønnsmassen. Skulle lokale forhandlinger gi et vesentlig loft, måtte vi ha størstedelen av denne potten, men det har rektor og ledelsen satt en effektiv bom for så langt. Derfor kommer også rektors kommentar i Adressa til lønnsnivået i et noe underlig lys.

Sannsynligvis er den eneste veien til en vesentlig bedring å få staten til å avsette særskilte potter til universitetssektoren og spesielt utsatte fagområder. Dette har vi fått til i tidligere oppgjør, og bør derfor tas opp igjen ved hovedoppgjøret neste år.

Da er det også viktig at TEKNA og Akademikerne ”tar ballen” og går inn i reelle forhandlinger og ikke bare bli stående på sidelinjen og kreve frispark. Da kunne de faktisk gi et bidrag til heving av lønnen for den kompetansegruppen som de hevder å representere.

Til slutt en liten generell kommentar til lønnsutviklingen: Som påpekt foran er TEKNA’s regnestykke for professorer feil. Faktisk er den totale rammen for årets oppgjør på 4,83 prosent fordi hovedoppgjøret i fjor også har effekt i 2007 (det såkalte overhenget). Dette betyr eksempelvis at lønnsøkningen for en professor er mer enn dobbelt så stor som det TEKNA påstår. Sammenholdt med den lave prisstigningen er derfor bildet slett ikke helsvart.

Svein Kristiansen,
Leder av Forskerforbundet ved NTNU

 
 
    
 SEND INN LESERBREV TIL
 REDAKSJONEN >>>
 
 FLERE LESERBREV:
Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk (19.1 2010)
 
Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken (15.1 2010)
 
Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut? (13.1 2010)
 
Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK (30.12 2009)
 
Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis (21.12 2009)
 
Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU” (15.12 2009)
 
Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva? (10.12 2009)
 
Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker (10.12 2009)
  Allan Krill: For mappa mi (14.12 2009)
 
Per Carlsen: Læresteder i klemme (7.12 2009)
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme (9.12 2009)
 
Odd W. Andersen: Saltkraftverk (30.11 2009)
 
Arkiv