MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

FESTMØTET:
David Embury æresdoktor ved NTNU (29.5.07, 10:13)

På NTNUs festmøte i morgen blir briten David Embury utnevnt til æresdoktor. Plastisitet i metaller er professor Emburys spesialfelt.

David Embury, født 1939, fikk sin lavere grads utdannelse ved University of Manchester, og det var her han utviklet sin interesse for plastisitet i metaller og i mekanikk. Han ble uteksaminert i 1960 og flyttet til University of Cambridge. Der begynte han på dr.gradstudier innen feltet ”aluminiumslegeringer for anvendelse i flyindustri” under veiledning av professor Sir Robin Nicholsen.

Professor J. David Embury.
Doktorgrad i 1963
Dette var i startfasen for anvendelse av elektronmikroskopi i materialvitenskap. I sitt dr.gradsarbeid var han i stand til å utnytte disse nye teknikkene, og gjorde banebrytende arbeider knyttet til grunnleggende forståelse av arbeidsherding og optimalisering av mikrostrukturer for høyfaste materialer. Han utviklet en varig interesse for kombinasjonen av detaljert eksperimentell virksomhet og modellering, som han siden har anvendt på et vidt spekter av problemer.

Embury fullførte sitt doktorgradsarbeide i 1963 og begynte da i en forskerstilling ved ”The E.C Bain Research Centre” knyttet til U.S. Steel. Det var den gangen en av de ledende industrielle forskningslaboratorier i verden. Her arbeidet han med herding og brudd-mekanikk i strukturelle stål, inntil han i 1966 bestemte seg for en akademisk karriere og begynte ved McMaster Univerity i Canada.

Akademisk karriere i Canada
Ved McMaster University har han i to perioder vært instituttbestyrer ved ”Department of Materials Science and Engineering”.

Han har gitt viktige bidrag til studiereformer og fornyelse av både laveregrads-studier og dr.grads-studier, og han har vært sentral i etablering av en rekke internasjonale samarbeidsavtaler for McMaster. I 1997 fikk han det sjeldne privilegium å bli utnevnt til ”Distinguished University Professor” som en anerkjennelse for sitt bidrag til fakultetet for ingeniørvitenskap ved McMaster.

Ultra-høyfast stål
Gjennom sin karriere ved McMaster har Dr. Embury’s forskningsinteresser vært fokusert mot deformasjon og brudd i metaller og kompositter fra et bredt spekter av perspektiver.

Hans arbeid knyttet til herdemekanismer og utvikling av ultra-høyfaste stål var banebrytende. Siden har han bidratt til grunnleggende forståelse innen feltene forming av metaller, arbeidsherding, fasetransformasjoner og lamellerte materialer. Hans interesser spenner over hele området fra atomær skala til makroskopiske aspekter knyttet til design, og hans forskningsvirksomhet er karakterisert av et bredt spekter av internasjonalt samarbeid.

Nært samarbeid med NTNU
Hans relasjoner til Norge startet i 1972 og har vart fram til nå gjennom regelmessige besøk og undervisning ved NTNU. Han har veiledet norske studenter både ved NTNU og i Canada, samarbeidet med norsk lettmetallindustri, og han har ved flere anledninger hatt sentrale verv i vitenskapelige råd og komiteer i regi av Norges Forskningsråd.

Dr. Embury har gjennom sin akademiske karriere veiledet mer enn 40 doktorgradsstudenter og mange av disse har i dag fremtredende stillinger i industri og akademia i Canada, Frankrike, Norge, USA, og Australia. Dr. Embury har blitt anerkjent for sitt vitenskapelige virke gjennom tallrike inviterte fordrag ved internasjonale konferanser, som gjesteforeleser og ved en rekke gjesteprofessorater. Dr. Embury har mottatt en rekke utmerkelser, som ”The Canadian Metal Physics Medal, “The Dofasco Award” fra “Canadian Institute of Metals (CIM)”, og “The Matthias fellowship” fra Los Alamos National Laboratory i USA.

Flere utmerkelser
I 1991 ble han innvalgt som ”Fellow” i ”Royal Society of Canada”, og i 1992 ”Fellow” i ”American Institute of Mining and Metallurgy”. Dr. Embury er ”Distinguished Foreign Fellow of the Indian Institute of Materials Science”, ”A Membre d'honneur” (Societe francaise de metallurgie et de materiaux.), og relativt nylig ble han også valgt inn i “US National Academy of Engineering”.

Ved siden av sine vitenskapelige interesser, har Embury også et bredt spekter av andre interesser. Fjellturer og reising til eksotiske og fjerntliggende steder rundt om i verden, matlaging, musikk, teater og han har sans for et bredt spekter av litteratur.

David Embury, professor ved McMaster University