MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Får programvare for 160 millioner kroner (24.5.07, 11:45)

Schlumberger Ltd. har donert programvare for 26.7 millioner dollar til petroleumsfagene ved NTNU.

Schlumberger Ltd. er verdens ledende leverandørbedrift av teknologi og tjenester til oljeindustrien. Donasjonen er verdt ca 160 millioner kroner og er for fri bruk i forskning og undervisning innenfor petroleumsfagene.

Leting etter olje og gass
Programvarepakken inkluderer Petrel seismikk-til-simuleringsprogram og ECLIPSE - reservoarsimuleringsprogram, begge industriledende programmer som benyttes for leting etter og utvinning av olje og gass. Schlumbergerprogramvaren vil bli installert ved NTNUs Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk og vil benyttes av studenter og forskere.

Schlumberger Information Solutions operasjonelle leder for Skandinavia, Espen Osjord, har overrakt gaven til professor Jon Kleppe, leder for Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk, som del av et felles ønske om å styrke bruk av industristandard programvare i utdanning og forskning ved NTNU.

- Denne programpakken vil være med på å skape teknologisk bredde blandt geo- og petroleumsteknologistudenter under utdanning ved NTNU, noe som igjen vil gjøre dem mer atraktive i arbeidsmarkedet, sier Espen Osjord

FØLGER INDUSTRIEN: - Det er viktig at vi i undervisningen har minst like gode verktøy som industrien, mener professor Jon Kleppe. Arkivfoto.
Verdensledende
Professor Jon Kleppe sier at universitetet setter stor pris på gaven.

- NTNU har som målsetting å være blant de fremste i verden når det gjelder forskning og utdanning innen petroleumsfagene. Dette krever først og fremst gode lærere og studenter, og god teoretisk og eksperimentell basis, men også at vi har tilgjengelig de beste verktøyene som anvendes av industrien innen våre fagområder. Schlumberger er verdensledende i utvikling av ny teknologi og programvare, og samarbeidet med Schlumberger er derfor svært viktig for oss, sier Kleppe.

NTNU har i flere år vært et av Schlumbergers samarbeidende universiteter, og har hatt tilgang til programvare for bruk i undervisning og forskning. I tillegg har mange av studentene på master- og doktorgradsnivå dratt nytte av forskningsopphold ved Schlumbergers sentre.

Om programvaren
Petrel-programmet anvender en modellsentrert fremgangsmåte fra prospekt til utvinningsprosess og muliggjør integrasjon anvendelser på tvers av disipliner, slik at man kan jobbe med en enhetlig reservoarmodell og dermed oppnå raskere og bedre beslutninger. Dermed kan studentene i utdanningen studere geologi og geofysikk, med fokus på statisk til dynamisk strømningsmodellering i en enhetlig modell med kraftig visualisering av resultatene.

ECLIPSE inkluderer et bredt spekter av robuste og velprøvde numeriske simuleringsteknikker for nøyaktige og raske løsninger. ECLIPSE reservoarsimuleringsprogram gjør det mulig for ingeniører å kontrollerer dynamisk strømning i reservoaret helt fra tidlig planleggings fase av nye oljebrønner og utforming av produksjonsanlegg – til diagnosering av metoder for økt hydrokarbonutvinning. Bruk av ECLIPSE-programmet legger til rette muligheten for studenter å få en forståelse for integrert kunnskap fra geofysiske, geologiske, geomekaniske studier, fra boring og produksjon, til å estimere den fremtidige dynamisk.

Petrel 2007
ECLIPSE reservoarsimulering