MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NTNU-ØKONOMIEN:
Gir så det Mohner (9.5.07, 06:39)

Universitetet i Bergen overlesses med pengegaver fra en enestående raus mesén. Men NTNU har også et knippe sponsorer, om enn i en annen divisjon.

Forretningsmannen Trond Mohn og Frank Mohn AS har siden november 2004 gitt over en halv milliard kroner i gaver til Universitetet i Bergen.

Private gaver utløser statlige midler
Det hittil siste bidraget fra den glade giveren kom før påske. De 50 millionene utløste dessuten 12,5 millioner fra staten i gaveforsterkningsmidler, en ordning fastsatt av Kunnskapsdepartementet for å bidra til å styrke innslaget av privat finansiering av forskning.

Gaveforsterkningen på 25 prosent utløses automatisk for donasjoner over fem millioner kroner, og kommer på toppen av beløpet som er gitt.

Ordningen gjelder kun for gaver gitt til Norges forskningsråd, Det Norske Videnskabs-Akademi, universitetene og høgskoler med rett til å tildele doktorgrad.

FILANTROP AV DE SJELDNE: Forretningsmannen Trond Mohn (t.v.) donerer store deler av firmaets overskudd til forskning og allmennyttige formål. Her er det rektor ved Universitetet i Tromsø, Jarle Aarbakke, som får en gylden håndsrekning til Tromsø-forskningen.
Foto: Maja Sojtaric / UiT
- En glede å gi
På tampen av mars måned var Trond Mohn ute med sjekkheftet igjen. Denne gang var det Universitetet i Tromsø som ble forært et realt tilskudd til sin strategiske satsing på forskning: hundre millioner kroner, pluss 25 millioner i statlige gaveforsterkningsmidler tikket inn på kontoen på universitets ”bursdag” den 28. mars.

- Det er viktig å gi en oppmuntring til de som driver med forskning, sa Mohn under overrekkelsen. Bergenserens filosofi er at den største gleden i livet er å gi, og han krever heller ingenting tilbake i form av føringer for hvordan midlene skal brukes.

På spørsmål fra internavisen Tromsøflaket på hvorfor han gir hele ett hundre millioner kroner til Universitetet i Tromsø, svarer Mohn:

- Det er et greit tall, og vi har nok penger. I tillegg er det nok slik at vi bergensere er glade i byen vår. Og hvis du er glad i hjembyen din, ja da er du glad i landet ditt. Og vi føler at vi har forpliktelser overfor vår nasjon og vårt samfunn.

Alle monner drar
Trondheim har nok en og annen riking, men ingen av Mohns format når det kommer til giverglede. Dette gjenspeiles i fondsmidlene universitetene rår over. Mens universitetene i Oslo og i Bergen forvalter en fondskapital på omkring 1,2 milliarder kroner, blir NTNU for en lilleputt å regne i dette selskapet med sine 77 millioner.

NTNU var likevel mottaker av pekuniære tilskudd som monner i 2006.

Stiftelsen til Anders Löfgrens minne ble opprettet med en grunnkapital på 500.000 kroner, som skal forvaltes av Geografisk institutt.

En annen gave av det mer spesielle slaget er i daglig bruk i det nye Dokkhuset på Nedre Elvehavn. Nordenfjeldske Bykreditts stiftelse donerte nemlig et flunkende nytt konsertflygel fra Steinway & Sons, og de går ikke på billigsalg. 950.000 kroner er prisen. I tillegg anslås de årlige vedlikeholdskostnadene til drøyt ett hundre tusen kroner.

Mye eksternfinansiert virksomhet
NTNUs direktør for økonomi og eiendom, Frank Arntsen, innrømmer at UiO og UiB tiltrekker seg flere private givere med større lommebøker enn her i det nordenfjeldske.

Men han påpeker samtidig at NTNU er blant de universitetene som får mest støtte fra næringslivet til konkrete prosjekter.

Foruten en rekke gavestipendiater i fjor, fra selskaper som Statoil og Accenture, fremhever Arntsen Vitenskapsmuseets oppdrag for Ormen-Lange-prosjektet på Aukra som et eksempel på eksternfinansiert virksomhet som genererer og finansierer stor forskningsaktivitet for NTNU.

- Samarbeidet med Sparebank1 Midt-Norge er også svært gledelig, mener økonomidirektøren, som roser hele virkemiddelapparatet som arbeider med næringsliv og nyskaping ved universitetet.

- Næringslivspartnere er dessuten tungt inne i våre nye sentra for forskningsdrevet innovasjon, tilføyer han.

- Bergen har fått over en halv milliard, og Tromsø ble nettopp tilgodesett med hundre millioner – venter du også på telefon fra Trond Mohn nå?

- Nei, det gjør jeg ikke, og det er vel neppe meg Trond Mohn ringer til dersom den problemstillingen skulle bli aktuell, smiler Arntsen.

Av Kenneth Stoltz