Datahjelp til Afrika
(30.5.07, 09:51) Din gamle datamaskin kan snart bli brukt av en skoleelev i Afrika. NTNU har inngått en avtale med den ideelle organisasjonen FAIR om gjenbruk av datautstyr. Avtalen innebærer at alt datautstyr som er brukbart etter visse kriterier, skal sendes den ideelle organisasjonen FAIR. Alt som ikke er brukbart, leveres som tidligere til materialgjenvinning. Avtalen med Fair er et av NTNUs prioriterte miljøtiltak for 2007.
Gjensidig nytte
- FAIR har allerede avtaler med over 60 andre norske virksomheter. NTNU er en av FAIRs største "kunder", sier pressekontakt i Fair, Knut Foseide.
Organisasjonens hovedsamarbeidsland inkluderer Eritrea, Kenya, Zambia og Madagaskar.
|
DATASAL i en skole i et av FAIRs samarbeidsland. Foto: FAIR |
- Vi er spesielt glade for avtalen med NTNU fordi dere også er involvert i utviklingsarbeid, sier Foseide. FAIR håper å utveksle erfaringer med våre egne forskere med afrikansk engasjement.
Blant annet har NTNU noen energirelaterte prosjekter.
Sertifisering
NTNU har fått en såkalt sertifisert returordning med FAIR. Dette innebærer at FAIR blant annet kvalitetssjekker alt innlevert utstyr fra norske virksomheter. Organisasjonen oppgraderer eventuelle mangler for å sikre at maskinene og annet datautstyr er fullt funksjonelt før det sendes ut av landet. Organisasjonen har også et system for retur av EE-avfall (elektrisk utstyr som krever spesiell avfallhåndtering) fra Afrika, for materialgjenvinning i Norge.
Følges helt frem
- Vi har avtaler med utdanningsdepartementene i mottakerlandene, sier Foseide.
Avtalene skal sikre at varene kommer frem til de rette mottakerne. Hvilke skoler som skal motta NTNUs "gjenfødte" datautstyr, er også definert i avtalene. I tillegg følger folk fra FAIR utstyret helt fram til skolene, hvor deres folk er med på installasjon og testing av utstyret, i følge Foseide.
Sikker sletting
FAIR sender alle harddisker til Eurovironment AS for sikker sletting med tanke på personopplysninger og sensitive forskningsdata.
- Eurovironment innehar ISO14001-sertifisering for miljøstyring. De har dessuten en godkjent metode for sikker sletting, som Nasjonal sikkerhetsmyndighet stiller seg bak, sier Foseide.
Det blir sendt sletterapporter tilbake til NTNU for alle lagringsmedier.
Skrot
Nylig ble det avdekket gjennom Aftenposten hvordan brukte varer til Afrika, jevnlig blir stoppet av EUs tollmyndigheter. Brukbare varer kan risikere å bli klassifisert som søppel, og i henhold til EU-regler derfor ikke sendes videre.
- Vi har aldri hatt problemer med våre forsendelser. Forsendelsene er dokumenterte, inneholder komplette og fungerende enheter, sier Foseide.
Hvordan går du frem?
En intern veiledning for hva som kan brukes, og hvordan man går frem for å levere til FAIR, finner du på Innsida.
Tekst: Tor H. Monsen
Foto: FAIR |