LESERBREV Viggo Pedersen: NTNU et miljøsvin?
(18.5.07, 06:45) Jeg leste med interesse Marit Svendsen og Halvor Sakshaug sine leserinnlegg om det unødvendige papirberget som NTNU sin virksomhet generer. Marit Svendsen peker på miljø mulighetene som ligger i nettbasert elektronisk formidling av informasjon.
Elektronisk nettbasert informasjon er tilgjengelig 24 timer i døgnet der du kan koble deg på nett. Tidsskrifter, pensumlitteratur, håndbøker, fagbøker, standarder, aviser, statistikk - det meste finnes i et elektronisk nettbasert alternativ. Forlaget Springer tilbyr alle sine utgivelser i elektronisk format. I Japan er noveller levert på sms blitt svært populært, særlig blant kvinner.
Marit Svendsen anbefaler å sirkulere trykte tidsskrifter for å minimere antall abonnemet. Tidsskrifter i papirformat bør være unntaket på et universitet som NTNU. Miljøbevisste studenter og ansatte utfordres til å forlange at alle tidsskrfter abonneres i elektronisk format. De aller fleste seriøse tidsskrift har nemlig et elektronisk alternativ som er likt det trykte.
Pensumlitteratur i elektronisk format bør prioriteres fremfor trykt pensumlitteratur. En slik løsning har mange fordeler både kostnadsmessig og miljømessig. Man sparer håndteringen av trykt materiale samtidig som man ikke lenger trenger store arealer for å oppbevare litteraturen.
Den betydelige mengden trykte aviser ved NTNU forundrer meg. De fleste aviser kan man abonnere på i pdf format i tilegg til gratis utgavene på nettet.
Jeg utfordrer alle studenter og ansatte ved NTNU til å dekke sitt informasjonsbehov på nettet. Bruk minst mulig trykt litteratur!
Studentene bør være oppmerksomme på at i det private næringsliv har virtuelle bibliotek fortrengt tradisjonelle bibliotek. Det samme er tilfelle for mange offentlige institusjoner. Du bør derfor venne deg til å kun bruke virteulle nettbaserte bibliotek/informasjonsbaser som Google Scholar, Science Direct, Web of Science, Compendex og andre.
Viggo Pedersen
MSc Marine Technology |