LESERBREV Viggo Pedersen: Uheldig ressursbruk
(10.5.07, 06:39) Mer pensumlitteratur i kun elektronisk format bør være en kamp sak for miljøbeviste studenter. MIT sin satsning OpenCourseWare-initiativ er et eksempel til etterfølgelse. En rekke begrensninger som er knyttet til pensumlitteratur i trykt format forsvinner ved en omlegging til elektronisk pensumlitteratur. Logistikken for brukerne blir enklere fordi nærmeste pc med riktig nettilknytning gir tilgang til pensumlitteraturen. Oppdatering av pensumlitteraturen blir enklere fordi oppdateringen gjøres elektronisk.
En slik læringsarena skaper mer læring fordi grunnleggende kunnskap blir mer tilgjengelig.
Jeg merket meg med interesse at Jon Arne Sneli i UA 18. april foreslår å digitalisere mer av den eldre faglitteraturen som er i universitetsbiblioteket sin varetekt. Universitetsbiblioteket med sine 190 hel og deltidsansatte og et budsjett på ca 133 mill Nok/år burde kunne omprioritere ressurser til en slik fremtidsrettet satsning som Sneli foreslår.
NTNU abonnerer på mange trykte aviser. Stadig flere leser gratis nettutgaver av avisene. Det er nå mulig å abonnere på mange aviser i pdf utgave for de som må lese hele avisa. Det er helt unødvendig å belaste miljøet med alle de trykte avisene og trykksverten når elektroniske alternativ finnes.
Er det fornuft eller følelser som styrer arealbruken ved NTNU?
I rapport fra prosjekt campusutvikling av 27.04.07 foreslås å bygge et tilbygg på 1500 m2 til teknisk hovedbibliotek. Teknisk hovedbibliotek har hatt en betydelig reduksjon i antall besøkende de siste årene. Nå skal tilbygget og et nytt inngangsparti sørge for at folk oftere går til biblioteket. Prislappen på tilbygget og det nye inngangspartiet er anslått til 36 mill kroner. Kostnader til rengjøring, vedlikehold, oppvarming og betjening av disse arealene er ikke kalkulert inn i de 36 mill nevnt foran.
Teknisk hovedbibliotek kan like gjerne legges ned og mesteparten av samlingene kan overføres til Dora eller kasseres. Slik havner litteraturen også mer i sentrum av campus. Det lille som blir igjen av trykt litteratur kan plasseres i realfagbiblioteket.
På Dragvoll ønsker man å utvide magasin (åpent og lukka) kapasiteten for økte samlinger av trykt litteratur. Frem mot år 2026 mener fakultetsbiblioteket på Dragvoll at de trenger 3200 kvadratmeter til økte samlinger og annet – uavhengig av vekst i studenttall.
Lesesalplasser og kontorarealer er et problem på Dragvoll. Mange studenter har benyttet biblioteket sine leseplasser fordi de ikke har noe annet alternativ. Dersom de fysiske litteratur samlingene i større grad ble erstattet med elektronisk litteratur vil flere leseplasser bli tilgjengelige.
Der er vel store muligheter for at forslagene om å bygge nye bibliotekarealer havner langt nede på prioriteringslista til slutt.
Viggo Pedersen
Siv.ing marinteknikk |