MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NTNU-ØKONOMIEN:
Økonomien sett fra verkstedgulvet (23.5.07, 02:21)

- Dessverre er det slik at våre driftsmidler har lett for å bli salderingsposten når det kommer kutt i budsjettene, sier verksmester Reidar Frog.

SVARTE NEVER: Det synes på fingrene at Reidar Frog jobber på et verksted. - Men skitten kommer innenfra, ut gjennom huden. - Finkornet støv med avfallsstoffer mindre enn 10 mikron – omtrent som tobakksrøyk – kvitter kroppen seg med gjennom huden, forteller Frog.
Reidar Frog har jobbet i verksteder på Gløshaugen siden slutten av syttitallet. I dag er han leder for et av fire verksted på NT-fakultetet. Han har også vært aktiv i organisasjonslivet, og sitter som medlem i LOSAM.

Hvem er viktigst på et universitet – studentene, professorene eller de administrative hjelperne? Et umulig spørsmål det ikke går an å svare på. Vi er alle avhengige av hverandre for å få butikken til å fungere.

Når krybben er tom bites hestene heter det, og når det blir snakk om økonomiske innstramminger, blir de fleste seg selv nærmest.

Vil ikke være salderingspost
Reidar Frog er frustrert over at det man gjerne kan kalle tjenestene på gulvet blir salderingsposten.

- Fakultetet sier at nå har vi fått reduserte bevilgninger, og at vi må kutte vesentlig i driftsutgiftene til verkstedene. Etter min mening kutter de på feil sted, klager Frog.

- Jeg synes det er feil at vi på lavere nivå ikke er representert i fakultetets ledergruppe. Der sitter det bare representanter for den faglige staben. Og da er det lett å kutte på de områder der de selv ikke er direkte berørt. Her er det god plass for en bedre dialog om hvordan vi møter kostnadene som genereres av den virksomheten vi har, mener Frog. Og han har mer på hjertet:

SINTEF-SNARVEI: - Sintef skal tjene penger, og det virker som de enkelte ganger tar lett på miljøkravene. Det ”skal bare” gjøres noen enkle forsøk, og da er det visst ikke så nøye. Slike bortforklaringer har vi mange av. Jeg er lei av denne ”cowboy-politikken”, sukker Reidar Frog.
Kvalitet på alle nivå
- Men – når vi snakker om kvalitet i undervisningen – er det ikke slik at de laboratorier og verkstedfasiliteter vi tilbyr har stor betydning i denne sammenheng? Vi kan ikke by studentene sekunda vare og alt kan ikke simuleres på data.

- Lønnsutgiftene er greie – de er faste og kan ikke så lett kuttes i. Driftsmidlene derimot, er det lett å ta tak i når grepet strammes om budsjettet.

- Slik det er nå, må vi dekke inn driftsutgiftene gjennom oppdragene vi gjør for eksterne brukere, blant annet Sintef. Slik bør det ikke være – ledelsen må forstå at det er driftsutgifter knyttet til verkstedene. Vi skal kjøpe inn materiell, tilegne oss ny lærdom om både maskiner, materialer og verktøy. Vi er i kontakt med stadig flere nye og aggressive materialer. Det setter strenge miljøkrav til driften av et verksted, og de skal vi selvfølgelig følge. Det er et problem for oss at det ikke automatisk følger penger med HMS-pålegg, og en trang økonomi blir enda trangere. Her må noen våkne - vi vil ikke ha noen ny Rosenborgsak! er den avsluttende kraftsalven fra Frog.

Tekst og foto Arne Asphjell