Jorden roterer – nå også på NTNU
(8.5.07, 12:23) Mandag ble verdens nordligste (?) Foucaults pendel offisielt innviet. Den svinger bedagelig fra en 25 meter lang snor, og skal etter sigende ha en beroligende effekt. Studenter med eksamensstress oppfordres til et besøk. |
REKTOR SLIPPER KULEN: Foucaults pendel henger i en 25 meter lang wire, ned gjennom alle åtte etasjene i Realfagsbygget. Nederst henger en 40 kilos stålkule, som svinger i et fast plan. I en sirkel langs ytterkanten av pendelens bevegelse, er det satt opp et system av 81 stålpinner. Som en bowlingball slår pendelen ned ”kjeglene” etter hvert som jorda roterer. På 64 grader nord tar det ca 27 timer innen alle kjeglene er slått ned. Pendelen beveger seg i et fast plan, likevel blir 360 grader med kjegler dyttet over ende. Ergo, bakken under roterer. Quod erat demonstrandum. |
"Foucaults pendel" henter sitt navn fra fysikeren Léon Foucaults berømte demonstrasjon i Paris i 1851. Dette er fortsatt det enkleste og mest visuelle beviset på jordens rotasjon.
Det finnes en rekke kopier av pendelen rundt omkring i verden, men bare to i Norge (den andre befinner seg ved Universitetet i Oslo).
Kunst og vitenskap
- Dette er muligens den nordligste Foucaults pendel i verden, sa instituttleder Berit Kjelstad under åpningen.
Prosessor Ola Hunderi er primus motor for at pendelen har svingt NTNUs vei. Den er en sikker distraksjonsfaktor for alle som går hovedtraseen i Realfagsbygget. Lik hypnotisørens pendlende klokke foran øynene på pasienten, skal innretningen ha en beroligende effekt på tilskuerne.
|
HVITE HANSKER: Dette er ikke kelneren. Professor Ola Hunderi - så vel som rektor Digernes -brukte hansker for igangsettelsen av den delikate pendelbevegelsen. |
- Du kan holde på med forskningsprosjekter og ingen er interessert, men alle spør om pendelen. Samtidig som den er det mest slående bevis på jordens rotasjon, er den også et kunstverk. Folk blir nesten hypnotisert, sa Hunderi til Adressa da avisen avla pendelen et besøk.
Vedlikehold
Hunderi må besøke pendelen i alle fall en gang i døgnet. Noen må nemlig sette opp igjen stålpinnene som kulen velter.
Det var rektor Digernes som fikk den æren av å igangsette den offisielle pendelbevegelsen.
Foto og tekst: Tor H. Monsen | Forsidefoto: Mentz Indergaard Ønsker du å vite mer om hvordan Foucaults pendel virker, les artikkelen på Wikipedia.
|