Tuberkulosesmitte - oppdatert
(16.5.07, 11:38) En NTNU-student ble innlagt på St Olav med tuberkulose. Nå skal mellom 50 og 60 personer i omgangskretsen testes for sykdommen. Det er Enhet for legetjenester og smittevernarbeid som melder om dette på Trondheim kommunes nettsider.
Smittsom
- Når noen får sykdommen smittsom tuberkulose, undersøkes alltid nærmiljøet til personene. Personene som har hatt nærkontakt med denne studenten og som det er aktuelt å teste, blir kontaktet av kommunen, sier smittevernoverlege Eli Sagvik.
Sagvik kan opplyse om at studenten det gjelder, bor i studentbolig i Trondheim, og er av utenlandsk opprinnelse. Han kommer fra et land med høy forekomst av tuberkolose. Han har bodd i Norge i flere år.
- Derfor er det all grunn til å tro at mannen er smittet i hjemlandet og at sykdommen først nå har slått ut, sier Sagvik.
50-60 skal testes
Trondheim kommune har nå kontaktet mellom 50 og 60 personer - noen av dem studenter - som er i faresonene for smitte. Personene i mannens omgangskrets er i første omgang kalt inn for informasjon og for å kontrollere om de har noen symptomer. Disse vil bli testet åtte uker etter at de hadde siste kontakt med den smittede, opplyser Sagvik.
Tuberkulose har ikke høy smittefare:
- Det er som oftest snakk om personer som den rammede har vært sammen over lengre tid, slik som for eksempel familie, kjæreste og nære venner, sier Sagvik.
Den tuberkulosesmittede ligger fortsatt på sykehus, per onsdag, 16. mai.
Sjelden i Norge
Tuberkulose var en de største helseplagene i Norge frem til 50-tallet, da innføringen av effektive medikamenter og BCG-vaksine nær utryddet sykdommen. I dag blir det diagnostisert mellom 250 og 350 tilfeller hvert år, primært innvandrere fra fattige land.
Av: Tor H. Monsen |