I vinden på Agdenes
(6.6.07, 07:07) Unge, utenlandske forskere innenfor fornybar energi fikk føling med potensialet for norsk vindkraft under et solrikt symposium på Agdenes. INORE kalles nettverket, og står for International Network of Offshore Renewable Energy. Hensikten med nettverket er å gi unge forskere mulighet til å knytte faglige bånd over landegrensene med tanke på fremtidige samarbeidsprosjekter. Målet er å øke forskningstakten innenfor fornybar energi.
Vindfull samling
De 40 unge forskerne kom fra elleve land, primært fra Europa. De har en felles interesse for fornybare energiløsninger offshore, som vindkraft, saltkraft, tidevanns- og bølgekraft.
Deltakerne fikk god føling med Norges vindkraftpotensial da de seilte ut Trondheims-fjorden i NTNUs nye forskningsfartøy, Gunnerus.
Fra forskningsstasjonen på Sletvik er det utsikt til Hitra, hvor en av Norges største vindkraftparker befinner seg.
|
KOMITEEN: (bakerst, fra venstre) Marta Molinas, Cristina Huertes-Olivares, Helen Bailey. Jørgen Hals, Miguel Lopes og Nicolai S. Løvdal. |
Nettverk fra bunnen av
Jørgen Hals er doktorgradstudent ved Centre for Ships and Ocean Structures (CESOS) på Tyholt. Han har deltatt i den femmanns store organisasjonskomiteen (Se bildet).
- Ideen fikk vi i fjor sommer, mens invitasjonene ble sendt ut i november, sier han.
Som unge forskere, hadde ikke medlemmene i komiteen særlig nettverk fra før. De sendte derfor invitasjon til utvalgte deltakere på tidligere konferanser, i tillegg til fagmiljøer de allerede kjente til.
- Relasjonene fra symposiet er dermed nye, dette er også noe av hensikten, sier stipendiaten.
Opplegget ble klekket ut ved Senter for fornybar energi (SFFE), som har en samling av doktorgradskrefter innefor havbasert fornybar energi.
|
TRANGT I DØRA: Sletvik feltstasjon ligger i Agdenes kommune. Universitetet overtok bygningene i 1976. Innredningen på stasjonen er gjort med tanke på feltkurs i botanikk, zoologi og økologi, og etter en ombygning tidlig på nittitallet har stasjonen plass til max 55 personer. |
Bredt faglig spenn
Fire dager tilbrakte forskerne på Agdenes. Det faglige utbyttet var bra, i følge Hals.
- Vi var veldig spent på forhånd, ettersom det faglige spennet var større enn vanlig ved denne type samlinger. Tilbakemeldingene rett etter avslutningen av symposiet, tydet på at de fleste fant det inspirerende å diskutere med kolleger utenfor eget snevre felt, sier Hals.
Dagene på Sletvik forskningsstasjon var den første samlingen i nettverket av fornybarforskerne, men det er allerede satt ned en komité med tanke på en ny samling. Ikke i Norge denne gangen.
Sletvik feltstasjon
Tekst og foto: Tor H. Monsen |